15 °C Budapest
Ne lepődj meg, ha átléped az országhatárt: ez minden nyaralót érint

Ne lepődj meg, ha átléped az országhatárt: ez minden nyaralót érint

2018. június 28. 09:30

A forint tegnapi történelmi mélypontjával egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magyar autósok, hiszen közben a Brent olajár is meglódult. Így ha valaki autóval készül a horvát tengerpartra, neki mindez még kellemetlenebb lesz, mert a kunával szemben újabb történelmi mélypontra esett a forint, így a kinti tankolás és matrica költsége tovább emelkedik - írja a Portfolio.

Annak, hogy tegnap új történelmi mélypontra esett a forint az euróval szemben 328-as árfolyamnál, több kellemetlen következménye is van. Egyrészt ha valaki most készül külföldi nyaralásra és még nincs lefoglalva a szállása/repülőjegye, akkor annak bizony drágább lesz, mint eddig tervezte, másrészt a költőpénzre szánt összeg is kevesebbet ér külföldön. Amint láthatjuk: a horvát kuna forinttal szembeni árfolyama meredeken emelkedett az elmúlt hetekben, tegnap már 44,4 körüli jegyzések vannak a bankközi piacon, így a pénzváltóknál jó eséllyel 44,5-45 forint körül jutunk hozzá egy kunához. 

Ez mintegy 6 százalékkal drágább az egy évvel ezelőttihez képest.

Arról, hogy a forint gyengülése miatt a magyarok kedvenc nyaralóhelyein mekkora költségnövekménnyel kell számolni, már mi is írtunk, akkor még valamivel erősebbb forint mellett, a hatások azóta csak felerősödtek. Végkövetkeztetésünk azonban még mindig áll, a török líra ugyanis még a tegnapi forintmélypontot figyelembe véve is többet vesztett értékéből az elmúlt egy évben, mint a forint, az infláció szintje pedig jócskán elmaradt ettől a szinttől, így 

ha valaki olcsóbban szeretne nyaralni, mint tavaly, akkor a török tengerparton lehet keresnivalója.

A hétvégén új történelmi csúcsot ért el a Horvátországba belépő autók száma az európai roham miatt - írja a Portfolio, feltehetően sok magyar család is autóval megy a tengerpartra. Nekik azonban nemcsak a kinti költségek ugranak majd meg forintban számolva (autópályamatrica, szállás, költőpénz, stb.), hanem az üzemanyag ára is, mivel közben a nemzetközi olajpiacokon az olaj jegyzései tegnap 2-3 százalékkal ugrottak meg. Az európai piacon irányadónak tekintett északi-tengeri Brent árfolyama 1,7 százalékkal 78 dollár közelébe emelkedett és nem járunk messze az elmúlt évek legmagasabb árfolyamától, ami pár hete alakult ki 80 dollárnál.

Az itthoni utakon autózóknak sincsenek kellemes híreink, újra a 400 forintos szint felé közelíthet a legtöbb kúton az üzemanyag ára, hiszen közben az itthoni árak másik fontos tényezője, a dollár forinttal szembeni árfolyama is kedvezőtlenül változott. A forint esése miatt ma újra 283-as árfolyam felett járunk, azaz fillérekre az újabb 13 hónapos forintmélyponttól. A Portfolio elemzői azt írják, nem lennének meglepve, ha a következő napokban 6-8 forint körüli áremelés lenne a magyar kutakon.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?