senior adult old poor poverty

Hanyatló nyugat: Magyarország az egyik legszegényebb ország az EU-ban

2022. december 15. 19:16

Magyarország az EU második legszegényebb országa, egyedül Bulgáriánál vagyunk jómódúbbak. A szegénységet vagy a gazdagságot nagyon sokféleképp lehet mérni, az egyik legprecízebbnek tekintett mutatója ennek a tényleges egyéni fogyasztás: ebben pedig elképesztően rossz helyen állunk.

Holott az egy főre jutó GDP-adatunk nem vészesen marad el más rurópau országokétól, ezt az átlagember nem nagyon érzi meg, hiszen a magyaroknál az egész EU-ban csak a bolgárok tudtak kevesebb pénzt költeni – derül ki az Eurostat adataiból, melyet a hvg.hu dolgozott fel.

Hagyományosan minden év decemberének közepén teszi közzé az Eurostat az Európai Unió polgárainak fogyasztási adatait. A most kiadott számokra finoman szólva sem lehetünk büszkék: ez alapján Magyarország az EU második legszegényebb országa, egyedül Bulgáriánál vagyunk jómódúbbak. A régiónkból Szlovákiával még csak-csak partiban vagyunk, de Romániához képest nem tartunk a kanyarban sem - írja a lap.

A társadalmi különbségek persze jelentősek. A háztartások legszegényebb ötöde például egy főre 94 ezer forintból kellene, hogy megéljen havonta, a leggazdagabb ötödnél 409 ezer forint ez a mutató. Aki pedig olyan háztartásban él, ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem 210 ezer forint fölött van, az már a magyar társadalom felső 40 százalékába tartozik.

Az is jól látszik, hogy a gyerekvállalás még mindig szegénységi kockázatot jelent. A gyerektelen háztartások havi átlagos jövedelme bruttó 232 ezer forint, a két felnőtt–egy gyerek családoké már csak 194 ezer, a két felnőtt, két gyerek családoké 170 500, a nagycsaládosoké pedig 146 ezer forint. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem