19 °C Budapest

Eladó a legendás magyar színész palotája

2011. június 11. 11:02

Negyven év után piacra került a Castle La Plaoma, vagyis a Drakula filmek sztárjának Lugosi Bélának egykori otthona.

Közel félmilliárd forintnak megfelelő összegért árulják a 465 négyzetméter alapterületű Tudor-stílusban épült kastélyt - a világhírű magyar színész egykori otthonát. A villát 1924-ben építették, 5 szoba és 4 fürdőszoba kapott benne helyet. A bálterem méretű nappali mellett található benne könyvtárszoba, ebédlő, reggeliző-helyiség, valamint egy lakrész a személyzet számára.

 

(Forrás: realtor.com)


A ház mit sem változott az építés óta eltelt közel egy évszázad alatt. A házban ma is az eredeti burkolatok és belsőépítészeti megoldások találhatóak meg. Így ugyanazzal az intarziás padlóval, kovácsoltvas elemekkel, mahagóni ajtókkal, illetve kívül réz ereszcsatornával találkozhatunk, amivel élete során a világhírű magyar színész is.

 

(Forrás: realtor.com)


Ablakaiból körbe Palos Verdes-re, Long Beach-re, Beachwood Village-re és a Hollywood feliratra nyílik kilátás. A hirdetés szerint a ház esetében Hollywood egyik legjobb elhelyezkedésű, 1115 négyzetméteres telkéről van szó, s egyben a Beachwood Canyon egyik legjelentősebb épületéről.

Lugosi Béla életútja

1882. október 20-án látta meg a napvilágot Lugoson, Blaskó István és Paula de Vojnich negyedik gyermekeként. Tizenkét éves korában végleg abbahagyta iskolai tanulmányait, elköltözött otthonról és alkalmi munkákat vállalt. Eleinte Temesvárott játszott, majd 1910-ben a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1911-től a Magyar Színházban, a Királyi Színházban, a Palota Színházban lépett fel, majd 1912-ben a Nemzeti Színház tagja lett.

 

(Forrás: realtor.com)


Az első világháborúban hadnagyként szolgált az osztrák-magyar hadseregben. Az orosz fronton vívott harcok során megsebesül, hazatérte után a harctéren mutatott bátorságáért kitüntetik. 1919-ben a Tanácsköztársaság idején aktív szerepet vállalt a színész-szakszervezetben. Nyílt politikai állásfoglalása miatt emigrációba kényszerült.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

(Forrás: realtor.com)


Előbb Bécsben és Berlinben tűnt fel, ahol a filmvásznon kamatoztatta színészi adottságait, majd 1920-ban az Egyesült Államokba utazott. 1931-ben megkapta az amerikai állampolgárságot. Az Egyesült Államokban ezután létrehozta a Magyar Nemzetiségi Színházat, ahol magához hasonlóan hazájukból száműzött magyar színészekkel vette körül magát.

 

(Forrás: realtor.com)


1927-ben felkérték a "Drakula" című Broadway darab címszerepére. A produkció rendkívül sikeres volt több mint 500 előadást ért meg és még két évig turnéztak vele. Ennek köszönhetően kérte fel az Universal filmstúdió Lugosi Bélát az 1931-es "Drakula" című film főszerepére. Ez a film hozta meg számára a sikert, ám egyben skatulyául is szolgált számára, mivel később csak horrorfilmekben szerepelt.

 

(Forrás: realtor.com)


Az ötvenes évek során megpróbált kitörni a horrorfilmek világából, és két vígjátékban is szerepelt, ám mindkét film csúfosan megbukott. A háborús sebesülése okozta fájdalmait orvosai egyre erősebb fájdalomcsillapítókkal igyekeztek enyhíteni, ám pont ezek a szerek vezettek súlyos morfiumfüggőségéhez. 1956. augusztus 16-án hunyt el szívinfarktusban.

 

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?