14 °C Budapest
Áprilistól ezért keményen büntethetik majd a diákokat

Áprilistól ezért keményen büntethetik majd a diákokat

2016. március 30. 18:00

A diákkedvezménnyel utazóknak március végéig kell gondoskodniuk a diákigazolvány-matricák érvényesítéséről, ha nem akarnak pótdíjat fizetni a buszokon, vonatokon.

Március 31-ig érvényesek a 2015/2016-os tanév első félévében kapott diákigazolvány-matricák. Aki nem érvényesítteti a második félévre szóló matricát, akár pótdíjat is fizethet. Az utazási diákkedvezmény igénybe vételének feltétele ugyanis az érvényes diákigazolvány megléte, ami legfeljebb az adott oktatási intézmény által kiállított, ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással pótolható. Az előző félévben kapott diákigazolvány-matricák március 31-ig, azaz holnapig használhatók. A köznevelési és felsőoktatási intézmények a 2015/2016-os tanév második félévében is érvényesítő matricákkal látják el a diákigazolványokat, amelyek így 2016. október 31-ig érvényesek.

A MÁV arra kéri a diákkedvezménnyel utazókat, hogy időben gondoskodjanak diákigazolványuk érvényességének meghosszabbításáról. A megállapított menetdíj vagy pótjegy árán felül ugyanis

8 ezer forint pótdíjat kell fizetnie annak, aki érvénytelen kedvezményre jogosító igazolvánnyal vagy igazolással veszi igénybe a kedvezményt, illetve jogosultságát nem tudja az előírt módon igazolni.

A BKV járatain szintén pótdíjat kell fizetniük azoknak, akik elfelejtették érvényesíteni a matricájukat.

Az érvénytelen diákigazolvánnyal vagy a diákigazolványt helyettesítő sorszámozott igazolás nélkül használt kedvezményes tanulószelvény nem jogosít utazásra, ezért jegyellenőreink minden ilyen esetben pótdíjazási eljárást kezdeményeznek, megéri tehát mindig időben gondoskodni az érvényes jegyről vagy bérlettől, és azt időben beszerezni

- olvasható a BKK oldalán.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A helyszínen fizetendő pótdíj összege 8 000 forint, melynek befizetéséről a jegyellenőr elismervényt állít ki. Amennyiben a diák nem tud, vagy nem akar fizetni a helyszínen, akkor már csak a 16 000 forintos alappótdíj befizetésére van lehetősége a pótdíjazástól számított 30 naptári napon belül. A pótdíjazott utasnak azonban 30 napon túl már kötelező a késedelmi költséggel és az eljárási díjjal megemelt 32 500 forintos pótdíjösszeg befizetése.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?