29 °C Budapest
Kizárja a szegényeket a falusi csok: éppen annak nem jár, aki leginkább rászorul

Kizárja a szegényeket a falusi csok: éppen annak nem jár, aki leginkább rászorul

2019. április 16. 10:04

Éppen azokat zárja ki a családtámogatási program, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá: a falusi csok szigorúbb feltételeket szab, mint a városi, így éppen a szegények járnak vele rosszul - mondta el Bass László, gyermekszegénységgel foglalkozó szociológus. A csokra jogosultaktól 1-2 gyerek esetén féléves, 3 gyerek vállalásakor egy éves biztosítási jogviszont várnak, a falvakban élőktől azonban ennek éppen a dupláját. A falusi csokra jogoult településeken élők így hátrányba kerülnek - állítja a szakértő.

A falvakban élő, szegényebb rétegeket hátrányban indulnak a csok felvételénél, hiszen amíg a népesebb településeken élők számára fél éves  - 1-2 gyerek vállalása esetén -, illetve 3 gyerek vállalása esetén egy éves biztosítási jogviszony az igénylés feltétele, addig a kistelepüléseken élők számára ez 1-2 gyerek esetén egy év, 3 gyerek vállalása esetén pedig két év. Bass László, a Gyerekesély Közhasznú Egyesület alelnöke szerint diszkriminatív a családi otthonteremtési kedvezmény, mert a feltételekkel a kormány azt üzeni: akarjuk, hogy gyerekek szülessenek, de megmondjuk hova - írja a Népszava. 

A gyermekszegénységgel foglalkozó szociológus szerint ezzel az állam azt üzeni, hogy azoknak a gyerekei értékesebbek, akiknek van folyamatos munkájuk. Pedig akik munkanélküli vagy közmunkás családba születnek, azok is megérdemlik a jobb lakáskörülményeket - véli a szakértő. A magyar fiatalok egyenesen menekülnek a legrosszabb foglalkoztatási helyzetben lévő térségekből, főleg Borsodból. 

Ott egy lakásvásárlási támogatás, a szülőhely szeretete, a családi hagyományok ideig-óráig segíthetik az elvándorlás lassítását, de biztos megélhetés nélkül hosszú távon ez a pár millió forint nem lesz megtartó erő, a hátrányos régiók továbbra is hátrányban lesznek

 - mondta el Bass László. Hasonló véleményen van Kiss Ambrus, a Policy Agenda elemzője, aki szerint a kistelepülésekre meghatározott szigorúbb feltételek ismét a társadalmi egyenlőtlenséget erősítik. A családvédelmi program nem foglalkozik az alacsony bérek kérdésével, ami az elnéptelenedő falvakban a legnagyobb problémát jelenti. 

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?