35 °C Budapest

Jókora drágulás a hazai luxusszállodákban

MTI
2013. június 21. 17:31

Májusban a szállodák foglaltsági adatai és az árak is emelkedésnek indultak, az ötcsillagos szállodák esetében pedig a kihasználtság és az átlagár egyaránt 10 százalékkal nőtt.

A Magyar Hotel Monitor (MHM) adatai szerint az elért szállodai átlagárak - az ötcsillagos szállodák kivételével - február-áprilisban még erősen csökkenő trendet mutattak, májusban azonban a foglaltság javulásával párhuzamosan az átlagárak is emelkedésnek indultak. Az év első négy hónapjának csökkenő tendenciája azért is volt kedvezőtlen hír, mert a trendadatok az elmúlt év vonatkozó adatait is alulmúlták.

Májusban nagy hullámzást mutatva régen látott kedvező adatokat ért el a kihasználtság (a négycsillagos budapesti szállodák esetében akár 80 százalékot), ami az elemzés szerint különösen a vidéki háromcsillagos szállodák számára jó hír, hiszen ezek a szálláshelyek jelentős csökkenést könyveltek el az év első négy hónapjában.

Amíg az elmúlt közel egy évben a szállodák alapvetően a foglaltsági adatokat tudták javítani és az átlagárakat már kevésbé, 2013 májusában mind az átlagárak, mind pedig a foglaltság területén számottevő emelkedést értek el (kivéve a vidéki háromcsillagos szállodákat).

"Az első öt hónapban a kihasználtság Budapesten 10,2 százalékkal javult éves szinten, a budapesti négycsillagos hotelekben 57,3 százalékot ért el; a vidéki négycsillagosokban ugyanakkor 2 százalékos emelkedéssel alig haladja meg az 50 százalékot" - mondta el Puczkó László, a Magyar Hotel Monitort összeállító Xellum Kft. ügyvezető igazgatója

Az átlagárak ugyanebben az időszakban Budapesten a háromcsillagos szállodákban forintban közel 2 százalékkal mérséklődtek, míg a hasonló kategóriájú vidéki hotelekben nem változott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ügyvezető kiemelte, májusban az ötcsillagos szállodákban 10 százalékkal nőtt mind az átlagár, mind a kihasználtság. Hozzátette: a szállodák a kihasználtságot továbbra is jóval nagyobb arányban tudják javítani, mint az árat, de most az utóbbiak is elindultak fölfelé.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50