Egymilliót is adnak egy balatoni pontyért a feketepiacon

Pénzcentrum
2014. július 17. 18:35

Magán horgásztavak akár több százezer forintot is képesek fizetni horgászoknak egy-egy kapitális balatoni pontyért, de egy kisebb, öt-tíz kiló közötti példány esetében is megadják a kilónkénti tízezer forintot. Harminc kiló feletti, tehát igazán kapitális balatoni pontyért külföldi horgásztó egymillió forintot is adott már.

A nagy pénztől nem csoda, hogy egy-egy (vagy több?) pontyhorgász kísértésbe esik, ami persze nem mentség - nyilatkozta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere. A Sonline cikke szerint élőhal-szállításon bukott le az a horgász is, aki 2012-ben és 2013-ban is a legtöbb halat fogta ki a Balatonból a fogási naplók alapján.

A zrt. halőrei különös figyelmet fordítanak az élőhal-elvitel tilalmára, a horgásztavak idézett "átvételi árainak" tudatában nem véletlenül.

A 2012 óta érvényes Balatoni Horgászrend értelmében "a szabályosan kifogott és elvinni kívánt, méretkorlátozással védett halat a horgász még a vízparton köteles gyorsan és kíméletesen megölni, az élő hal szállítása tilos". A pecások között ezt sokan tartják értelmetlennek, ám a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló jogszabály is megerősíti: "A szabályosan kifogott és elvinni kívánt halat a vízpartról elszállítani gyorsan és kíméletesen leölve szabad. A 30 cm-nél kisebb testhosszúságú hal elszállítható élve is, kizárólag olyan tárolóedényben, amely biztosítja a számára a szükséges oxigéntartalmú vizet, és minimalizálja az állatot érő stresszhatásokat."

A keresletet a magán horgásztavak generálják - magyarázza a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere. A lebukás veszélye a hal szállítása közben áll fenn, a legnagyobb eséllyel a legkisebb láncszem, maga a horgász bukhat meg, hiszen a szereplők közül őt ellenőrzik a leggyakrabban: halászati őrök, rendőrök.

A törvényi tiltáson túl problémát okoz az is - tudjuk meg Nagy Gábortól -, hogy a nagy testűre nőtt, ebből kifolyólag minden bizonnyal kitűnő genetikájú hal a Balatonból egy kis tóba kerülve jelentős súlyvesztést szenved el és az a sors vár rá, hogy talán hetente vagy havonta megfogja egy horgász, majd visszaengedi az új otthonául szolgáló vízbe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

De a halbetegségek terjedésének is magas a kockázata állatorvosi ellenőrzés nélküli halszállítmányok esetében. Persze, nem csak pontyok "költöznek". A zrt. tavaly ősszel figyelt fel rá az egyik internetes horgászfórumon: egy pecás kapitális csukákkal pózol, a kép alá azt írta: "balatoni, de ide költözött", "ő is új otthonra lelt", "vérfrissítés a Balatonból". Megadta az új "otthont" jelentő tó nevét is. A társaság szakemberei álnéven, privát üzenetben megkeresték, mint akik szintén szeretnének ilyen méretű halakat áttelepíteni. A válasz: "Füreden horgászom a barátom jóvoltából, ha meg keleti a szél, átmegyünk Örvényesre, az a védettebb. Ezeket a halakat a tilalom után fogtuk közvetlenül, és lehoztuk egy kis vérfrissítésnek. 5-7-9 kilósak voltak, jel került rájuk. Kétszáz literes hordóban utaztak (kb. egy óra az út) fektetve, félig vízzel. Hoztunk így már süllőt, dévért is. Az idő hideg volt. Melegben meg se próbáld!"

Az esetet jelentették az illetékes megyei halászati hatóságnál, de a képeket és az üzenetváltást nem tekintették elegendőnek bírság kiszabására. - A problémát minden bizonnyal csak a kereslet megszűnése oldaná meg - teszi hozzá Nagy Gábor.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem