10 °C Budapest
Örülhetnek a családok, több pénz ütheti a markukat

Örülhetnek a családok, több pénz ütheti a markukat

2017. április 29. 12:05

Készül a nemzeti demográfiai program. A cél, hogy ösztönözzék a gyermekvállalást, ennek érdekében akár szélesítenék az alanyi jogon járó támogatásokat is.

A héten előkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumában készülő demográfiai program. Az új információk a következők:

  • Két olvasatban tárgyalta a kormány a demográfiai programot.A gyermekvállalást ösztönző családtámogatásokat vezetne be és szélesítene ki a kormány.
  • A pénz és fedezet megvan mindehhez, nem anyagi típusú vita zajlik a kormányban.
  • Ennek keretében az alanyi jogú támogatások szélesítéséről is szó lehet.
  • A júniusig tartó költségvetési vitáig szeretnék lezárni a programról szóló egyeztetéseket.
  • Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a 2018-as választás után egyértelmű, súlyos, demográfiára összpontosító gazdaság- és társadalompolitikát kell folytatni.

A Portfolio megnézte, mire számíthatnak a családok, ha életbe lép az új, családokat segítő intézkedéscsomag. A legfrissebb információk szerint szó lehet a az alanyi jogon járó támogatások szélesítéséről. Elképzelhető, hogy emelni fogják a családi pótlékot, amire 2008 óta nem volt példa, vagy épp a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes), de hasonló intézkedés lehet a Lengyelországban bevezetett 500 plus program is. Ez utóbbi keretében (amit a kormány egyébként bevallottan figyel) minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 ezer forint) támogatást nyújt az állam.

A Portfolio szerint elképzelhető, hogy növelik a családi adókedvezmény mértékét,  vagy épp megvalósítják a miniszterelnök régi vágyát és jön az egyszámjegyű egykulcsos szja. A családok támogatásának irányvonalába akár az eddig tervezettnél még nagyobb járulékcsökkentés is beleférhet. Emlékezetes, az idei évtől a munkáltatók járulékterhe csökken 5 százalékponttal, majd jövőre további 2 százalékponttal. Ezen felül akár a munkavállalók járulékterhének csökkentése is szóba jöhet, vagy a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében adott járulékkedvezmények emelése, ahogyan azt a jegybank korábban javasolta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gyed felső határának emelését, és az egyszeri anyasági támogatás emelését is elképzelhetőnek tartják. Az sem kizárt, hogy próbálják majd még kedvezőbbé tenni a csokot,  bár a 2018-as költségvetés Költségvetési Tanács előtt lévő verziója azonban csak szerény növekedést tartalmaz a lakástámogatások előirányzatán.

A jegybank szakértői mindezek mellett más, gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket is megfogalmaztak Versenyképesség és Növekedés című könyvükben. Ezek között szerepelt a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítése, családbarát munkahelyi környezet kialakításának ösztönzése, a napközbeni gyermekellátás fejlesztése, ami a magánszektorban ösztönző kedvezményekkel lenne támogatható.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?