21 °C Budapest
Akár ezer forintot is spórolhatsz egyetlen telefonhívással

Akár ezer forintot is spórolhatsz egyetlen telefonhívással

2015. november 13. 15:05

Több százezer magyar élhet és dolgozhat külföldön, a velük való kapcsolattartás pedig néha nem olcsó mulatság. Roaming? Nemzetközi hívás? Hogyan hívhatjuk fel a külföldön élőket a legolcsóbban?

Szinte lehetetlen pontosan megmondani, hány magyar dolgozik külföldön, számunk azonban a becslések szerint több százezerre tehető. Ezért ez alkalommal annak jártunk utána mennyibe kerülhet, ha ismerőseinket a külföldi számán hívjuk fel. A gyűjtésünk eredménye azonban meglepő, hiszen a nemzetközi hívások díjai sok esetben olcsóbbak lehetnek, mintha valakit a magyar számán, azaz roaminghívással hívnánk.

Mi a különbség a roaminghívás és a nemzetközi hívás között?

Roaminghívásnak nevezzük, amikor valaki külföldön van és a magyar telefonszámával indít vagy fogad hívásokat (a hívásfogadása olcsóbb). Míg a nemzetközi hívásokat Magyarországról indítjuk és egy külföldi országhoz tartozó telefonszámot hívunk fel.

Korábbi cikkünkben annak jártunk utána, hogy egy-egy külföldről indított hívásnak a percdíjai igen magasra rúghatnak, akár ezer forintnál is többe kerülhetnek. Ezért érdemes inkább csak hívásokat fogadni külföldön, mert úgy sokkal olcsóbb lehet a telefonálás.

Mostani gyűjtésünkből azonban az derült ki, hogy amennyiben a hívó fél hajlandó állni a hívásnak a költségét, akkor néhány esetben a hívásfogadásnál is olcsóbban kijöhetünk, ha egy ottani nemzetközi hívószámon tudjuk felhívni ismerősünket, családtagunkat.

{{EMBED:infogram_0_roaming_es_nemzetkozi_hivasok_dijai" title="Roaming és nemzetközi hívások díjai}}

Gyűjtésünkből kiderül például, hogy ha a Telenor hálózatából egy Ausztráliai számot hívunk, akkor annak percdíja akár 91 forint is lehet szemben a 150 forintos roaming hívásfogadás költségével. A Telekom hálózatában pedig, ha valaki Japánból hívná Magyarországot igen magas árat 1136 forintos percdíjat kellene fizetnie, míg ha valaki Magyarországról felhívná a Japánban tartózkodót egy ottani számon, akkor annak a percdíja 179 forint.

Mi a helyzet az EU-ban?

A legtöbben persze inkább az unió területén vállalnak munkát, a KSH tavalyi felmérése szerint Németország, Nagy-Britannia, és Ausztria tartozik a legkedveltebb célországok közé. Az Európai Unió által bevezetett szabályozásnak köszönhetően pedig ezekben az országokban a roaming díjak kedvezőbbek, mint a nemzetközi hívások tarifái. A roamingdíjakat hamarosan akár teljesen el is törölhetik az EU területén, azonban jelenleg egységesen:

KATTINTS! Drágulhat a telefonálás a roamingdíj eltörlése miatt

A fent említett példáink a természetesen telefonálás költségeire vonatkoznak, persze ma már az internet segítségével is könnyedén tarthatjuk a kapcsolatot a külföldön élő barátainkkal, családtagjainkkal, akár ingyen. Számítógépen vagy az okostelefonon is indíthatunk videohívásokat, vagy küldhetünk üzenetet különféle alkalmazások segítségével.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?