Csalók között: erre figyelj, ha külföldön nyaralsz...

2010. július 20. 05:22

Minden évben több ezer nyaraló esik csalók áldozatává: elég ha taxiba ülünk, vagy bármelyik helyi nevezetességet felkeressük. Íme néhány tipp, hogyan kerüljük el a kellemetlenségeket.

Olaszországban például rengeteg hamis márkás holmit próbálnak a turistákra sózni, amivel vigyázni kell, ugyanis nem csak az eladót, de a vásárlót is komoly bírságok fenyegetik. Rómába utazóknak érdemes utánanézniük annak is, hogy melyik múzeumba, vagy egyéb látványosságért kell belépőt fizetni, több olyan hír is napvilágot látott ugyanis, hogy idegenvezetők, sőt utazási irodák is elkérnek olyan nevezetességek megtekintéséért pénzt, ami egyébként ingyenesen látogatható.

Görögországban az autóval utazóknak érdemes különösen ébernek lenniük, ugyanis nem egyszer fordult már elő olyan eset, ahol illegális bevándorló próbált az autóban elrejtőzni, titokban, vagy éppen magát stopposnak álcázva. Lakókocsival, vagy utánfutóval utazók ezért soha ne hagyják őrizetlenül járművüket, hazafelé pedig érdemes kétszer is átnézni mindent, nehogy a határon kerüljünk kellemetlen helyzetbe.

A bolgár utakon is belefuthatunk csalókba, akik magukat rendőröknek kiadva, állítólagos közlekedési vétség miatt helyszíni bírságot vetnek ki. Ez valódi, ám korrupt rendőrökkel találkozva is megtörténhet. Ilyen esetben érdemes valamilyen igazolvány után érdeklődni, megkérni, hogy igazolják magukat. Jobb ha tudjuk, hogy a bolgár rendőrök közlekedési vétség esetén szinte soha nem fizettetnek helyszínen bírságot, ha mégis előfordulna ilyen eset, utólag a bolgár belügyminisztériumhoz érdemes fordulni. Az alábbi oldalon panaszt tehetünk, a hivatalos személy nevének, rangjának, az őt foglalkoztató szerv nevének megadásával. (Signals of Corruption at the MoI)

Gyakoriak az olyan esetek is, főleg a turistáktól hemzsegő városrészekben, hogy éttermek, sőt még magánklinikák is taxisokkal szövetkezve próbálnak külföldi vendégeket, pácienseket toborozni. Ezek az éttermek nyilván nem a legolcsóbbak, a klinikák pedig gyakran a legkisebb balesetek esetén is olyan felesleges vizsgálatokat végeznek el, melyek mindegyike külön-külön egy vagyonba kerül, de még ártalmasak is lehetnek, ha mondjuk egy röntgenről van szó. Emellett a taxisok saját malmukra is hajtják a vizet, gyakran próbálnak magasabb tarifát elkérni, hétvégi, vagy éjszakai díjakon furikázva a városban. Érdemes minden esetben nagyobb, ismert taxi társasággal utazni, ezeket szinte minden útikönyv felsorolja már.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Alapszabály az is, hogy az utcai felfordulások, vagy túlzsúfoltság esetén ügyeljünk értékeinkre, mert bizony a zsebtolvajokkal még Nyugat-Európa nagyvárosaiban is találkozhatunk. A legjobb megoldás, ha testünkön, például övtáskában tartjuk pénztárcánkat, iratainkat, ezek elvesztése ugyanis igen kellemetlen tortúrát von maga után.

Barcelonában az utcai mutatványosoktól hemzsegő utcák a zsebesek Mekkája, de azon se lepődjünk meg, ha a Vatikánban tűnnek el értékeink. Nem kell feltétlenül rosszarcú emberekre gondolnunk, a csalók egy része kifejezetten jólszituáltnak tűnik, gyakran turistának - fényképezőgéppel a nyakukban - adják ki magukat, így vegyülve el a tömegben.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?