22 °C Budapest

Egymilliót is adnak egy balatoni pontyért a feketepiacon

Pénzcentrum
2014. július 17. 18:35

Magán horgásztavak akár több százezer forintot is képesek fizetni horgászoknak egy-egy kapitális balatoni pontyért, de egy kisebb, öt-tíz kiló közötti példány esetében is megadják a kilónkénti tízezer forintot. Harminc kiló feletti, tehát igazán kapitális balatoni pontyért külföldi horgásztó egymillió forintot is adott már.

A nagy pénztől nem csoda, hogy egy-egy (vagy több?) pontyhorgász kísértésbe esik, ami persze nem mentség - nyilatkozta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere. A Sonline cikke szerint élőhal-szállításon bukott le az a horgász is, aki 2012-ben és 2013-ban is a legtöbb halat fogta ki a Balatonból a fogási naplók alapján.

A zrt. halőrei különös figyelmet fordítanak az élőhal-elvitel tilalmára, a horgásztavak idézett "átvételi árainak" tudatában nem véletlenül.

A 2012 óta érvényes Balatoni Horgászrend értelmében "a szabályosan kifogott és elvinni kívánt, méretkorlátozással védett halat a horgász még a vízparton köteles gyorsan és kíméletesen megölni, az élő hal szállítása tilos". A pecások között ezt sokan tartják értelmetlennek, ám a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló jogszabály is megerősíti: "A szabályosan kifogott és elvinni kívánt halat a vízpartról elszállítani gyorsan és kíméletesen leölve szabad. A 30 cm-nél kisebb testhosszúságú hal elszállítható élve is, kizárólag olyan tárolóedényben, amely biztosítja a számára a szükséges oxigéntartalmú vizet, és minimalizálja az állatot érő stresszhatásokat."

A keresletet a magán horgásztavak generálják - magyarázza a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere. A lebukás veszélye a hal szállítása közben áll fenn, a legnagyobb eséllyel a legkisebb láncszem, maga a horgász bukhat meg, hiszen a szereplők közül őt ellenőrzik a leggyakrabban: halászati őrök, rendőrök.

A törvényi tiltáson túl problémát okoz az is - tudjuk meg Nagy Gábortól -, hogy a nagy testűre nőtt, ebből kifolyólag minden bizonnyal kitűnő genetikájú hal a Balatonból egy kis tóba kerülve jelentős súlyvesztést szenved el és az a sors vár rá, hogy talán hetente vagy havonta megfogja egy horgász, majd visszaengedi az új otthonául szolgáló vízbe.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

De a halbetegségek terjedésének is magas a kockázata állatorvosi ellenőrzés nélküli halszállítmányok esetében. Persze, nem csak pontyok "költöznek". A zrt. tavaly ősszel figyelt fel rá az egyik internetes horgászfórumon: egy pecás kapitális csukákkal pózol, a kép alá azt írta: "balatoni, de ide költözött", "ő is új otthonra lelt", "vérfrissítés a Balatonból". Megadta az új "otthont" jelentő tó nevét is. A társaság szakemberei álnéven, privát üzenetben megkeresték, mint akik szintén szeretnének ilyen méretű halakat áttelepíteni. A válasz: "Füreden horgászom a barátom jóvoltából, ha meg keleti a szél, átmegyünk Örvényesre, az a védettebb. Ezeket a halakat a tilalom után fogtuk közvetlenül, és lehoztuk egy kis vérfrissítésnek. 5-7-9 kilósak voltak, jel került rájuk. Kétszáz literes hordóban utaztak (kb. egy óra az út) fektetve, félig vízzel. Hoztunk így már süllőt, dévért is. Az idő hideg volt. Melegben meg se próbáld!"

Az esetet jelentették az illetékes megyei halászati hatóságnál, de a képeket és az üzenetváltást nem tekintették elegendőnek bírság kiszabására. - A problémát minden bizonnyal csak a kereslet megszűnése oldaná meg - teszi hozzá Nagy Gábor.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?