Mikor kezdik lebontani a panelházakat? Lassan letelik az 50 év

Pénzcentrum2010. december 20. 18:02

Korábban körülbelül fél évszázados élettartammal számoltak az építők, ami nem egyenlő azzal, hogy 50 év után összedőlnének a panelházak, de a közelmúltban több olyan publikáció is megjelent, melyek szerint akár 80-120 évet is kibírhatnak az iparosított technológiával felhúzott lakóépületek. A kérdésre, hogy mikor kezdik el tömegesen lebontani a panelházakat, az ingatlanmagazin.com szakértője válaszolt.

A panelépületeknél körülbelül 50 éves átlagélettartamot szoktak figyelembe venni, ami elsősorban az erkölcsi avulás miatt van, nem pedig azért, mert öt évtized után összedőlnének az ilyen házak.

A lakói igények változásának következtében ilyen időtávban már jelentős felújítás, átépítés szükséges, de előfordul majd, hogy a bontás is elkerülhetetlenné válik.

A szakértő nem tart attól, hogy a panelek tömegesen mennének tönkre, hiszen Németországban is csak részleges bontásra került sor az elmúlt években.

Jelenleg nincs okunk azt feltételezni, hogy a panelépületek hamarabb mennének tönkre, mint egy téglaház, de erkölcsi avulásuk már régen elkezdődött, valószínűleg inkább ezért lesznek idővel lebontva.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: