31 °C Budapest
Örülhetnek a családok, több pénz ütheti a markukat

Örülhetnek a családok, több pénz ütheti a markukat

2017. április 29. 12:05

Készül a nemzeti demográfiai program. A cél, hogy ösztönözzék a gyermekvállalást, ennek érdekében akár szélesítenék az alanyi jogon járó támogatásokat is.

A héten előkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumában készülő demográfiai program. Az új információk a következők:

  • Két olvasatban tárgyalta a kormány a demográfiai programot.A gyermekvállalást ösztönző családtámogatásokat vezetne be és szélesítene ki a kormány.
  • A pénz és fedezet megvan mindehhez, nem anyagi típusú vita zajlik a kormányban.
  • Ennek keretében az alanyi jogú támogatások szélesítéséről is szó lehet.
  • A júniusig tartó költségvetési vitáig szeretnék lezárni a programról szóló egyeztetéseket.
  • Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a 2018-as választás után egyértelmű, súlyos, demográfiára összpontosító gazdaság- és társadalompolitikát kell folytatni.

A Portfolio megnézte, mire számíthatnak a családok, ha életbe lép az új, családokat segítő intézkedéscsomag. A legfrissebb információk szerint szó lehet a az alanyi jogon járó támogatások szélesítéséről. Elképzelhető, hogy emelni fogják a családi pótlékot, amire 2008 óta nem volt példa, vagy épp a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes), de hasonló intézkedés lehet a Lengyelországban bevezetett 500 plus program is. Ez utóbbi keretében (amit a kormány egyébként bevallottan figyel) minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 ezer forint) támogatást nyújt az állam.

A Portfolio szerint elképzelhető, hogy növelik a családi adókedvezmény mértékét,  vagy épp megvalósítják a miniszterelnök régi vágyát és jön az egyszámjegyű egykulcsos szja. A családok támogatásának irányvonalába akár az eddig tervezettnél még nagyobb járulékcsökkentés is beleférhet. Emlékezetes, az idei évtől a munkáltatók járulékterhe csökken 5 százalékponttal, majd jövőre további 2 százalékponttal. Ezen felül akár a munkavállalók járulékterhének csökkentése is szóba jöhet, vagy a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében adott járulékkedvezmények emelése, ahogyan azt a jegybank korábban javasolta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gyed felső határának emelését, és az egyszeri anyasági támogatás emelését is elképzelhetőnek tartják. Az sem kizárt, hogy próbálják majd még kedvezőbbé tenni a csokot,  bár a 2018-as költségvetés Költségvetési Tanács előtt lévő verziója azonban csak szerény növekedést tartalmaz a lakástámogatások előirányzatán.

A jegybank szakértői mindezek mellett más, gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket is megfogalmaztak Versenyképesség és Növekedés című könyvükben. Ezek között szerepelt a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítése, családbarát munkahelyi környezet kialakításának ösztönzése, a napközbeni gyermekellátás fejlesztése, ami a magánszektorban ösztönző kedvezményekkel lenne támogatható.

NEKED AJÁNLJUK
Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?