4 °C Budapest

Akár ezer forintot is spórolhatsz egyetlen telefonhívással

2015. november 13. 15:05

Több százezer magyar élhet és dolgozhat külföldön, a velük való kapcsolattartás pedig néha nem olcsó mulatság. Roaming? Nemzetközi hívás? Hogyan hívhatjuk fel a külföldön élőket a legolcsóbban?

Szinte lehetetlen pontosan megmondani, hány magyar dolgozik külföldön, számunk azonban a becslések szerint több százezerre tehető. Ezért ez alkalommal annak jártunk utána mennyibe kerülhet, ha ismerőseinket a külföldi számán hívjuk fel. A gyűjtésünk eredménye azonban meglepő, hiszen a nemzetközi hívások díjai sok esetben olcsóbbak lehetnek, mintha valakit a magyar számán, azaz roaminghívással hívnánk.

Mi a különbség a roaminghívás és a nemzetközi hívás között?

Roaminghívásnak nevezzük, amikor valaki külföldön van és a magyar telefonszámával indít vagy fogad hívásokat (a hívásfogadása olcsóbb). Míg a nemzetközi hívásokat Magyarországról indítjuk és egy külföldi országhoz tartozó telefonszámot hívunk fel.

Korábbi cikkünkben annak jártunk utána, hogy egy-egy külföldről indított hívásnak a percdíjai igen magasra rúghatnak, akár ezer forintnál is többe kerülhetnek. Ezért érdemes inkább csak hívásokat fogadni külföldön, mert úgy sokkal olcsóbb lehet a telefonálás.

Mostani gyűjtésünkből azonban az derült ki, hogy amennyiben a hívó fél hajlandó állni a hívásnak a költségét, akkor néhány esetben a hívásfogadásnál is olcsóbban kijöhetünk, ha egy ottani nemzetközi hívószámon tudjuk felhívni ismerősünket, családtagunkat.

{{EMBED:infogram_0_roaming_es_nemzetkozi_hivasok_dijai" title="Roaming és nemzetközi hívások díjai}}

Gyűjtésünkből kiderül például, hogy ha a Telenor hálózatából egy Ausztráliai számot hívunk, akkor annak percdíja akár 91 forint is lehet szemben a 150 forintos roaming hívásfogadás költségével. A Telekom hálózatában pedig, ha valaki Japánból hívná Magyarországot igen magas árat 1136 forintos percdíjat kellene fizetnie, míg ha valaki Magyarországról felhívná a Japánban tartózkodót egy ottani számon, akkor annak a percdíja 179 forint.

Mi a helyzet az EU-ban?

A legtöbben persze inkább az unió területén vállalnak munkát, a KSH tavalyi felmérése szerint Németország, Nagy-Britannia, és Ausztria tartozik a legkedveltebb célországok közé. Az Európai Unió által bevezetett szabályozásnak köszönhetően pedig ezekben az országokban a roaming díjak kedvezőbbek, mint a nemzetközi hívások tarifái. A roamingdíjakat hamarosan akár teljesen el is törölhetik az EU területén, azonban jelenleg egységesen:

KATTINTS! Drágulhat a telefonálás a roamingdíj eltörlése miatt

A fent említett példáink a természetesen telefonálás költségeire vonatkoznak, persze ma már az internet segítségével is könnyedén tarthatjuk a kapcsolatot a külföldön élő barátainkkal, családtagjainkkal, akár ingyen. Számítógépen vagy az okostelefonon is indíthatunk videohívásokat, vagy küldhetünk üzenetet különféle alkalmazások segítségével.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm