Béremelést és adócsökkentést ígérnek jövőre

Béremelést és adócsökkentést ígérnek jövőre

2016. december 31. 17:28

Az adócsökkentések, a béremelések, a családok fokozottabb támogatása, valamint Európa és Magyarország biztonságának megvédése szerepel 2017 legfontosabb kormányzati céljai között.

Jövőre 5 százalékponttal csökkennek a munkaadói adók, a társasági nyereségadó egységesen 9 százalékos kulcsa pedig a legalacsonyabb lesz az Európai Unióban (EU-ban), ennek köszönhetően a vállalkozások könnyebben tudják majd kigazdálkodni a magasabb béreket - mondta Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hozzátette: duplájára emelkedik a kisvállalkozói adókedvezmény, az eddigi 500 ezer forint helyett 1 millió forint lesz a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) havi bevételi határa.

A legfontosabb élelmiszerek általános forgalmi adója (áfája) 27-ről 5 százalékra mérséklődik, az internetezés áfakulcsa szintén csökken, 18 százalék lesz.

Januártól 30 ezer forintra nő a kétgyermekes családok havi adókedvezménye, ami évi 360 ezer forintos megtakarítást jelent. Az államtitkár kiemelte, jelentős összeg, 211 milliárd forint jut otthonteremtésre, és vizsgálják, hogyan tudnák még többen igénybe venni a kedvezményt.

Ahogy korábban már bejelentették, a szakmunkás-minimálbér 25 százalékkal 161 ezer forintra, a minimálbér 15 százalékkal 127,5 ezer forintra növekszik. Jövőre magasabb bérre számíthatnak többek között a szakorvosok, az ápolók, a rendvédelmi és felsőoktatási dolgozók, a pedagógusok, valamint a szociális, kulturális és megyei kormányhivatali alkalmazottak. Az államtitkár fontos eredménynek nevezte azt is, hogy a tervezettnél nagyobb mértékben, 1,6 százalékkal nőnek a nyugdíjak.

Újságírói kérdésre válaszolva az államtitkár a sajtótájékoztatón közölte: éjfél után rögtön életbe lép az alacsonyabb áfakulcs az éttermekben, az online pénztárgépeken azonban megoldható a gyors átállás, így a szilvesztert követő hajnalon fizető vendégek számláján már kisebb összeg szerepel majd.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?