0 °C Budapest

Ennyivel ér többet egy felújított lakás

2015. június 3. 13:30

A felújított lakásoknak átlagosan húsz százalékkal magasabb az értéke a felújítást követően, mint előtte. Hogyan újítsunk fel, hogy a befektetett munka meg is térüljön?

A tények: Budapesten egy felújított lakás ára a korábbi árhoz képest akár ötödével is növekedhet. A vidéki tapasztalatok szerint azonban az összeg akár duplájára is emelkedhet. Ennek következtében nem árt, ha az eladásra szánt otthont vonzóbbá varázsoljuk.

Semmiképpen nem érdemes azonban komplett felújítást végezni eladás előtt, mert csak a ráfordított összeg maximum 50 százaléka érvényesíthető eladáskor. Ez alól kivételt képeznek a luxuslakások, amelyek eladásakor sokat nyom a latban a kicsinosított külső illetve belső, ami esetében már megtérül a befektetés.

A teljes felújítás költségéből akár 40 százalék megtakarítható, ha gondosan megtervezzük, miként akarjuk a lakást felújítani. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ehhez szükséges anyagokon nem szabad fukarkodni, könnyen hátrány lehet abból, hogy olcsó és gyenge minőségű anyagokat használtunk az átalakításkor - derült ki a Jómesterúr Kft által végzett lakásfelújítások alatt.

A felújítás sok esetben nem annyira a lakás értékét növeli, inkább az eladhatóságát javítja. A felújításra szánt összeget érdemes a lakás árkategóriájához igazítani, vagyis egy panellakásnál elegendő középkategóriájú anyagokat használni, mivel az ilyen lakásra vadászók nem fizetik meg a kiemelkedően jobb minőséget.

Tekintve, hogy egy panellakás nem nyújt túl sok átalakítási lehetőséget, törekedünk arra, hogy energiatakarékossá valamint komfortossá tegyük. Mindenképp orvosolni kell a legfontosabb problémákat. Ilyen a nyílászárók elöregedése, mivel ha ezek nem zárnak tökéletesen, sok hő távozik a lakásból - így drágább a fenntartása. Az energetikai besorolás természetesen befolyásolja az árat, ezért a hőszigetelés akkor is javasolt, ha nem eladásra, hanem csak magunk kényelmére látunk hozzá a feljavítási munkálatokhoz.

Legyünk tisztában azzal, hogy a felújított lakásra nagyobb a kereslet, mivel az új vevő nem szeretne még felújításra is költeni. E helyett sok esetben hajlandó többet is fizetni, még akkor is, ha korábban kisebb összeget tervezett be a lakásvásárlásra. A komfortérzetet emelő módosítások megtérülnek, a drága és egyedi igények szerinti megoldások már nem biztos, hogy érdeklik az új vevőt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az energiahatékonyság növeléséből származó egyéni szintű megtérülésnek döntően két forrása van: a csökkenő rezsiköltség és a lakás értékének növekedése. A magyar a lakások többsége elavult - lakóépületek 60 százaléka 1980 körül épült -, az energetikai korszerűsítés sokba kerül. Azonban egy budapesti, körülbelül 50 négyzetméteres lakás megfelelően kiszámolt energetikai korszerűsítése akár egymillió forinttal is növelheti az értékét.

Az ingatlantulajdonosok gyakran esnek abba a többletköltségeket eredményező hibába, hogy felületesen és átgondolatlanul terveznek, nem hangolják össze a munkákat, de annak a minőségét sem ellenőrzik. Emellett elnagyolják a költségkalkulációt, ami biztos út ahhoz, hogy elfogyjon a felújításra szánt pénz. Se pénz, se posztó - így maradnak félbe a nagy lendülettel indult munkálatok.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?