0 °C Budapest

Inged-gatyád is rámehet, ha nem cseréled le az útleveled

2016. június 14. 05:25

Ha körültekintő vagy, és nem hagyod az utolsó pillanatokra az ügyintézést, azzal nem csak időt, de pénzt is spórolsz. Már a járási hivatalok okmányirodáiban is lehet útlevelet igényelni, és ha előre foglalsz időpontot ügyfélkapun keresztül, a várakozási időt is lerövidítheted. Mutatjuk, mit kell tenni, és mekkora kiadásra számíts.


Idén január 1. és május 31. között összesen 158809 magyar igényelt útlevelet. Az eljárás átfutási ideje 20 nap, aki azonban későn vette észre, hogy lejárt az útlevele, vagy nem igényelt időben, az gyorsított eljárásban pótolhatja. Igaz, ennek az ára is jóval több.

Az említett időszakban soron kívülit (7 napos határidővel) 3528, sürgősségit (3 nap) 2474, azonnalit (24 órán belül) pedig 1721 fő igényelt.

Utóbbinál viszont mélyen a zsebbe kell nyúlni: azonnali igénylésnél 39 ezer forint a pótdíj.

Nem kell mindig

Ha megvan az célország, hogy hova utazol, az első lépés legyen az, hogy utána jársz, valóban szükséged van-e útlevélre. Ha az unión belül utazol, akkor a legtöbb esetben elég a személyi igazolványod is. Ha valóban szükséged van útlevélre, és időben kapcsolsz, akkor az igényléstől számolva 20 nap alatt kézhez kapod az okmány.

Csak személyesen

Az útlevelet 12 éves kor felett csak személyesen lehet igényelni, az okmányirodába, vagy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál. Az igényléshez vidd magaddal a személyidet, a lakcímkártyádat, ha van, akkor a lejárt útleveledet is. Igazolványképre már nincs szükség, helyben készítenek fotót. Idén viszont már kötelező megadni az ujjlenyomatodat, ha útlevelet igényelsz (12 év alattiaknak nem).

Készítsd a pénztárcádat

Ugyan a legtöbb okmány ingyenes lett 2016-ban, az útlevélért viszont kell illetéket fizetned. Az ára függ az életkortól, az érvényességi idő hosszától, és attól is, hogy normál, vagy gyorsított eljárásban igényeled.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha nincs 20 napod

Ha későn vetted észre, hogy lejárt, vagy nincs útleveled, és már 20 napod sincs az indulásig, akkor gyorsított eljárással kell igényelned az okmányt. Az alábbi táblázatban meg tudod nézni, hogy melyik eljárásra van szükséged, és az mekkora pótdíjat von maga után.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?