18 °C Budapest
Mature woman is feeling bad during the heat wave in city heat sun summer stroke

Az életünkbe is kerülhet a hőség: ezekkel a módszerekkel védekezhetsz a meleg ellen

2023. július 11. 17:03

A klímaváltozás hatására Budapesten is egyre gyakoribbak és egyre hosszabbak a hőséggel sújtott időszakok, amelyek a lakosságot és a városba érkező turistákat is mind jobban megviselik. Ebben a helyzetben a városvezetés és a budapesti közszolgáltatók közösen keresik azokat a megoldásokat, melyekkel segíthetik a városban tartózkodóknak átvészelni a hőségriasztást.

A hőségnek a legrosszabb velejárója közel sem a rossz közérzet, vagy hogy izzadunk. A tartós meleg ugyanis megterheli az egészséges emberek szervezetét is, hát még az idősek, kisgyermekek és a szív- és érrendszeri betegségekkel élőkét.

Ennek kapcsán most összeszedtük azokat az intézkedéseket, amiket bevezettek Budapesten, amikre mindenkinek oda kell figyelnie, hogy ne okozzon nagyobb problémát a meleg.

Ivókutak, vízosztás

A klímaváltozás és az azzal járó globális felmelegedés hatásait felismerve a Fővárosi Önkormányzat idén nyáron is óvja városlakóit a kánikulában. A már meglévő ivókutak mellett idén újabb kutakat alakítunk ki a város több pontján, ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat. A BudapestGO alkalmazásban bekapcsolható a szűrőkben az ivókút funkció, amely a városban található ivókutakat mutatja.

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő FŐKERT Kertészeti Divízió nem csupán zöldterületek fejlesztésével és fenntartásával foglalkozik, hanem a hozzá tartozó területeken található ivókutak működtetésével is. A hőségre való tekintettel valamennyi a kezelésükben lévő ivókút működését fokozottan ellenőrzik. Ezek mellett pedig szerte a városban párakapukat is telepítettek.

A nagy melegben bár csábító lehet, de a parki, köztéri szökőkutakban szigorúan tilos a fürdés. Ezek vize nem ivóvíz, fogyasztása különösen veszélyes lehet az egészségre.

Locsolás a hőség ellen

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divíziónál a hőségriadó elrendelését követően fokozott készenlét lépett életbe, locsolóautóik vasárnap este óta folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban, műszakonként jellemzően 20-25 célgéppel, vagyis 24 órában 50 járművel locsolják a budapesti közúthálózatot.

A nappali műszakban az FKF mosó-, locsoló célgépei elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat. Az FKF locsolóautói az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot, a felhevült aszfaltot egy időre 6-8 fokkal hűtve le. Ez csökkenti a közterületeken tartózkodók hőérzetét, valamint leköti a port és a polleneket is.

A hőség elleni locsolás hatékonyságának növelése érdekében műholdképek hőtérképei alapján alakították át járatainak útvonalát. Az új útvonalrendszer egyik legszembetűnőbb eleme, hogy a belvárosi és az egyéb, kevés zöld felülettel rendelkező, de a gyalogosok által napi szinten használt városrészek a korábbinál jóval nagyobb hangsúlyt kapnak. A villamossíneket a kivetődés megakadályozása érdekében a BKV megrendelése alapján, a megrendelésben meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják.

Közlekedés

Az új járműbeszerzéseknek köszönhetően folyamatosan növekszik a klímaberendezéssel ellátott villamosok, trolibuszok és autóbuszok száma. Ezek a nyári hőségben is megbízhatóan üzemelnek és szinte problémamentesen biztosítanak megfelelő hőmérsékletet az utasoknak és a járművezetőknek egyaránt. A klímaberendezések karbantartását műszaki szolgálataink kiemelt feladatként kezelik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár a teljes járműállományra és infrastruktúrára hatással van a forróság, leglátványosabban ez a villamossíneknél jelenhet meg. A melegebb időszakokban a napi hőmérséklet-ingadozások miatt megszaporodnak az úgynevezett hőkivetődések. Hogy a sínek felpúposodásának esélye és mértéke csökkenjen, a villamospályát és környezetét szükség esetén locsolással hűtik.  A meleg miatti hőkivetődés a korosabb, nagypaneles vágányszakaszokat érinti elsősorban, azonban az utóbbi időszak fejlesztéseinek, felépítmény cseréinek köszönhetően ez a jelenség mára csak a hálózat kis részét veszélyezteti.

A metróhálózatban szintén találhatnak ivókutakat a közlekedők.

Szociális intézmények

A Fővárosi Önkormányzat felkérte a szociális intézményeit, hogy a szélsőséges időjárás miatt különös gondossággal járjanak el ellátottaik és munkatársaik védelme érdekében. A hőség miatt a bentlakást nyújtó szociális intézmények a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül (a regionális diszpécserszolgálat jelzésére) fogadják azokat az utcán élő személyeket is, akiknek az elhelyezése hajléktalan ellátó intézményekben nem megoldható, az ő elhelyezésükre is van kapacitás. A vörös kód ideje alatt az utcán élő, de elhelyezést kérő hajléktalan személyek elhelyezése tehát elsődlegesen a hajléktalan ellátást nyújtó intézmények feladata.

Tűzgyújtás

A FŐKERT kéri a budapesti erdőkben, természetvédelmi területeken kirándulókat, hogy kizárólag kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsanak tüzet, valamint a nagy melegre és szárazságra tekintettel ott is fokozott elővigyázatossággal, a szabályokat és előírásokat gondosan betartva tegyék meg, továbbá minden esetben győződjenek meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltották és nem fog újra lángra kapni. Amennyiben a hőség miatt az elkövetkező időszakban Budapest és Pest megyében is tűzgyújtási tilalom lép életbe, úgy a tűzrakás ezen időszak alatt a kijelölt tűzrakóhelyeken is szigorúan tilos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem