Senior woman living in an old house, needing renovation poverty poor

Rengeteg magyarnak járhat rendkívüli támogatás: ez kell hozzá, így kell igényelni

2023. július 28. 16:03

Egy éve rengeteg magyart hozott nehéz helyzetbe a rezsicsökkentés rendszerének átalakítása, melynek hatására a tűzelőanyag-árak is elszabadultak. Ezt követte az infláció sokkoló mértékű emelkedése, amely mostanra mérséklődött, de még mindig magas szinten áll. Az anyagi biztonság megrendülése rengeteg háztartásnak jelenthet idén is problémát,  ezért érdemes tudni, hogy az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére az illetékes önkormányzat rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani. A tavalyi évben 831 ezren kaptak települési támogatást: 6,1 százalékkal kevesebben, mint 2021-ben és 17,8 százalékkal kevesebben, mint 2020-ban. Viszont egy főre átlagosan 27 105 forint jutott, több, mint a megelőző években. A települési támogatásban részesülők száma idén emelkedhet a válságok lakosságot érintő hatásai miatt, bár még mindig keveseb vannak tisztában ezzel a lehetőséggel. Mutatjuk, hogyan lehet igényelni a támogatást és milyen további előnyökkel járhat az igénybevétel.

A települési támogatást 2015. március 1-én vezették be. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint 2022-ben 830 982 fő részesült támogatásban, míg 2021-ben 885 ezer fő, 2020-ban viszont összesen több mint 1 millió fő. Tavaly 627 102 fő kapott pénzbeli és 217 424 fő természetbeni támogatást. Jóval többen kaptak tehát pénzbeli segítséget, a támogatottak 75,5 százaléka, amely arány még sosem volt ilyen magas. A támogatások átlagos értéke 27 105 forint volt egy főre bontva, egy esetre pedig 9 632 forint jutott 2022-ben. Bár a támogatottak száma csökken, az összegek viszont nőttek.

2022-ben összesen 22,52 milliárd forintot költöttek az önkormányzatok települési támogatás kifizetésére, amelyet az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére kötelesek adni. Ebből 16,85 milliárd forint volt pénzbeli támogatás. Az alábbi grafikonon látható, hogy a támogatásban részesülők száma 2022-ben tovább csökkent, annak ellenére, hogy a rezsiválság és a rekordinfláció már a tavalyi évre is rányomta a bélyegét. Ugyanakkor a pénzbeli támogatást kapók aránya sosem volt még ilyen magas az elmúlt években:

Az egy főre jutó támogatás összege 27 105 forint volt tavaly, egy esetre pedig 9 632 forintnyi támogatás jutott.

Mi az a települési támogatás?

A 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról 45. §-a szerint a képviselő-testület az e törvény rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként, önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján - pénzbeli vagy természetbeni formában - települési támogatást nyújt. Települési támogatás keretében nyújtható támogatás különösen

  • a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,
  • a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére,
  • a gyógyszerkiadások viseléséhez,
  • a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére.

A (3) bekezdés szerint a képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani. A (4) bekezdés szerint pedig

rendkívüli települési támogatásban elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

Alkalmanként jelentkező többletkiadás a törvény szövege szerint különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások lehetnek.

Az (5) bekezdés szerint a rendkívüli települési támogatás kérelemre és hivatalból - különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság vagy más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére - is megállapítható.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ki jogosult települési támogatásra? Hogyan kell igényelni?

Települési bárki jogosult lehet, akinek szociális helyzete indokolttá teszi azt. Mivel arról minden településen külön rendelet rendelkezik, milyen feltételek alapján nyújtja az önkormányzat a támogatást, ezért arról a települések honlapján, hivatalokban érdemes érdeklődni. A támogatás iránti kérelmet a települési önkormányzathoz kell benyújtani.

Egyes szociális támogatásokra való jogosultság automatikusan jogosulttá teszi a kérelmezőt települési támogatásra is. A támogatás jellege lehet eseti, illetve rendszeres is. Jelenleg, amikor a rezsiemelés, illetve a csaknem 30 százalékos élelmiszerinfláció fenyegeti a magyar háztartások anyagi biztonságát, jó tudni, hogy szorult helyzetben hogyan, és milyen formában számíthat valaki támogatásra.

Aki attól tart, hogy anyagi helyzete veszélybe kerülhet az emelkedő infláció, a rezsiköltségek emelkedése miatt, az minél előbb érdeklődjön a települési önkormányzatnál a támogatási lehetőségekről, feltételekről!

Minden támogatott egyben védendő fogyasztó is lehet

Szociális helyzettől, illetve egészségügyi állapottól függően védendő fogyasztóvá válhat Magyarországon az áram-, a gáz- és a víziközmű-szolgáltató ügyfeleiből. A védendő fogyasztókat különleges bánásmód illeti meg. Fontos, hogy aki vagy akinek a háztartásában élő személy a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban részesül, az kérelemre automatikusan védendő fogyasztó státuszt kaphat.

Védendő fogyasztók jogosultak lehetnek fizetési haladék, részletfizetés kérésére, igényelhetik előre fizetős mérő felszerelését, vagy akár kikapcsolás alóli mentességet is kaphatnak. Fontos azonban kiemelni, hogy fizetési nehézség esetén bármely fogyasztó kérhet fizetési haladékot vagy részletfizetési lehetőséget, nem csak a védendő fogyasztó státuszban lévők. A szolgáltató ugyanakkor minden fogyasztónak nem köteles ezt biztosítani, mérlegelheti döntését például annak függvényében, hogy milyen előzményei voltak a fogyasztó fizetési készségének és lehetőségeinek.

Arról, hogy ki jogosult a védendő fogyasztó státuszra, milyen feltételek alapján, és ez milyen előnyökkel jár, ebben a cikkben írtunk részletesen:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem