12 °C Budapest

Könnyen rémálommá válhat az olcsó utazás: ezt jó tudni

Pénzcentrum
2014. február 26. 11:59

Egy dolog biztosan nem változott az utazási szokásokban az elmúlt években: sokan, sőt, egyre többen keresik az olcsó szálláshelyeket. Ez pedig azzal is együtt jár, hogy látványosan megszaporodtak a hostelek, azaz az ifjúsági szállók Európa nagyvárosaiban - így Budapesten is. A hostelek - elvileg - alkalmasak arra, hogy 15-20 euróért eltöltsünk néhány éjszakát Párizsban, Rómában, vagy valamelyik brit nagyvárosban, azonban a kezdő hosteleseknek érdemes több dologra is figyelni. Összeszedtük a jellemző negatívumokat, hogy eldönthesd, megéri-e spórolósra venned az utazást.

A Pénzcentrum.hu korábbi, "Ez a legjobb 25 szálloda most Magyarországon - itt a lista!" c. cikkében bemutattuk Magyarország és a világ legjobb szállodáit. Mivel azonban a toplistán jellemzően a legdrágább szálláshelyek kaptak helyet, így fontosnak éreztük, hogy a némileg vékonyabb pénztárcával rendelkezőknek is tippeket adjunk. Manapság ugyanis nem mindenki engedheti meg magának, hogy nyaralását luxusszállodábantöltse. Nekik nyújthatnak megfelelő, olcsó szálláshelyet a hostelek és az ifjúsági szállók. Néhány dolgot azonban nem árt tisztázni mielőtt a következő filléres utazásodat tervezed; ezeknek a lehetőségeknek is megvan ugyanis a hátulütője. A Thrillist.com segítségével összeszedtünk tíz zavaró tényezőt, amit mindenképpen számításba kell venned, mielőtt lefoglalod filléres szállásod.

1. Fiatalok
Nem véletlenül hívják ifjúsági szállónak, a fiatalok tényleg itt szállnak meg. És itt nem elsősorban szolidan szórakozó fiatalokról van szó. Akikre mi gondolunk, azok a nagy, hangoskodó csoportok, akik nincsenek tekintettel másokra, inkább csak a saját szórakozásukkal vannak elfoglalva.

2. A büdös és a horkoló
Nem véletlen, hogy az albérletben is inkább egyágyas szobára hajt mindenki. Egy másik független, felnőtt emberrel nem túl jó megosztani az alvóhelyünket. Különösen, ha nem is egy, hanem tíz másikkal kell osztozni, akik között biztos van orrsövényferdüléssel küszködő, vagy olyan, aki európai körútja során rég ejtette útba a mosodát.

3. Aki az éjszaka közepén felkapcsolja a villanyt
Ha szerencsénk van, a legtöbb szobatárs mobiltelefonja, zseblámpája fényénél próbál eljutni az ágyáig az éjszaka közepén, és csak halkan káromkodik a széjjelszórt táskák és ruhaneműk miatt. Dr inkább számítsunk arra, hogy mindig lesz olyan, aki hajnal háromkor érkezik meg, és természetesen úgy kezdi, hogy felkapcsolja a villanyt.

4. Emeletes ágyak
Amíg gyerekként a lehető legjobb móka emeletes ágyon aludni, addig felnőttként csak még egy kellemetlenség, ami megkeserítheti az utazásunkat.


5. Gyenge kiszolgálás
Egy olcsó hostelben nyílván nem jut pénz olyan gyakran takarításra, mint egy ötcsillagos hotelben. És persze hiányoznak azok a szolgáltatások is, amelyek egy átlagos hotelben elérhetőek, mint a gyakori takarítás, vagy a légkondícionáló.

6. Bogarak
Az olcsó szállással van, hogy együtt járnak a tetvek, poloskák és a kellemetlen, fájó csípéseik is. Ezek az apróságok simán tönkretehetik a római városnézést, vagy akár az egész utunkat is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

7. Közös fürdőszoba
Ha visszagondolsz a kollégiumi fürdőszobára, akkor bevillannak a koszos mosdókagylók, a lefolyóba ragadt hajszálak. Egy rossz minőségű szállóban az ott tapasztaltaknál sokkal rosszabb állapotok is fogadhatnak. Általában ilyenkor derül ki, hogy otthon felejtetted a zuhanyzós papucsod...

8. Ágynemű
Szeretnél törülközőt? Pár euró lesz. Lepedőt is szeretnél, ágyneműhuzattal? Dobj rá még nyolc eurót! A viccet félre téve: számolj azzal, hogy a szállók egy része felárat számol fel ezekért a "luxusszolgáltatásokért".

9. Harc a konnektorért
A legtöbb szállás még azokban az időkben épült, amikor nem voltak mobiltelefonok, tabletek, és digitális fényképezőgépek. Emiatt sok helyen a tíz fős szobákban csak egy konnektor van, amit valaki már jó eséllyel befoglalt.

10. Tolvajok
Természetesen senki nem állítja, hogy a hostelekben mindenki enyveskezű, de inkább ne hagyd a telefonodat, pénztárcádat, vagy egyéb értékedet a szobában.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem