Jókora drágulás a hazai luxusszállodákban

MTI
2013. június 21. 17:31

Májusban a szállodák foglaltsági adatai és az árak is emelkedésnek indultak, az ötcsillagos szállodák esetében pedig a kihasználtság és az átlagár egyaránt 10 százalékkal nőtt.

A Magyar Hotel Monitor (MHM) adatai szerint az elért szállodai átlagárak - az ötcsillagos szállodák kivételével - február-áprilisban még erősen csökkenő trendet mutattak, májusban azonban a foglaltság javulásával párhuzamosan az átlagárak is emelkedésnek indultak. Az év első négy hónapjának csökkenő tendenciája azért is volt kedvezőtlen hír, mert a trendadatok az elmúlt év vonatkozó adatait is alulmúlták.

Májusban nagy hullámzást mutatva régen látott kedvező adatokat ért el a kihasználtság (a négycsillagos budapesti szállodák esetében akár 80 százalékot), ami az elemzés szerint különösen a vidéki háromcsillagos szállodák számára jó hír, hiszen ezek a szálláshelyek jelentős csökkenést könyveltek el az év első négy hónapjában.

Amíg az elmúlt közel egy évben a szállodák alapvetően a foglaltsági adatokat tudták javítani és az átlagárakat már kevésbé, 2013 májusában mind az átlagárak, mind pedig a foglaltság területén számottevő emelkedést értek el (kivéve a vidéki háromcsillagos szállodákat).

"Az első öt hónapban a kihasználtság Budapesten 10,2 százalékkal javult éves szinten, a budapesti négycsillagos hotelekben 57,3 százalékot ért el; a vidéki négycsillagosokban ugyanakkor 2 százalékos emelkedéssel alig haladja meg az 50 százalékot" - mondta el Puczkó László, a Magyar Hotel Monitort összeállító Xellum Kft. ügyvezető igazgatója

Az átlagárak ugyanebben az időszakban Budapesten a háromcsillagos szállodákban forintban közel 2 százalékkal mérséklődtek, míg a hasonló kategóriájú vidéki hotelekben nem változott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ügyvezető kiemelte, májusban az ötcsillagos szállodákban 10 százalékkal nőtt mind az átlagár, mind a kihasználtság. Hozzátette: a szállodák a kihasználtságot továbbra is jóval nagyobb arányban tudják javítani, mint az árat, de most az utóbbiak is elindultak fölfelé.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?