1 °C Budapest

A világ legjobb útlevelei: ki nem találnád, hányadik a magyar

2016. március 6. 13:01

2016-ban is elkészült a világ legerősebb útlevélinek rangsora. Az első helyre Németország útlevele került, ugyanis ezzel lehet jelenleg a legtöbb országba elutazni vízum nélkül. A listában mi is benne vagyunk, de vajon hányadik helyre került a magyar útlevél?

Ha eddig te is azt gondoltad, hogy az angol vagy épp az amerikai ez egyik legerősebb útlevél a világon, akkor bizony tévedtél. A legújabb kimutatás szerint ugyanis a németek utazhatnak a legtöbb idegen országba a saját útlevelükkel, összesen 177 helyre.

De mi sem vagyunk rossz helyzetben, a magyar útlevéllel összesen 167 országa utazhatunk vízum nélkül, ezzel pedig a legerősebb útlevek toplistájában a 10. helyre kerültünk.

Hogyan készült a lista?

A Henley & Partners, bevándorlással foglalkozó brit tanácsadó cég összesen 218 országot hasonlított össze a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai alapján. A nemzetiségek pedig az alapján kapták a pontokat, hogy az állampolgáraik hány országba tudtak elutazni vízum nélkül 2016. január elsején. A rangsort már három éve európai ország vezeti, de az első tízbe más országok is bejutottak:

  • 1. Németország : 177
  • 2. Svédország: 176
  • 3. Finnország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia: 175
  • 4. Belgium, Dánia, Hollandia, Egyesült Államok: 174
  • 5. Ausztria, Japán, Szingapúr: 173
  • 6. Kanada, Írország, Dél-Korea, Luxemburg, Norvégia, Portugália, Svájc: 172
  • 7. Görögország, Új-Zéland: 171
  • 8. Ausztrália: 169
  • 9. Málta: 168
  • 10. Magyarország, Csehország, Izland: 167

A rangsor legvégére, a 104. helyre Afganisztán került, egy ilyen útlevéllel ugyanis csak 25 országba utazhatunk. A második legrosszabb helyet Pakisztán zsebelte be, ezt pedig csak kicsivel előzte meg Irak. A teljes lista ITT olvasható.

Nem mindegy, mikor igényelsz

Ha idén nyáron ti is külföldre tervezitek a nyaralást, akkor még most érdemes lehet leellenőrizni az útleveletek érvényességét. A gyorsított eljárásban igényelt úti okmányokra ugyanis a gatyánk is rámehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A soron kívüli (7 nap) útlevél 19 ezer, a sürgősségi (3 nap) 29 ezer, míg az azonnali (1 nap) igénylés 39 ezer forintba kerül. Ezen felül számolni kell még a normál, 20 napos eljárásban alkalmazott díjtételekkel is; az illeték díja érvényességi időtől és kortól függően 2500 és 14 ezer forint között mozog.

Szerencsére a normál eljárás keretében benyújtott kérelmeket is lehet utólag, akár 3 vagy 7 napos gyorsított eljárásra módosítani. Ezt az ország valamennyi okmányirodai ügyfélszolgálatán, illetve a megújult Kormányablakokban kérelmezhetjük. Az azonnali útlevéligényeket viszont mindenképp a KEKKH személyes ügyfélszolgálatán kell megtenni.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?