8 °C Budapest

A tökéletes hálószoba titka: így fokozhatod az élményt

2017. szeptember 8. 15:30

Az ágyneművásárlásra az emberek nagy része nem fordít különösebb gondot, pedig a tudatosság ezen a téren nagyban javíthatja az alvás minőségét. A téli időszakban ráadásul nagyon nem mindegy, hogy milyen anyagú és töltetű darabokat választunk. Mindez persze különböző árkategóriákat is kijelöl, de tényleg érdemes pont a paplanon vagy a párnán spórolni? Segítünk, hogy mi alapján válassz.

Nagyanyáink még csak tollpárnákat és -paplanokat választhattak, mára azonban lényegesen nagyobb kínálatból - számtalan méret, forma, kialakítás és töltet közül - válogathatnak a vásárlók. Mint minden terméknél, itt is megvannak a tudatos vásárlás alapszabályai, a tél közeledtével pedig aktuálissá válik a kérdés: milyen ágyneműt szerezzünk be a hűvösebb hónapokra? Szakértőket kértünk meg, hogy segítsenek eligazodni a bőséges paplan- és párnaválasztékban.

Ezekre érdemes figyelni

A magyar lakosság általában szettekben vásárol ágyneműt, és nagyon ritka, hogy külön-külön termékekből állítanak össze egy garnitúrát.

Egyre többen keresik a természetes anyagokból készült termékeket ezen a téren is, praktikusságuk miatt a négy évszakos paplanok is egyre kedveltebbek, a párnáknál pedig a memóriahabos, testhő hatására lágyuló modellek népszerűek az utóbbi években

- tudta meg a Pénzcentrum a KIKA bútorlánc szakértőitől, akik szerint a paplanválasztásnál a következő szempontokat érdemes megfontolni:

  • Milyen a hőérzetünk?
  • Milyen a szoba hőmérséklete?
  • Van-e bármilyen allergiánk?
  • Fontos-e számunkra a természetesség?
  • Milyen árban gondolkodunk?

Az elterjedtnek számító poliészter töltet nem természetes, viszont jól mosható, könnyen szárítható, míg légáteresztő és nedvességfelvevő képessége gyengébb. Az utóbbi években több újdonság jelent meg a piacon: a bambusz / tencel például, amely 100 százalékban természetes, puha, jól szellőző, környezetbarát anyag. Szintén újabb fejlesztés az aloe vera kivonatot tartalmazó töltet, amely rengeteg, az emberi szervezet számára hasznos alkotóelemet tartalmaz, ezeknek a nyugtató, immunrendszer erősítő hatása pedig alvás közben érvényesül. De melyiket válasszuk télre?

Négy évszakra négy paplan?

Télre a nehezebb töltetű paplanok és párnák ajánlottak.

 A KIKA szerint a hideg hónapokra elsősorban a pamut, toll vagy gyapjú a legjobb választás, illetve allergiásoknak a könnyen kezelhető poliészter töltetű pamut huzatú paplan ajánlott. Egyre elterjedtebbek négy évszakos termékek: egy ilyen szett két paplant tartalmaz: egy könnyed, nyári töltetűt, illetve egy őszi-tavaszi, átmeneti darabot, a kettőt összepattintva pedig egy nehezebb, télre is megfelelő paplant kapunk.

A bútorlánc is készül a télre, szeptember 9-10-én a családi hétvége keretein belül pedig minden termékre, így az ágyneműkre és az ágyneműhuzatokra is 13% kedvezmény jár.

A szegedi Naturtex Kft. tapasztalata szerint a vásárlók figyelnek arra, hogy télen vastagabb, nyáron vékonyabb paplannal takarózzanak.

Korábban ezt sok esetben nem egy nyári és egy téli paplannal oldották meg, inkább egy plusz plédet terítettek a nyári paplanra, amelyből lett a téli. Ezért is fejlesztettük ki a 4 évszak paplant, ami több éve megtalálható a szortimentünkben

- mondta a Pénzcentrumnak Gémes Grácia, a cég szakértője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Alapanyag szempontjából a téli hónapokban többféle lehetőség adott: különösen népszerű a toll, a félpehely és a pehely töltet, amelyek a lehető legmagasabb "fűtőértékkel", bírnak. Létezik még pamut-szatén ágyneműhuzat is, a Naturtexnél szortiment nagy részét ezek alkotják: drágábbak, mint a sima pamut vagy mikroszálas termékek, de minőségben és kényelemben sokkal jobbak.

Az ideális választáshoz azonban érdemes felmérni a szoba szigetelésének és fűtésének adottságait, hiszen ha egy jól fűtött szobába vásárolunk téli pehelypaplant, melegünk lehet alatta, ami forgolódáshoz és álmatlansághoz vezet. A legoptimálisabb kombináció a hűvösen tartott szoba (18-20 fok) és meleg paplan

- tette hozzá a szakértő.

A párna kiválasztásánál kevésbé jellemző, hogy a vásárlók figyelnék az évszakokat, ehelyett addig használják, amíg az nem lesz túl lapos és/vagy eldeformálódott, utána jöhet a csere. Gyakorlatilag csak azt kell eldöntenünk, hogy magasan vagy alacsonyan szeretnénk-e aludni, milyen pozícióban alszunk, illetve milyen méretű párnát szeretnénk. A pamut a legelterjedtebb, hiszen praktikus, könnyen mosható, remek nedvességfelvevő és jól szellőző anyag.

De mit húzzunk rá?

Ha ágyneműhuzatokról van szó, akkor leginkább az ár és talán még a minta dönt a magyar vásárlók nagy részénél, de főleg előbbi számít.

Sokan szeretnek évszaknak megfelelően ágyneműhuzatot választani, de ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy nyáron jobban fogynak az élénkebb színű, világos, illetve virágos mintájú ágyneműk, míg ősszel és télen a barnás-szürkés színek kelendőek.

Azok, akik kevésbé figyelnek az évszak szerinti huzat választásra, jellemzően inkább az élénkebb színeket vásárolják a sötétebb-hűvösebb napokra is.

A huzat alapanyaga lehet 100 százalék pamut, pamut-műszál és mikroszálas poliészter. A pamut ágyneműhuzatoknak vannak a legkedvezőbb tulajdonságai, míg a mikroszálas poliészterből készült ágyneműhuzatok esetében az alvásérzet a pamuttal megegyező, de tilos vasalni, mert ettől könnyen sima műszálas ágynemű válik belőle, amit jobb, ha kerülünk, mert könnyű megizzadni alatta.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm