27 °C Budapest
Horvátországba utazik? Káosz és sorbanállás várható a határnál

Horvátországba utazik? Káosz és sorbanállás várható a határnál

2017. április 6. 10:00

Hosszas várakozásra készülhetnek az utazók péntektől a horvát-magyar és a horvát-szlovén határon az Európai Unió rendelkezése miatt. E szerint a schengeni külső határokat átlépőknek módszeres ellenőrzésen kell átesniük.


Az unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mostantól belépéskor és kilépéskor is. Ráadásul a procedúra több időt is vesz igénybe, mert az iratokat összevetik majd a Schengeni Információs Rendszerrel (SIS) és az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumokra vonatkozó adatbázisával (SLTD) is - írja az MTI.

A cél, hogy a hatóságok meggyőződjenek arról, az utas nem jelent biztonsági kockázatot, közrendvédelmi vagy közegészségügyi kockázatot az EU-ban.
A szigorítás nemcsak az unió külső határaira, hanem minden olyan belső határra is vonatkozik, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről. Kiterjed a vasúti, a légi és a tengeri határokra is.

Korábban erre az ellenőrzésre csak szúrópróba-szerűen, kockázatelemzés alapján került sor.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Honlapján a rendőrség is figyelmezteti a kellemetlenségre az utazásra készülőket. Arra kérnek mindenkit, hogy amennyiben Magyarországról a schengeni térségen kívülre kívánnak kiutazni, vagy onnan beutazni, ne a megszokott időben, hanem - a várhatóan megnövekedett ellenőrzési idővel számolva - korábban induljanak el. A határforgalom-ellenőrzés ütemének gyorsítása, a várakozások csökkentése érdekében a szokottnál is jobban figyeljenek arra, hogy az ellenőrzési helyhez közeledve a szükséges okmányokat, az útlevelet, a személyi igazolványt, a vezetői engedélyt, a forgalmi engedélyt készítsék elő.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?