30 °C Budapest

Hatalmas bukta lett az ócsai devizatelep: mi lesz a házak sorsa?

Pénzcentrum
2014. január 17. 09:02

Katasztrófa sújtotta területekről kitelepítettek átmeneti szállásává minősítette át a kormány az ócsai szociális lakóparkot - írja a Népszabadság.

Az eredetileg bukott devizahitelesek fogadására indított program ezzel végleg lezárult, holott a kormány tavasszal még a folytatást fontolgatta. Az év végére azonban belátta: nincs tovább. A projekt pénzügyi és társadalmi mérlege egyaránt siralmas.

A hivatalosan csaknem 2,5 milliárd forintból felhúzott 80 ház (az eredetileg tervezett 140-160 ezer forint helyett félmillió forintba került az épületek négyzetmétere) alig több mint a felére akadt bérlő. Az utolsó pályázati határidő december végén járt le. A bérlőkereséssel megbízott Magyar Máltai Szeretetszolgálat nem kapott felkérést a folytatásra, így munkája már a lakók segítésére korlátozódik.

A beköltözők többsége krízishelyzetben van. Bár a lakhatásuk megoldódott, a pénzügyi gondok velük jöttek, amelyeket az esetek többségében tovább súlyosbít a munkahelykeresés is - ráadásul naponta csak két busz visz be Ócsa központjába.

Az önkormányzat nem tudja, kik költözhetnek majd az üres házakba.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?