19 °C Budapest

Így trükköznek a fapados légitársaságok

MTI
2010. július 27. 16:02

Egy német tanulmány szerint a légitársaságok gyakorta alkalmaznak rejtett díjakat a repülőjegy-eladásoknál. "A társaságok rájöttek, hogy a korábban magától értetődőnek vett és ingyenes szolgáltatásokkal jó pénzt is lehet keresni" - írja a "Mobil in Deutschland" közlekedési érdekvédelmi szervezet tanulmánya.

Az utazni szándékozóknak ezért érdemes jegyvásárláskor alaposan tájékozódniuk, mert "az első látásra kedvezőnek tűnő jegyár a valóságban teljesen másként nézhet ki" mint a ténylegesen fizetendő ár - hívják fel a figyelmet.

2008 november elseje óta az EU-ban légitársaságoknak a jegy ára mellett fel kell tüntetniük minden járulékos adót és pótdíjat is. Az előírás azonban nem vonatkozik az olyan járulékos költségekre, mint például a poggyász pótdíja. Az ilyen és hasonló tételeket külön is fel lehet számítani.

A fogyasztók érdekeinek védelmében az EU előírásainak szellemében még nagyobb transzparenciára lenne szükség - írja a Mobil in Deutschland.

A különdíjak felszámításában a Mobil in Deutschland szerint különösen a diszkont légitársaságok járnak az élen. Jegyáraik gyakorta "meglepően kedvezőnek tűnnek, de kicsinyes többletköltségeket rejtenek". Gyakorta díjat számítanak fel nemcsak a poggyászért, hanem a hitelkártyás foglalásért, a jegy kiállításáért, valamint a fedélzeten felszolgált ételért is. Weboldalaikon pedig gyakorta extra ajánlatok özönével nehezítik meg a foglalásokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Mobil in Deutschland nyolc légitársaságot vizsgált meg, közöttük számos diszkont légitársaságot.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?