6 °C Budapest

Nagy változások jönnek a pesti tömegközlekedésben idén

Pénzcentrum
2014. január 3. 09:02

Új menetrendet vezet be az idei évre a Budapesti Közlekedési Központ. Felújított és meghosszabbított villamos vonalak, az utazók igényeihez jobban illeszkedő közlekedést ígér a szervezet az új intézkedésektől - írja a Világgazdaság.

Idén mintegy 300 új jegyautomatát kíván forgalomba helyezni a főváros különböző pontjain a BKK, ezeken a legtöbb jegy és bérlet megvásárolható lesz. Az elektronikus jegyrendszer projektjébe illeszkedő automata-hálózat készülékeivel feltölthetők majd az utasoknál már meglévő kártyák is.

A BKK legutóbbi ígérete szerint ez év tavaszán várható a Futár utastájékoztató rendszer egészének a bevezetése, az eredeti határidő 2012 nyara volt.

Az idén (más beruházások mellett) folytatódik a Budapest két kiemelt fontosságú, körgyűrűs villamosvonalának, az 1-esnek és a 3-asnak korszerűsítése, ide értve az áramellátását és a felsővezetékeit is. Az 1-es vonalát a Rákóczi hídon és a Szerémi úton át meghosszabbítják, új végállomása - 2015-ben - a Fehérvári útnál lesz.

Szintén felújításra vár a rossz pályáján lassan döcögő, így egyre kevesebbek által használt fogaskerekű vasút (60-as villamos) is, de a projekthez még pénzt kell szerezni a 2014-2020-as uniós finanszírozási időszakban. A vonal új végállomásai a Széll Kálmán téren, illetve a Normafánál lesznek. A fogas a Széll Kálmán téri előtti szakaszon már "fogatlan" lesz, mert sík fogaslécek nélkül is haladhat. Hegymenetben óránként 40, völgymenetben 30, villamosként közlekedve 50 kilométert tehet majd meg. Le kell cserélni a már sokszor felújított járműveket is.

További nagy beruházásokat is tervez a BKK a 2014-2020-as időszakban: a kisföldalatti meghosszabbítását, a kettes metró és a gödöllői HÉV összekötését, a fővárosi villamos- és trolibuszhálózat fejlesztését (ide értendő a fogas is), és az észak-déli regionális gyorsvasút (5-ös metró) déli szakaszának előkészítése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A főváros idei tömegközlekedését forgalomszervezési megoldásokkal is javítja a BKK. Erről készített összeállítása szerint januártól sűrűbben és egyenletesebben követik egymást a villamosok a csúcsidőszakokban a Fehérvári úton, de gyakrabban járnak a budai rakparton és a Kiskörúton is. 135-ös és 135A jelzéssel a BKK szolgáltatásába illesztve, és lényegesen sűrített menetrenddel közlekedik a korábbi Soroksár-busz, továbbra is díjmentesen. Változnak a 23-as, a 23E, a 140-es busz, valamint a 13-as buszcsalád indulási időpontjai. Két órával tovább jár a 150E busz, a reggeli csúcsidőszakban pedig gyakrabban indulnak a 22-es járatcsalád buszai.

Kész a 4-es metró tíz állomásából a nyolcadik is, de még nem száz százalék, hogy sor kerülhet-e a vonal átadására a tervezett, márciusi időpontban.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?