Jókora drágulás a hazai luxusszállodákban

MTI
2013. június 21. 17:31

Májusban a szállodák foglaltsági adatai és az árak is emelkedésnek indultak, az ötcsillagos szállodák esetében pedig a kihasználtság és az átlagár egyaránt 10 százalékkal nőtt.

A Magyar Hotel Monitor (MHM) adatai szerint az elért szállodai átlagárak - az ötcsillagos szállodák kivételével - február-áprilisban még erősen csökkenő trendet mutattak, májusban azonban a foglaltság javulásával párhuzamosan az átlagárak is emelkedésnek indultak. Az év első négy hónapjának csökkenő tendenciája azért is volt kedvezőtlen hír, mert a trendadatok az elmúlt év vonatkozó adatait is alulmúlták.

Májusban nagy hullámzást mutatva régen látott kedvező adatokat ért el a kihasználtság (a négycsillagos budapesti szállodák esetében akár 80 százalékot), ami az elemzés szerint különösen a vidéki háromcsillagos szállodák számára jó hír, hiszen ezek a szálláshelyek jelentős csökkenést könyveltek el az év első négy hónapjában.

Amíg az elmúlt közel egy évben a szállodák alapvetően a foglaltsági adatokat tudták javítani és az átlagárakat már kevésbé, 2013 májusában mind az átlagárak, mind pedig a foglaltság területén számottevő emelkedést értek el (kivéve a vidéki háromcsillagos szállodákat).

"Az első öt hónapban a kihasználtság Budapesten 10,2 százalékkal javult éves szinten, a budapesti négycsillagos hotelekben 57,3 százalékot ért el; a vidéki négycsillagosokban ugyanakkor 2 százalékos emelkedéssel alig haladja meg az 50 százalékot" - mondta el Puczkó László, a Magyar Hotel Monitort összeállító Xellum Kft. ügyvezető igazgatója

Az átlagárak ugyanebben az időszakban Budapesten a háromcsillagos szállodákban forintban közel 2 százalékkal mérséklődtek, míg a hasonló kategóriájú vidéki hotelekben nem változott.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ügyvezető kiemelte, májusban az ötcsillagos szállodákban 10 százalékkal nőtt mind az átlagár, mind a kihasználtság. Hozzátette: a szállodák a kihasználtságot továbbra is jóval nagyobb arányban tudják javítani, mint az árat, de most az utóbbiak is elindultak fölfelé.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem