19 °C Budapest

Vízálló és vandálbiztos jegyautomaták Budapesten: 300-at rendeltek

Pénzcentrum
2013. január 31. 13:26

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 300 darab új jegykiadó-automata vásárlására és üzemeltetésére írt ki nyílt közbeszerzési pályázatot. Az automaták üzembe helyezése a tender sikeres lezárása esetén 2013 végétől folyamatosan, ütemezetten egy év alatt zajlik le. Az intézkedés az elektronikus jegyrendszer beruházással összehangoltan, annak első ütemeként történik - tájékoztat csütörtöki közleményében a BKK.

A BKK szerint a jelenlegi - átlagosan kb. 200 automatát magában foglaló - jegykiadóautomata-hálózat műszakilag-technológiailag idejétmúlt, átlagos rendelkezésre állása alacsony, elsősorban a visszatérő, konstrukciós hibák miatt, így nem tudja fő szerepét, a jegy- és bérletpénztárak tehermentesítését, kiegészítését betölteni. A hálózat rossz műszaki állapotának egyik oka a gépek közel húszéves átlagéletkora, valamint ebből adódóan az elavult, nem innovatív technológia. A mostani gépek általános szolgáltatási színvonalán egyáltalán nem, vagy csak aránytalanul nagy beruházások árán lehetne javítani. További problémát jelent, hogy az automaták döntő többsége kizárólag érmét fogad el, valamint az, hogy csak vonaljegyet árul; napijegyet is áruló gép jellemzően csak az éjszaka lezárt metró üzemterületén található, míg bérletet jelenleg egyetlen egy automatában sem lehet kapni. Ezért döntött úgy a Fővárosi Közgyűlés és a BKK, hogy elindítja a jegykiadó-automaták cseréjét.

A BKK azt ígéri, az újonnan beszerzendő jegykiadó-automaták telepítése révén látványos változást érzékelhetnek majd a budapesti tömegközlekedés használói. Az új készülékek ugyanis nemcsak külsejükben és méretükben fognak eltérni az eddigiektől, hanem funkciójukat tekintve is. Az eddigi korlátozott termékpaletta után a lehető legtöbb típusú díjtermék elérhető lesz: nemcsak jegyet, hanem bérletet is vásárolhatnak majd utasaink a nap 24 órájában működő automatákból.

Általánossá és teljes körűvé válik a bankkártyás fizetés lehetősége, minden készülék alkalmas lesz az érintésmentes bankkártyás fizetésre is. Emellett természetesen a forgalomban lévő összes magyar bankjegyet és érmét is elfogadják az automaták, de az elfogadható bankjegyek és érmék listája a vásárlás összegétől és a visszajárónak szánt érmék aktuális készletszintjétől függően dinamikusan változhat.

Akadálymentes és vízálló

Az új készülékek kialakítása során nagy hangsúlyt fektetnek az akadálymentességre, lehetővé téve, hogy a mozgásukban vagy látásukban korlátozott utasok is igénybe vehessék a gépeket. Korszerű, érintőképernyős felhasználói felülettel, többnyelvű, intuitív menürendszerrel találkozhatnak majd az utasok. Egyazon tranzakció keretén belül több termék is megvásárolható lesz, ezáltal csökkentve az egy vásárlásra jutó időt.

A Budapesti Közlekedési Központ várakozásai szerint a masszív, strapabíró kialakításnak köszönhetően látványosan javulni fog a készülékek rendelkezésre állása, legyen szó szélsőséges időjárási körülményekről, avagy rongálókról, hiszen a jegykiadó-automatában található pénzmennyiséget, valamint a gép egyéb alkatrészeit "vandálbiztos" kialakítású burkolat védi az időjárás viszontagságaitól éppúgy, mint az erőszakos behatolási kísérletektől, hasonlóan a bankautomatákhoz. Mivel az automaták informatikai hálózatba kötve üzemelnek majd, a felügyeleti szoftver segítségével állapotuk bármikor, akár távolról is lekérdezhető, a központi rendszerben ellenőrizhető, ezáltal a meghibásodott készülékek javítása is felgyorsulhat. A központi vezérlőszoftver nem csupán a távfelügyeletet biztosítja, de naprakész, termékre és/vagy időpontra vonatkozó részletes statisztikával is szolgál majd. Valamennyi gépen biztonsági kamerák is működnek majd, míg a készülékek belsejében lévő folyadék-elvezető csatornák megóvják a bennük található elektromos berendezéseket a beázástól. Zavar esetén a gépek automatikusan értesítést is küldhetnek majd, így hamarabb kijavíthatóak a jelentkező problémák. Az automaták akkor is képesek lesznek arra, hogy kiszolgálják az ügyfeleket, ha leszakadtak a központi hálózatról, és automatikusan részleges üzemmódba állnak, ha úgy érzékelik, hogy valamelyik moduljuk üzemképtelenné vált.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gépek moduláris belső kialakítása lehetővé teszi a különböző modulok cserélhetőségét, gyors javítását és a szükség szerinti folyamatos korszerűsítést. A jegykiadó-automatákból eleinte csak papír alapú jegyeket lehet majd vásárolni, de az elektronikus jegyrendszer további ütemeinek indulásakor a berendezések pusztán a megfelelő modulok cseréjével és szoftverfrissítéssel átállíthatók majd anonim kártyakibocsátásra és egyenleg-feltöltésre is.

Az új automatákat olyan helyszíneken helyezik el, melyeket könnyű megtalálni és a nap 24 órájában hozzáférhetőek. Az automaták megtalálhatóak lesznek minden metró- és sok hév-állomásnál és a város összes fontos nappali és éjszakai közlekedési csomópontján - ott is, ahol jelenleg nincs jegy- és bérletpénztár, esetleg csak időszakosan van nyitva.

A közbeszerzési eljárás nyertesével még 2013 első felében aláírhatják a szerződést, az első üzemelő automatákkal már idén találkozhatunk Budapesten.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem