Drágulhat a telefonálás a roamingdíj eltörlése miatt

2015. november 9. 09:00

Akár emelhetnek is a belföldi hívások tarifáján a szolgáltatók a roamingdíj eltörlése miatt - írja a Világgazdaság.


A későbbiekben nem lesz különbség a belföldi, illetve a külföldről Magyarországra irányuló hívások percdíjában, ugyanis eltörlik a roamingdíjat. Emiatt azonban az is előfordulhat, hogy - mivel nincsen érvényben ezt akadályozó szabályozás - a szolgáltatók emelni fogják a belföldi tarifákat.

A szolgáltatók saját üzletpolitikai stratégiájuk alapján döntik el - a szabad piaci verseny elveinek tiszteletben tartása mellett - azt, hogy emelik-e saját tarifáikat. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) nincs felhatalmazása a szolgáltatók üzleti döntéseinek vizsgálatára. A hatóság feladata annak biztosítása, hogy a szolgáltatók az esetleges díjemeléseket, az általános szerződési feltétel- és szerződésmódosításokat a jogszabályi előírások alapján hajtsák végre

 - mondta a lapnak az NMHH.

Ha viszont a szolgáltatók a leírtak szerint hajtanák végre az EP-határozatot, akkor az ügyfelek a jelenleginél valószínűleg kedvezőbben járnának. 2015. december 15-ig egy speciális számítással fogják meghatározni, hogy pontosan mennyit kell majd fizetni az Európai Unióban a külföldön fogadott hívásokért. Jelenleg például percenként 19,5 forintba kerül egy Magyarországról Németországba indított hívás. Jövő április 30-tól ez az összeg percenként körülbelül 0,0114 euró, vagyis valamivel több, mint három forint lehet.

A roamingdíjak legutóbb 2014. július 1-jén változtak, kivezetésük pedig két lépcsőben történik majd. Lesz egy átmenti időszak 2016. április 30-tól, amikor az említett mértékben lehet növelni a belföldi díjakat. Majd 2017. június 15-től az említett pluszdíjakat a szolgáltatók csak akkor alkalmazhatják, ha évenként az NMHH-nak megküldött kérelemben közgazdasági számításokkal igazolják, hogy a felmerült költségek nem fedeznék a kiadásokat, és emiatt a belföldi díjak emelésére lenne szükség.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm