13 °C Budapest

2020-ra az összes hazai panelt felújíthatják

Pénzcentrum
2013. december 10. 13:48

A 2014-2020 közötti fejlesztési időszakra meghirdetett Panel III. program keretében mintegy 380 ezer panellakás energetikai korszerűsítése kezdődhet meg országszerte - jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter 2013. december 10-én, Budapesten. Az Panel I-II. programok eredményeit is figyelembe véve így a teljes 700 ezres magyarországi panel épületállomány energiahatékonysági felújítását biztosítja 2020-ig a Kormány. A Panel III. végrehajtása több mint 1 millió állampolgár lakás- és életkörülményeinek javulásához, rezsiköltségeinek csökkenéséhez járulhat hozzá - olvasható az NFM közleményében.

"A fejlesztési tárca - a 320 ezer hazai panellakás felújítását befejező Panel II. program sikeres lezárásával egyidejűleg - 2013 novemberében kezdte meg a Panel III. program előkészítését. Az előkészítő munka az érintett szakmai és érdekképviseleti szervezetek bevonásával zajlott. Németh Lászlóné elmondta, hogy a 380 ezer további panellakás komplex felújítását ösztönző program első üteme 2014 februárjában indul, a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia Kormány általi elfogadását követően.

A korszerűsítés a szén-dioxid kvótabevételekből finanszírozott Zöld Finanszírozási Rendszer (ZFR) keretében valósul meg. A tervek szerint 2014 második felétől a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) energetikai célú pályázati forrásainak igénybe vételére is lehetőség nyílik. A Panel III. program azon túl, hogy a hazai építőipar számára várhatóan 500 milliárd forintot meghaladó megrendelés állományt keletkeztet, 2020-ig hazánk teljes panel épületállományának energiahatékonysági felújítását megvalósíthatja.

A panel lakóközösségeknek szóló pályázat kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a komplex felújítások lehetőleg megújuló energia felhasználásával történjenek. A program a kivitelezői minősítő rendszer megtartásával és az adminisztráció egyszerűsítésével a pályázók érdekeit szolgálja.

Horváth Attila Imre fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkár szerint reális cél a legalább 40 százalékos energia-megtakarítási szint elérése, így 2020-ig közel 13 PJ energia-mérséklés valósulhat meg a program segítségével. A Panel III. program elindításával több mint 1 millió állampolgár lakás- és életkörülményeinek javításához, rezsiköltségeinek tartós csökkentéséhez járulhat hozzá" - fogalmaz a minisztérium közleménye.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm