Megmenekültek a budapesti vendéglátóhelyek: ilyen támogatásokra számíthatnak

MTI
2021. február 8. 13:31

Újraindítási csomaggal készül a fővárosi önkormányzat a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítése utáni időszakra, ezzel segítve a budapesti vendéglátóipart.

Gy. Németh Erzsébet (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes hétfőn online sajtótájékoztatón közölte: Budapest turisztikai újranyitási csomaggal segíti a válságban lévő vendéglátóipart. A fővárosi önkormányzat a saját területén kiterjeszti a teraszszerzési lehetőségeket, egyszerűsítik a kérelmek befogadását és gyorsítani fogják az elbírálásukat.

Elmondta: majdnem száz százalékban elengedik a teraszok bérleti díját, növelni szeretnék a közterület-használati lehetőségeket, kiterjesztik a helyiségbérleti díjak kedvezményét, valamint csökkentik majd a rendezvények szervezéséhez szükséges adminisztrációs terheket is.

Gy. Németh Erzsébet hangsúlyozta, a "tavaszi újranyitáskor" két szempontot tart a főváros a legmegfontolandóbbnak: rugalmasan szeretnének reagálni a szakmai felvetésekre, ugyanakkor garantálva az emberek biztonságát.

A nyitást bejelentő kormányzati döntések után "a budapestiek ki szeretnének majd szabadulni a hosszú téli hónapok bezártságából". Ugyanakkor mivel a vírus nem tűnik el, egy darabig az élet a főváros utcáin, terein zajlik majd - mondta a főpolgármester-helyettes. Úgy fogalmazott: "a szakma és a fővárosi vezetés egyetértett abban, hogy a biztonságunk, egészségünk megőrzése szempontjából fontos, hogy a nagy eufória ellenére ne zárt helyeken, hanem nyitott tereken, lehetőleg minél nagyobb távolságot betartva találkozhassunk".

A fővárosi csomag arra fókuszál, hogy lehetővé tegyék a legtöbb szabadtér igénybevételét és megnyissák a közösség számára ezeket - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, ugyanakkor hangsúlyozta: az újranyitás egyik feltétele, hogy minél nagyobb arányban oltassák be magukat a budapestiek.

Az újraindítási csomagról szólva elmondta azt is, hogy áruszállítási pontokat alakítanak majd ki az érintett vendéglátóhelyek környezetében, a helyiségbérleti díjak maximális kedvezményét pedig ez év végéig biztosítják majd. Közölte: az újraindítási csomag összeállítását folyamatos konzultáció előzte meg az ágazat képviselőivel, és ez rendszeres marad.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes elmondta: a csomag intézkedései még bővülhetnek az egyeztetések eredményeképpen. Közölte, vállalták azt is, hogy a vendéglátóhelyek bérlőinek kérésére a két évnél hamarabb lejáró bérleti viszonyt meghosszabbítják a veszélyhelyzet időtartamával, továbbá szeretnének segíteni fővárosi rendezvények megszervezésében.

Elkezdődött azon helyiségek felmérése, amelyekben úgynevezett open office-okat lehetne kialakítani a rendezvényszervezők számára, és információs helpdesket is létrehoznak számukra a járványügyi jogszabályokról, előírásokról. Csökkenteni szeretnék a rendezvénytartási engedélyek kiadásához kapcsolódó adminisztratív terheket is - tette hozzá.

Kiss Ambrus jelezte: az államigazgatás által szervezett események közterület-használati díját egy rendezvényalapba gyűjtenék, és abból támogatnák közvetlenül a szektort. Ezzel szeretnék ösztönözni a kormányzatot, hogy az általuk szervezett események után minden esetben fizessenek közterület-használati díjat - mondta.

A fogyasztást ösztönző kommunikációs újranyitási kampányt is terveznek, hogy ezzel is segítsék a fővárosi rendezvények népszerűsítését - mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm