9 °C Budapest

Piszkosul sokat költünk erre az EU-ban: 300 000 forintjába van minden magyarnak

2020. január 8. 16:29

Összes kiadásukat tekintve, az európai háztartásoknak átlagosan a közlekedésre kell a második legnagyobb pénzösszeget fordítaniuk a lakhatási ráfordítások után. A magyar háztartások például az összes kiadásaik 13,7 százalékát viszi el a közlekedés, ami annyit jelent, hogy az EU-ban ez a 7. legmagasabb arány. Fejenként mindez egyébként átlagosan 308 000 forintnyi kiadást jelent benzinre, buszra, vasútra...

Az EU-ban lévő háztartások összes, éves fogyasztási kiadásából 13,2 százalékot szakított ki a közlekedés - derült ki az Eurostat adatsorából. Ez összesen több mint 1,1 billió eurónyi kiadást jelent, fejenként pedig 2 200 eurót, azaz mai euró/forint árfolyamon számolva 730 000 forintnak megfelelő összeg. És bár ez brutálisan sok, azt érdemes megjegyezni, hogy az uniós háztartásoknak ez a második legnagyobb kiadási körük a lakhatás fenntartás után. Nem csoda tehát, hogy mindez rendkívül óriási összegre rúg. 

{{EMBED:infogram_9ebd0cb5-159f-4dfa-a1c7-81433757292b}} 

Ahogy a statisztikákból látszik, az európai országok közül magasan a szlovén háztartások fordítják a legtöbbet közlekedési kiadásokra, akiket a litvánok és a luxemburgiak követnek. De azért azt is érdemes megjegyezni, hogy

Magyarország is top 10-es játékos, összesítésben a magyar háztartások a 7. legtöbb pénzt áldozzák közlekedésre saját kiadásukhoz mérten.

Olyan országokat előzve, mint az Egyesült Királyság, Írország, Dánia vagy éppen Belgium. Érdekes ugyanakkor, hogy közvetlen szomszédjaink, mint például Románia, Horvátország és Szlovákia simán a lista végén kullognak az utolsó négy helyen. Arányosan összes kiadásainkhoz mérten 2-szer annyi összeget fordít egy magyar háztartás közlekedésre, mint egy szlovák.

Magyarországon ez fejenként átlagosan 930 eurót, azaz mai forint/euró árfolyamon 308 000 forintot jelent.

Ez kevesebb mint a fele annak, mint amennyit egy EU állampolgár átlagosan költ, de a saját kiadásainkhoz mérten már kifejezetten soknak számít. Csak érdekességképpen egy átlagos izlandi lakos évi 4 670 eurót, azaz átszámolva több mint 1,5 millió forintot költ a közlekedésre, ami 5-ször annyi, mint amennyit egy átlagos magyar. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem