2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Kiadták a vészjelzést: komoly életveszélyben lehet, aki családi házban él


A hazai nagyjából négymillió lakóingatlanból 70 százalék renoválásra szorul, 10 százalékuk egyenesen életveszélyes állapotban van, menthetetlen, ezért bontásra vár. Az épületszerkezetek és a hőszigetelés tekintetében a legégetőbb a probléma. Ugyanakkor, aki megcsináltatja, az minőségi anyagokat választ a régi megoldások helyett.

Ennek megfelelően dübörög a felújítási láz, és ez az ország minden térségét érinti kisebb-nagyobb kértékben. Ugyanakkor a hőszigetelő anyagok nem fogynak, legalébbis a tavalyi kereskedelmi forgalmi adatok szerint csupán a nyolcadik legnépszerűbb termékcsoport volt. Az első két helyen a falazó elemek és a cserepek végeztek - az újHÁZ centrum őszi trendriportja szerint.

Nem foglalkozunk vele

A legérzékenyebb pontokat, a nyílászárókat, illetve a kéményeket nemigen cseréljük, legalábbis az újHÁZ adatai szerint 2013 és 17 között csupán egyszer volt kiugró mennyiségű renoválás Magyarországon a fenti két kategóriában - ismertette Rázsóné Szórády Csilla cégvezető az összeállítás bemutatásán. Pedig a korszerűtlen ablakok akár 40 százalékkal is megnövelik a hőveszteséget. Ugyanakkor ezek cseréje bonyolultabb, több kosszal járó művelet, így ezt nem szívesen vállalják be a tulajdonosok.

A kémények siralmas állapota arra is visszavezethető, hogy az emberek nem foglalkoznak az elvezetőkkel, egyszerűen nem engedik be az ellenőröket sem a házba, úgy gondolják, "nem megyek orvoshoz, még a végén megmondják, hogy beteg vagyok" - vélte a cégvezető, majd aláhúzta:

nem érdemes halogatni a kémények vizsgálatát, mivel életveszélyes lehet, ha rosszul vezeti el a füstöt a rendszer!

A trendek szerint amúgy akkor nő a felújítási kedv, amikor az állam valamilyen korszerűsítést támogat: például az Otthon Melege Programmal megnőtt a nyílászárók cseréjénelk a száma - ám ezek száma visszaesett, miután a program leketyegett.

Sokan szeretnének felújítani

Az épületek rossz állapotáról a KSH is készített egy felmérést még 2015-ben, a tulajdonosok java a háza hőszigetelésében látott problémákat, de sokan említették a nyílászárokat, a kémény és a fűtésrendszer elavultságát. A szakértők emlékeztettek: 2015-ös adatok szerint minden negyedik hazai kémény felújításra szorult - vidéken sokkal rosszabb a helyzet, mint a fővárosban, itt minden harmadikkal akadt probléma.

Ezen adatok pedig egyáltalán nincsenek összhangban a centrum kéményeladási adataival - hangzott el a trendriportot bemutató sajtótájékoztatón. Csupán 685 millió forintra tehető ez az összeg, ami a forgalmuknak nagyjából a 1,5 százaléka.

A felújítási láz a szakértők szerint várhatóan a következő években is dübörögni fog, és remélhetőleg a kedvező lakásáfa kivezetése sem fogja megtörni a dolgot. Ugyanakkor a cég 2020-tól jelentős visszaesésre számít, nagyjából a 2017-es fellendülés előtti szintre csökkenhet vissza a beruházások száma.

Fontos pillér esik ki

"Nem tudom, hogy miért ezt a támogatási pillért kell hiretelen kihúzni a rendszerből" - mondta Rázsóné Szórády Csilla a lakástakarékok kivezetése kapcsán. A Pénzcentrum kérdésére kifejtette: bár nincsenek adataik arról, hogy milyen arányban költik az ügyfelek felújításra az LTP-kben összegyűlt pénzüket, mindenképp visszaveti a trendeket, ha a kabinet nem pótolja egy másfajta támogatással a kiesett összeget.

Úgy vélte, ha azonban nem következik be a sokak által jósolt, 2008-ashoz hasonló világválság, akkor a fejlődés, a növekedés fenntartható lehet - hiszen nem inog meg a bizalmi index, és a növekvő jövedelmek is megjelennek a statisztikákban. Ha azonban a szakértőknek igaza van, akkor "Isten irgalmazzon mindenkinek".

Befúj a szél az ablakon, de nincs pénzed kicserélni?

Bár a szigetelések és a nyílászárók korszerűsítése elég költséges tud lenni, de 3 millió forintból energiahatékonnyá teheted otthonodat - így többé nem fogsz fázni, a rezsid is csökken, és még az ökológiai lábnyomodat is csökkentheted. Sajnos ezt a lakástakarék-konstrukcióval már nem nagyon tudod megoldani, mivel a kormány várhatóan a héten beszünteti a konstrukciót.

Nem maradt más megoldás, mint a személyi kölcsön: a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátora szerint ekkora összeget, 5 éves futamidő esetén, már havi 60 100 forintos törlesztővel felvehetsz a K&H-nál, de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank 60 575 forintos törlesztőt, illetve az MKB 60 798 forintos törlesztőrészletet ígérő konstrukciója sem.

Ha pedig van némi megtakarításod, és így kevesebb kölcsönnel is beéred, akkor a Pénzcentrum kalkulátora szerint a Cofidisnél 1 millió forintot, 3 éves futamidőre már havi 30 788 forintos törlesztővel hazavihetsz. De nem jársz sokkal rosszabbul a K&H Banknál sem, ahol havi 31 102 forintos törlesztővel kalkulálhatsz, míg a CIB Banknál 31 280 forintos, míg az MKB Banknál 31 292 forintos törlesztőt ígér ugyanez a konstrukció. Érdemes persze megnézni a többi bank ajánlatát is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

>>> További bankok ajánlataiért (illetve a konstrukciók pontos részleteiért) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked