Nagy lemaradásban az 50-es korosztály

MTI
2013. október 8. 12:06

Miközben a második negyedévben a 15 évesnél idősebb magyar lakosság 61 százaléka internetezett, az 55 év felettieknek mindössze 25 százaléka használta a világhálót az eNET és a Telekom közös jelentése szerint.

A 25 ezres mintára épülő Nemzeti Olvasottság Kutatás (továbbiakban: NOK) adatai alapján készült, az internetgazdaságról szóló felmérésből kiderült, hogy mindaz, ami a fiatalabb generációk számára természetes, az idősebbek nagy részének ismeretlen. Az 55 év felettiek egy szűkebb rétege ugyanakkor már felismerte, hogy milyen lehetőségek rejlenek a számítógép és az internet használatában, 10 százalékuk már aktívan használ tabletet.

A 2011-es népszámlálási adatok alapján a magyar lakosság közel harmadát az 55 év feletti korosztály adja, és ez a mintegy 3 milliós társadalmi csoport a digitális kirekesztettség szempontjából a legveszélyeztetettebb.

Az eNET kutatása szerint az 55 év felettieknél négyből egy ember használ számítógépet, míg az ennél fiatalabbaknál négyből három emberről mondható el ugyanez. A Központi Statisztikai Hivatal 2012-es felmérése szerint a már számítógépet használó 55 év felettiek 71 százaléka napi rendszerességgel teszi ezt, ami ugyan elmarad a 16-24 éves korosztály 88 százalékától, de a napi szintű használat mindkét korosztály esetén domináns. A két társadalmi csoport leginkább a használat helyét tekintve különbözik egymástól. Míg az idősebb generációknál az otthoni használat egyértelműen vezet (70 százalék), addig a 16-24 évesek körében sokkal jobban eloszlik a különböző helyszínek - otthon, oktatási intézmény, más személy lakása - között.

A kutatásban résztvevő internetezők válaszai alapján a gyakori - akár napközben a többszöri - internetezés a jellemző. A legtöbben (43 százalék) naponta többször is interneteznek, 94 százalékuk pedig legalább heti 2-3 alkalommal. Az 55 év feletti internetezők körében is hasonló a használati gyakoriság: 35 százalékuk naponta többször is használja az internetet, 92 százalékuk pedig legalább heti 2-3 alkalommal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az 55 év felettiek összességében kevesebb időt töltenek a világhálón, mint a teljes sokaság. Az idősebb generáció közel harmada legfeljebb 5 órát tölt el egy héten a képernyők előtt.

Az eNET 2013. szeptemberi online felmérése kiderült, hogy az 55 év feletti internetezőknek csupán 31 százaléka rendelkezik okostelefonnal. A fiatalabb és az idősebb generációk között jelentős különbség, hogy bizonyos tevékenységeket - mint például a zenehallgatás, közösségi média használat, hírolvasás, elektronikus levelezés, információkeresés, böngészés - inkább számítógépen vagy inkább mobiltelefonon (beleértve a hagyományos mobiltelefont) végeznek-e. A fiatalabb korosztályok esetén jellemzően megoszlik a két eszköz használata és mondhatni egyenlő arányban használják mindkét eszközt. Ezzel szemben az 55 év felettieknél sokkal hangsúlyosabb a számítógép igénybe vétele.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?