22 °C Budapest

Nagy lemaradásban az 50-es korosztály

MTI
2013. október 8. 12:06

Miközben a második negyedévben a 15 évesnél idősebb magyar lakosság 61 százaléka internetezett, az 55 év felettieknek mindössze 25 százaléka használta a világhálót az eNET és a Telekom közös jelentése szerint.

A 25 ezres mintára épülő Nemzeti Olvasottság Kutatás (továbbiakban: NOK) adatai alapján készült, az internetgazdaságról szóló felmérésből kiderült, hogy mindaz, ami a fiatalabb generációk számára természetes, az idősebbek nagy részének ismeretlen. Az 55 év felettiek egy szűkebb rétege ugyanakkor már felismerte, hogy milyen lehetőségek rejlenek a számítógép és az internet használatában, 10 százalékuk már aktívan használ tabletet.

A 2011-es népszámlálási adatok alapján a magyar lakosság közel harmadát az 55 év feletti korosztály adja, és ez a mintegy 3 milliós társadalmi csoport a digitális kirekesztettség szempontjából a legveszélyeztetettebb.

Az eNET kutatása szerint az 55 év felettieknél négyből egy ember használ számítógépet, míg az ennél fiatalabbaknál négyből három emberről mondható el ugyanez. A Központi Statisztikai Hivatal 2012-es felmérése szerint a már számítógépet használó 55 év felettiek 71 százaléka napi rendszerességgel teszi ezt, ami ugyan elmarad a 16-24 éves korosztály 88 százalékától, de a napi szintű használat mindkét korosztály esetén domináns. A két társadalmi csoport leginkább a használat helyét tekintve különbözik egymástól. Míg az idősebb generációknál az otthoni használat egyértelműen vezet (70 százalék), addig a 16-24 évesek körében sokkal jobban eloszlik a különböző helyszínek - otthon, oktatási intézmény, más személy lakása - között.

A kutatásban résztvevő internetezők válaszai alapján a gyakori - akár napközben a többszöri - internetezés a jellemző. A legtöbben (43 százalék) naponta többször is interneteznek, 94 százalékuk pedig legalább heti 2-3 alkalommal. Az 55 év feletti internetezők körében is hasonló a használati gyakoriság: 35 százalékuk naponta többször is használja az internetet, 92 százalékuk pedig legalább heti 2-3 alkalommal.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az 55 év felettiek összességében kevesebb időt töltenek a világhálón, mint a teljes sokaság. Az idősebb generáció közel harmada legfeljebb 5 órát tölt el egy héten a képernyők előtt.

Az eNET 2013. szeptemberi online felmérése kiderült, hogy az 55 év feletti internetezőknek csupán 31 százaléka rendelkezik okostelefonnal. A fiatalabb és az idősebb generációk között jelentős különbség, hogy bizonyos tevékenységeket - mint például a zenehallgatás, közösségi média használat, hírolvasás, elektronikus levelezés, információkeresés, böngészés - inkább számítógépen vagy inkább mobiltelefonon (beleértve a hagyományos mobiltelefont) végeznek-e. A fiatalabb korosztályok esetén jellemzően megoszlik a két eszköz használata és mondhatni egyenlő arányban használják mindkét eszközt. Ezzel szemben az 55 év felettieknél sokkal hangsúlyosabb a számítógép igénybe vétele.

NEKED AJÁNLJUK
Így módosul a Vodafone üzleteinek nyitvatartása

A nemrég kihirdetett kormányrendelet értelmében a Vodafone Magyarország üzletei április 7-től teljes nyitvatartási időben, a korlátozások előtti tevékenységi körrel és szolgáltatásokkal működnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?