Ezek a bolti eladók viszik a pálmát: jóval többet keresnek, mint más kollégáik

Ezek a bolti eladók viszik a pálmát: jóval többet keresnek, mint más kollégáik

2019. október 1. 14:02

Utolsó helyre csúsztak az eladók bérrangsorában a zöldséges boltok. Az autószalonok pedig az élre kúsztak. A piaci árusok bére ötödével emelkedett. A szakmai bérolló 96 ezer forint és vannak 200 ezer forint alatti keresetek is.

A friss statisztika alapján számolt szakmai - eladói - bérkülönbség (havi bruttó átlagkeresetek eltérése) 2019 nyarán 96 ezer forint volt. Ez valamivel nagyobb, mint az elmúlt évek ollója (a statisztika megváltozott módszertana miatt csak az irányzat olvasható ki az adatsorokból, filléreskedni most nem lehet). És úgyszintén nagyobb a területi (megyei) bérkülönbségek nemrégiben kiszámolt 83 ezer forintos bérkülönbségénél is - írja a blokkk.com.

Júliusban a legjobban az autószalonok fizikai dolgozói kerestek, havi bruttóban 279 ezer forintot, legrosszabbul pedig a zöldséges boltokban kenyerükre valót keresők, ahol 183 ezer forintot számfejtettek hónap végén. A zöldséges boltok eladói korábban is a bérlista hátsó fertályában tanyáztak, de hát a zöldségárak drágulása a boltos számára az árubeszerzésben jókora költségnövekedést jelentett, izzadnia kellett, miből mennyit fizethet ki, így a bérekre is, és az utolsó helyre csúsztak.

Bérekben az egész élelmiszerkereskedelem hátrébb csúszott a bérrangsorban, hiába, az infláció a boltos számára drágább beszerzés miatt a béreket is megfoghatja. Mindössze három bolttípus van, ahol a boltos az országos átlag felett tudja megfizetni a fizikai dolgozóit (eladókat, pénztárosokat, árufeltöltőket, boltos raktárosokat), az autószalon mellett az illatszerbolt és az iparcikkes vegyesbolt kör (amiben vannak multi áruházak is, ugyanúgy, mint az élelmiszer vegyesben) - írják.

És a boltos kiskereskedelmi átlag felett is mindössze öt boltcsoport van, ide tartozik még az élelmiszer vegyes kör (multi áruházakkal a sorukban), valamint a bútorbolt is. Itt is szerepet játszott a bútorpiac átalakulása, a nagy láncok térnyerése. A játék- és a könyvesboltok is előbbre furakodtak a sorban az elmúlt hónapokban, az italbolt és a sportszerbolt viszont lejjebb csúszott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A híradástechnika és a webáruházas boltok, ahol erős az átfedés is, a középmezőny alján tanyáznak még mindig, feltehetően azért is, mivel ebben a körben öldöklő a piaci verseny és minden mozgatható fillért elvisz a mindennapos reklámhajsza.

És vannak boltok a szakmai sorban havi bruttó 200 ezer forint alatt (a megyei összevetésben ezt a határt már meglépték a boltok, a kettő nem zárja ki egymást). Hasonlóképpen a garantált bérminimumot sem hozza minden bolt, amihez hozzátartozik, hogy a kereskedelemben egyes árucikkek esetében kötelező a szakképesítés (például élelmiszerek eladóinak), másoknál nem (például egy ruházati boltban). A zöldséges boltban sem kötelező a szakképesítés az eladónak. És hiába volt a piacos dolgozóknál 20 százalék körüli béremelés, maradtak a kisboltos körben a rangsor utolsó harmadában - írja a portál.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?