11 °C Budapest

Hétfőn kezdődik az országos szúnyogirtás

MTI
2014. június 22. 11:01

Hétfőtől az ország tizenhárom térségében, a többi között a Balatonon, a fővárosban, a Tisza-tónál és a Dunakanyarban kezdődik meg a szúnyogirtás, megfelelő időjárási körülmények esetén - tájékoztatta lapunkat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője pénteken.

Mukics Dániel elmondta, hogy a katasztrófavédelem koordinációja mellett zajló munkálatok első hetében 117 ezer hektárnyi területen gyérítik a vérszívókat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében légi kémiai kezelésre kerül sor június 23. és 27. között, Budapesten június 26-án végeznek légi, 26-án pedig földi irtást.

Baján és Mohácson június 23. és 25. között, a Balatonnál 25. és 27. között, Csongrád megyében pedig 23. és 25. között kerül sor az irtásra.

Csorna térségében június 23-tól 26-ig végeznek légi és földi kémiai kezelést, a Dunakanyarra és Dunaújvárosra pedig 23. és 26. között kerül sor.

Mosonmagyaróvár június 23-án, Győr és környéke 24-én, Kecskemét 26-án következik, Szekszárdon pedig 23. és 27. között irtanak.

A Tisza-tó térségében június 23-tól 27-ig végzik a szúnyogirtást, Zala megye pedig 23. és 27. között lesz soron - ismertette a helyettes szóvivő.

Mukics Dániel korábban az közölte, hogy a katasztrófavédelem által megbízott társaságok a következő időszakban az ország 700 településén végeznek szúnyogirtást, mintegy 820 ezer hektárnyi területen.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

KATTINTS! Brutális szúnyoginvázió jön: ezek a legjobb házi praktikák

A szakértők figyelmeztetése szerint a védekezés annál is inkább szükséges, mert az enyhe tél, illetve a májusi sok csapadék következtében a vízzel borított területeken optimális tenyészhelyek jöttek létre a szúnyogoknak. Az árvízi szúnyogfajok a szokottnál is több petét raktak le a folyók és belvízi területek mentén, ezért extrém mértékű szúnyoginvázióra lehet számítani a nyáron.

További kockázatot jelent, hogy a környező országokban megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, és számítani kell arra, hogy ezek a rovarok felbukkannak Magyarországon is, elsősorban a déli és nyugati országrészeken - mondta korábban Mukics Dániel.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?