2 °C Budapest
close up programmer man hand typing on keyboard laptop for register data system or access password at dark operation room , cyber security concept

Hihetetlen károkat okoznak a netes bűnözők: milliókba is fájhat egy támadás az áldozatnak

2022. május 14. 15:02

Elértük a zsarolóvírusok evolúciójának csúcsát, ahol a támadók egyre magasabb váltságdíj-kifizetés iránti mohósága szembesül a kiberbiztonsági piac szigorodásával – közölte a Sophos kiberbiztonsági cég, amely globális kutatásában felmérte a támadások utáni helyreállítási költségeket, a támadások hatását a vállalatra, valamint a kiberbiztosítások elterjedtségét és a biztosítók által fizetett összegek mértékét.

Rendkívül lassan és költségesen lehet helyreállítani a vállalat működését és adatait, ha zsarolóvírus-támadás éri. Erre jutott State of Ransomware 2022 című tanulmányának készítése során a Sophos. A cég szerint a globális átlaggal megegyezően Magyarországon is négy hétbe telt helyre hozni a rendszereket. A helyreállítás költsége globális átlagban 1,4 millió dollár volt a vizsgált 2021-es évben. Ennek átlagos költsége Magyarországon 1,51 millió dollárt tett ki (azaz mintegy 540 millió forintot), Lengyelországban 1,78 millió dollár volt, Csehországban pedig 2,58 millió dollár.

A szervezetek 90 százaléka nyilatkozta azt, hogy a támadás hatással volt a működési képességére, a magánszektor áldozatainak 86 százaléka pedig azt mondta, hogy üzleti forgalmat és/vagy bevételt veszített a támadás miatt. Magyarországon a vállalatok 97 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a támadás hatással volt a működésükre. A Sophos adatai szerint a közepes méretű szervezetek 83 százalékának volt kiberbiztosítása, amely kisegítette őt egy kibertámadás során. Magyarországon valamivel kevesebb rendelkeznek biztosítással: a megkérdezettek háromnegyede. Ennél többen Csehországban (89%) és Lengyelországban 91%).

A biztosító az esetek 98 százalékában ki is kifizette a felmerülő költségek egy részét vagy egészét. Az összes eset 40 százalékában állták a váltságdíj-kifizetést. Magyarország nem sokkal marad a globális átlag alatt: 100-ból 92 esetben fizetett a biztosító.

A kiberbiztosítással rendelkezők 94 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 12 hónapban megváltozott a biztosítás beszerzésével kapcsolatos tapasztalata – fokozódtak a kiberbiztonsági intézkedések iránti elvárások, komplexebbé vagy drágábbá váltak a kötvények, és kevesebb szervezet kínál biztosítási védelmet. A kelet európai országokban hasonló eredményre jutott a felmérés.

Az elmúlt években a kiberbűnözők számára egyre könnyebbé vált a zsarolóvírusok üzembe helyezése, és szinte minden elérhető lett szolgáltatás formájában

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– mutatott rá az elemzés kapcsán Chester Wisniewski, a Sophos vezető kutatója. A szakember szerint ehhez adódik, hogy sok kiberbiztonsági szolgáltató fedezte a zsarolóvírusok utáni helyreállítási költségek széles skáláját, beleértve a váltságdíjat is, ami valószínűleg hozzájárul az egyre magasabb váltságdíj-követelésekhez.

Az eredmények azonban azt mutatják, hogy a kiberbiztosítás egyre szigorúbbá válik és a jövőben a ransomware-ek áldozatai kevésbé lehetnek hajlandók, vagy kevésbé lehetnek képesek kifizetni az eget rengető váltságdíjakat. A szakember szerint ezzel együtt nem csökken a zsarolóvírusos támadások általános kockázata.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem