9 °C Budapest

Örülhetnek a családok, több pénz ütheti a markukat

2017. április 29. 12:05

Készül a nemzeti demográfiai program. A cél, hogy ösztönözzék a gyermekvállalást, ennek érdekében akár szélesítenék az alanyi jogon járó támogatásokat is.

A héten előkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumában készülő demográfiai program. Az új információk a következők:

  • Két olvasatban tárgyalta a kormány a demográfiai programot.A gyermekvállalást ösztönző családtámogatásokat vezetne be és szélesítene ki a kormány.
  • A pénz és fedezet megvan mindehhez, nem anyagi típusú vita zajlik a kormányban.
  • Ennek keretében az alanyi jogú támogatások szélesítéséről is szó lehet.
  • A júniusig tartó költségvetési vitáig szeretnék lezárni a programról szóló egyeztetéseket.
  • Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a 2018-as választás után egyértelmű, súlyos, demográfiára összpontosító gazdaság- és társadalompolitikát kell folytatni.

A Portfolio megnézte, mire számíthatnak a családok, ha életbe lép az új, családokat segítő intézkedéscsomag. A legfrissebb információk szerint szó lehet a az alanyi jogon járó támogatások szélesítéséről. Elképzelhető, hogy emelni fogják a családi pótlékot, amire 2008 óta nem volt példa, vagy épp a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes), de hasonló intézkedés lehet a Lengyelországban bevezetett 500 plus program is. Ez utóbbi keretében (amit a kormány egyébként bevallottan figyel) minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 ezer forint) támogatást nyújt az állam.

A Portfolio szerint elképzelhető, hogy növelik a családi adókedvezmény mértékét,  vagy épp megvalósítják a miniszterelnök régi vágyát és jön az egyszámjegyű egykulcsos szja. A családok támogatásának irányvonalába akár az eddig tervezettnél még nagyobb járulékcsökkentés is beleférhet. Emlékezetes, az idei évtől a munkáltatók járulékterhe csökken 5 százalékponttal, majd jövőre további 2 százalékponttal. Ezen felül akár a munkavállalók járulékterhének csökkentése is szóba jöhet, vagy a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében adott járulékkedvezmények emelése, ahogyan azt a jegybank korábban javasolta.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyed felső határának emelését, és az egyszeri anyasági támogatás emelését is elképzelhetőnek tartják. Az sem kizárt, hogy próbálják majd még kedvezőbbé tenni a csokot,  bár a 2018-as költségvetés Költségvetési Tanács előtt lévő verziója azonban csak szerény növekedést tartalmaz a lakástámogatások előirányzatán.

A jegybank szakértői mindezek mellett más, gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket is megfogalmaztak Versenyképesség és Növekedés című könyvükben. Ezek között szerepelt a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítése, családbarát munkahelyi környezet kialakításának ösztönzése, a napközbeni gyermekellátás fejlesztése, ami a magánszektorban ösztönző kedvezményekkel lenne támogatható.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem