16 °C Budapest

Meddig utazhatnak a nyugdíjasok, diákok, kismamák kedvezményesen a BKV-n?

2020. június 19. 17:35

A Magyar Országgyűlés megszűntette a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzetet. Az egészségügyi dolgozók július 1-től, szerdától csak érvényes jeggyel vagy bérlettel utazhatnak a BKK járatain. A rendelet visszavonása a diákigazolványok, a nyugdíjas és kisgyermekes bérletigazolványok, az álláskeresők bérlete és egyéb, utazáshoz szükséges dokumentumok és igazolványok érvényességét is érinti.

A Magyar Országgyűlés döntése értelmében 2020. június 18-tól véget ér a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet. A rendelet több, utazáshoz szükséges dokumentum érvényességét is befolyásolja, amelyre érdemes figyelni a következő napokban.

Lejár az egészségügyi dolgozók díjmentes utazási jogosultsága

Bár a rendelet szerint az egészségügyi dolgozók csak a veszélyhelyzet idején utazhatnak díjmentesen, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ a zavartalan átmenet biztosítása érdekében úgy döntött, hogy türelmi időt alkalmaz, ezzel segítve az egészségügyi intézmények bérletvásárlását és dolgozóik utazását.

Ennek köszönhetően az egészségügyi dolgozók 2020. június 30-án, kedden utazhatnak utoljára díjmentesen, július 1-től, szerdától már kizárólag érvényes jeggyel, vagy bérlettel használhatják a BKK járatait.

További fontos határidők

Az utazási kedvezmények igénybevételére jogosító igazolványok, igazolások és utalványok hiába jártak le, azok továbbra is érvényben maradnak a veszélyhelyzet megszüntetését követő meghatározott ideig az alábbiak szerint.

• Diákigazolványok

A diákok a 2019/2020-as tanév I. féléves matricájával érvényesített magyar diákigazolványokkal maximum 2020. december 15-ig, igazolhatják az utazási kedvezményre való jogosultságukat. Ezt követően, azaz december 16-tól - akkor is, ha a bérlet érvényességi ideje később járna le - már csak a megfelelően érvényesített diákigazolvánnyal utazhatnak. Ugyanez a szabály vonatkozik azokra a diákigazolványt helyettesítő igazolásokra is, amelyeket a tanintézmények elektronikus formában küldtek a diákoknak és azokat kinyomtatva használták eddig a tanulók.

• Nyugdíjas és kisgyermekes bérletigazolványok

Azok a nyugdíjas, vagy kisgyerekes bérletigazolványok, amelyek a veszélyhelyzet ideje alatt jártak le (2020. március 11. - június 17. közötti időszakban), 2020. december 15-ig továbbra is használhatók. Kérjük, legkésőbb ezen a napon mindenki gondoskodjon a bérletigazolvány érvényességi idejének meghosszabbíttatásáról, vagy új bérletigazolvány kiállíttatásáról, amelyet bármelyik bérletpénztárunkban vagy ügyfélközpontunkban el lehet intézni.

• Álláskeresők bérlete

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az álláskeresők bérletének kiváltására 2020. július 4-től, szombattól újra a veszélyhelyzetet megelőző szabályok vonatkoznak, amelyekről a bérlet leírásában, vagy a BKK korábbi közleményében lehet olvasni.

Megszűnik tehát az az átmeneti intézkedés, miszerint 30 napnál régebbi hatósági bizonyítvány alapján is lehet (akár több hónapban is) bérletet váltani. Azok, akik legkésőbb július 3-án váltottak bérletet az átmeneti szabályok szerint, a bérletüket annak érvényességi idejének végéig még jogszerűen használhatják, függetlenül attól, hogy mikori a hatósági bizonyítvány keltezése.

• Egyéb okmányok

Azok a magyar hatóságok által kiállított, személyazonosító igazolványok, útlevelek és kártyaformátumú vezetői engedélyek, amelyek a 2020. március 11. - július 3. időszakban járnak le, 2020.12.15-ig használhatók a 65. évüket betöltött személyek díjmentes utazására való jogosultságának igazolására, továbbá a teljes árú bérletekhez is.

Ugyanez a szabály vonatkozik a Magyar Államkincstár (vagy a 2015. április 1-2017. október 31. között az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) által magasabb összegű családi pótlék, fogyatékossági támogatás vagy vakok személyi járadéka kapcsán kiállított hatósági igazolványra is.

A 2020. április 6- június 17. időszakban lejáró tartózkodási kártyák, állandó tartózkodási kártyák, letelepedési engedélyek, bevándorlási engedélyek 2020. augusztus 2-ig használhatók a szabad mozgás és tartózkodás jogának, illetve a letelepedett (vagy bevándorolt) jogállás igazolására.

A Budapesti Közlekedési Központ arra kéri tisztelt utasait, hogy legyenek figyelemmel a lejáró határidőkre, és ha szükséges a lehető leghamarabb újítsák meg igazolványaikat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm