8 °C Budapest
Ex-soviet concrete block houses in eastern-europe

Végre ébredezik az ingatlanpiac: véget érhet a beláthatatlan drágulás

2023. március 3. 16:31

Túljuthatott a 2022-es év végi mélyponton az ingatlanpiac? 2023-ban az ingatlanszakemberek 72%-a lassú, de fokozatos élénkülésre számít, amelyet főként az infláció és a hitelkamatok alakulása, valamint a nemzetközi politikai és gazdasági helyzet befolyásolhat a Duna House felmérése szerint. Bár az érdeklődők alaposabbak és megfontoltabbak, az ingatlanközvetítő cég becslése és az értékesítők tapasztalatai alapján azonban ébredezik a piac, a februári tranzakciós adatok 7%-os élénkülést mutatnak.

Az elmúlt év jelentős változásokat hozott a nemzetközi és a magyar ingatlanpiacon is, a gazdasági helyzet, a kiemelkedő infláció, a magas hitelkamatok és a szomszédos országban dúló háború okozta bizonytalanság összességében hatott a szegmens teljesítményére, a bérleti piac szárnyalását, valamint az eladó ingatlanok iránti kereslet visszaesését, a kínálat bővülését hozta 2022. Az ingatlanpiac folyamatosan változik, érthető tehát, ha a többség feszült figyelemmel kíséri az árak változását, a kereslet élénkülését, a kamatok alakulását.

„ Az országos jelenlétnek köszönhetően a legtöbb régió helyi sajátosságaiba is betekintést nyer az ingatlanközvetítő cég, a vevőkkel és eladókkal kint, a terepen történő közvetlen, személyes kapcsolattartás számos plusz információval szolgálhat a szegmensben uralkodó trendekkel kapcsolatban.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A Duna House 2023-as ingatlanpiaci változásokkal kapcsolatos várakozásokról készült felmérése szerint a kérdőívet kitöltő ingatlanszakemberek 72%-a pozitív képet festett az idei évi kereslet alakulásáról, a 2022-es év végére elérkezett mélypont után lassú élénkülésre számítanak 2023 folyamán.

A szakértők által adott prognózist kiegészíti, hogy az ingatlanpiac alakulására ható tényezők között a magas inflációt (74%) és a drága hiteleket (71%) jelölték meg a legtöbben, illetve a válaszadók 43%-a szerint a nemzetközi politikai és gazdasági helyzet javulása lehet még számottevő piacformáló hatással. A legcsekélyebb mértékben számítanak majd a kereslet megindulása szempontjából a magas bérleti díjak (11,5%), illetve a korlátozott újlakás-kínálat (18%), ugyanakkor nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a szakértők az ingatlanárak alakulásának (37%). A hitelképesség hiányát a kitöltők közel egyharmada jelölte meg a piaci keresletet formáló három legfőbb tényező között, a megkérdezettek 40%-a szerint 2022 második feléhez képest további, több mint 10%-os csökkenés várható a hiteles vásárlók számában az idei év során, azonban a szakértők közel 20%-a mégis derűsebb jövőképet lát és hasonló arányú (0-10%-os) növekedésben bízik.

Az árak komolyabb, 10%-ot meghaladó csökkenésére alig, használt vagy újépítésű típustól függően az értékesítők mindössze 3-13%-a számít, ezért kivárásra nem buzdítják az érdeklődőket a kollégák. A kérdőívet kitöltők több mint 6%-a benyomásai alapján további árnövekedést vetít előre a használt ingatlanok terén, egyharmaduk az ingatlanárak stagnálását jelölte meg a válaszadás során, míg az újépítésűek tekintetében 37%-uk az árak emelkedését, 43% pedig stagnálást vár.

– árulta el szakértő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az év legkeresettebb ingatlanjai az értékesítők közel 80%-a szerint – kiszámíthatóbb fenntartási költségük miatt – a lakások lesznek, a vevőket pedig főként a kisebb ingatlanba költözés és a befektetési célú vásárlás motiválja 2023-ban. A befektetői jelenlét növekedésével kapcsolatban vegyes képet mutatnak a válaszok, az értékesítők közel 36%-a erősödésre, 31%-uk stagnálásra számít, míg 33%-uk csökkenő befektetői kedvvel kalkulál.

A megkérdezett ingatlanértékesítők 59%-a észlelt elmozdulást a februári ingatlanpiacon, észrevételeik szerint növekedett az aktivitás, vagyis az ingatlanmegtekintések, vételi ajánlatok és az érdeklődések száma, 41%-uk szerint összességében erősödött a kereslet és gyarapodott a vevők száma. A szakértők tapasztalatait a Duna House februári tranzakciószám-becslése is megerősíti, amely szerint 7%-kal teljesített jobban az ingatlanpiac az idei év első hónapjához képest.

 – tette hozzá Benedikt Károly.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm