2 °C Budapest
Warsaw, Poland - June 26, 2020: Apartment building. This view is just a detail that shows a large Goclaw housing estate where many people live in a large number of houses built close together. Warsaw is the capital of Poland but it is also an important cultural, political and economic hub.

Lakás-krízis Magyarországon: durva csapdahelyzetbe kerül, aki költözni akar

2021. szeptember 15. 11:31

A mostani lakáspiaci folyamatok a korábbi trendek felerősödését és ellentmondásos hónapokat vetítenek előre. Az új és a használt lakóingatlanok piaca a nyáron még jobban elszakadt egymástól. Az újaknál növekszik kínálat, erősödik a kereslet és az árak is felfelé mennek. Közben a használtaknál országszerte lelassult a drágulás, nagyon eltérő a tempó a budapesti és a vidéki lakáspiacon, részben a befektetők körében is egyre kedveltebb megyeszékhelyek felértékelődése miatt. A használtlakás-piacon a kínálat szűkebbé vált, miközben az érdeklődők száma éves szinten 14 százalékkal, 2019 nyarához képest pedig 5 százalékkal mérséklődött. Az árak emelkedése és az adásvételek számának csökkenése csapdahelyzetbe hozhatja a költözést tervező háztartásokat, ami árkorrekciót hozhat a jövőben, ha ezek a tendenciák nem változnak. Igaz, sokkal így sem lesznek olcsóbbak az eladásra kínált lakóingatlanok.

A korábbi lakóingatlan-piaci trendek felerősödtek: a külön utakat jár az új és a használt lakások piaca. Utóbbin az országon belül különböző tempójú drágulás látható, miközben a plafon felé közelítenek a fővárosi árak, országosan szűkül a használt lakások kínálata, és az adásvételek száma is csökken. A befektetők irányt válthatnak és Budapest helyett az ország más részeiben próbálhatnak szerencsét - többek között ezek a korábban már látható trendek erősödtek a lakóingatlanok piacán a nyári hónapokban - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 500 ezer lakóingatlan-hirdetés adatai alapján vizsgálta a piaci kínálatot és keresletet, egyúttal bemutatja a Budapestre és a megyeszékhelyekre szeptember közepén jellemző átlagos négyzetméterárakat.

Mi történt a nyáron?

Több lényeges változás történt az utóbbi hónapokban a lakóingatlanok országos piacán. Az látszik, hogy felerősödtek a korábbi trendek. Más utat jár az új és a használt lakóingatlanok piaca. Az új lakásoknál a korábban kibontakozó lendület tartósnak látszik, a kínálatbővüléssel párhuzamosan az árak is emelkednek, az első negyedévben a hivatalos KSH-adatok szerint több mint 10 százalékos volt az éves drágulás. Ezzel szemben a teljes lakáspiaci forgalom 90 százalékát adó használtlakás-piacon lassult az áremelkedés üteme a koronavírus-járvány előtti tempóhoz képest.

Ráadásul országon belül is jelentősen az eltérések. “A fővárosi piaci kicsi elfáradt, a 2019-ig megfigyelhető éves 15-20 százalékos drágulási ütem idén 8 százalékra lassult a kínálati piacon. Ezen belül teljesen más képet fest a Belváros, mivel az V. és VI. kerületben például már második éve csökkennek az árak. A külső kerületekben pedig 10 százalékkal emelkedtek a kínálati árak az elmúlt 12 hónapban. A befektetési céllal vásárlók ezért egyre nagyobb része fordul a fővároson kívül piac felé. Főként az egyetemvárosok és a jelentősebb munkaerő-kínálattal rendelkező, iparilag fejlettebb megyeszékhelyek és térségek jelentik a célpontot. Ezekben a városokban a bérleti díjak nem csökkentek és az árak is jobban emelkednek mint a fővárosban” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: “A nyári hónapok során az is kiderült, hogy szűkült az eladó használt lakóingatlanok kínálata és az adásvételek száma is csökkenő tendenciát mutat. Ez pedig elsősorban azzal magyarázható, hogy a kialakult árszinteket már egyre kevesebb vevőjelölt engedheti meg magának, különösen Budapesten.

A portál adatait idézve Balogh László elmondta: az érdeklődések száma az idén nyáron 14 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi és 5 százalékkal múlt alul a 2019-es szinttől. A kereslet alakulása is arra utal, hogy több régióban a kínálati árak már a vásárlóerőhöz mérten a plafon közelében vannak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Korrekciót hozhat a csapdahelyet

Balogh László felhívta a figyelmet arra, ha ez a helyzet tartós marad a használtlakás-piacon, akkor csapdahelyzet alakulhat ki. Magyarországon ugyanis az emberek 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, ezért ha kevesebb a vevő a piacon, akkor egy tervezett költözés esetén a meglévő ingatlant egyre nehezebb értékesíteni, míg a következő otthonért egyre többet kell fizetni.

Emiatt és az idén bevezetett extra kedvezmények és állami támogatások miatt viszont egyre többen keresik a következő otthonukat az új lakások piacán. Összességében a használt lakások piacát jellemző visszafogottabb kínálat és kereslet miatt idén ősszel tavalyhoz és a 2019-hez képest is alacsonyabb lakáspiaci forgalommal lehet számolni.

Mennyiért kínálják eladásra a használt lakásokat?

Az ingatlan.com kínálati piaci adatai szerint Budapesten a használt lakások és házak átlagos négyzetméterára szeptember közepén 770 ezer forintot tett ki. Továbbra is az V. kerület a legdrágább, a maga 1,14 milliós átlagos négyzetméterárával. A budai hegyvidéki városrészekben - II. XII. kerületben - közel 1 millió forintnál járnak az árak. A legnépszerűbb lokációk közé tartozó XI. és XIII. kerületben pedig 898 ezer és 867 ezer forintos négyzetméterár jellemezte a kínálati piacot. A legolcsóbban pedig a XXIII. kerületben hirdetik a lakóingatlanokat, ott a négyzetméterár 500 ezer forint alatt marad.

  • Budapesten kívül
  • Győrben 541 ezer forintért,
  • Debrecenben 527 ezer forintért,
  • Székesfehérváron 520 ezer forintért,
  • Szegeden 458 ezer forintért,
  • Pécsen 384 ezer forintért kínálták eladásra a használt lakóingatlanok négyzetméterét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem