25 °C Budapest
Ezért nem veszi be az apród a BKK automata: mi a tuti módszer?

Ezért nem veszi be az apród a BKK automata: mi a tuti módszer?

2016. május 2. 11:01

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Facebookon hívja fel az utazók figyelmét arra, hogy mit kell csinálni, ha az automata nem fogadja el a pénzérménket. Megnéztük, egyáltalán mi lehet ennek az oka, de a bejegyzés alatti kommentekből jól látszik, hogy nem ez az egyetlen probléma a készülékekkel.

A napokban a közösségi oldalán egy bejegyzésben hívta fel utazói figyelmét a BKK, hogy milyen módszerrel is érdemes próbálkozni, ha az automata nem fogadja el a pénzünket.

A bejegyzés szerint, ha a pénzünk átesik az automatán, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha az érmét egy fémfelülethez dörzsöljük. Az automatákon pedig erre egy külön felületet is kialakítottak, hogy a gépek épségét sokáig megőrizzék.

Miért nem fogadja el a pénzt?

A hétköznapok során rengeteg automatával találkozhatunk, és bizony sokszor előfordul, ahogyan a BKK készülékei esetében is, hogy nem fogadja el a pénzünket a gép. A régebbi típusú és még napjainkban is elterjedt automaták pénzvizsgáló egységei főleg csak az érme súlyát, átmérőjét vizsgálják, a modern, biztonságos vizsgáló egységek azonban már az anyagjellemzőket is nézik. Ezért már egy szörpös kézzel bedobott érme is elegendő ahhoz, hogy az automatán átessen a pénzünk, de más is lehet a gond forrása.

Ilyen jellegű problémát okozhat a nem megfelelően beállított, karbantartott automata (pl. mechanikus szennyeződés, alkatrészek elhasználódása), de a 100 forintos érme esetében, melynek anyaga bevont acél, előfordulhat, hogy a használat során mágneseződik és az ilyen érmét a nem megfelelően beállított automaták nem ismerik fel.

- válaszolta korábban a Pénzcentrum megkeresésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztálya.

Az üzemeltetők egy része sokszor azon spórol, hogy ritkábban végez karbantartást a gépeken. Egy rendszeresen karbantartott korszerű gépnek nincsenek érme- vagy bankjegy elfogadási problémái - tette hozzá az MNB.

A dörzsölés tényleg segíthet

Mivel nem tudhatjuk, hogy a velünk szemben álló gépnek éppen mi a problémája, ezért a Pénzcentrum tippjei és a városi legendák szerint az alábbi módszerekkel érdemes próbálkozni, ha az automata nem fogadja el aprónkat:

  • Dörzsöljük a pénzérmét (pl. az erre a célra szolgáló fémlapon)
  • Tartsuk melegen, vagy melegítsük fel a nálunk lévő hideg érméket
  • Akár az is bejöhet, ha erőből földhöz vágjuk az érmét
  • Figyeljünk arra, hogy a nálunk lévő érme ne legyen koszos vagy ragadós

Nem csak ez a baj az automatákkal..

Azon felül, hogy néha nem veszi be a pénzünket a gép számos más panasz is érkezett a BKK automatáira. A közösségi oldalon lévő kommentek magukért beszélnek:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Astoria: tegnap este - egyik gép sem fogadott el papírpénzt...

Hahaha...viccesek vagytok bkk... Jelzem ez gúnyos volt! Ha még csak ennyi baj lenne az automatáitokkal... Nem működik az érintőképernyő, nem ad vissza, nem ad jegyet, nem fogad el készpénzt...

Persze olyan is akad, aki arra panaszkodik, hogy a gép nem ad visszajárót, ugyanis a gépeket gyakran eltömítik.

Sokszor nem ad vissza, Dózsa György,Corvin,Blaha tapasztalom hetente. Mert valakinek ez a bevétele,őröknek,vagy utca emberének eltömítik ügyesen..

Ha nem ad vissza a gép, akkor mindenképpen érdemes belenézni az automatába, nehogy mi is hasonlóan járjunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?