17 °C Budapest

Zajos panelek: van megoldás!

Pénzcentrum
2008. szeptember 11. 10:00

A panelházak felújítása során az épületek külső hőszigetelése és az ablakok cseréje nemcsak energiatakarékossági szempontból fontos, hanem ezáltal a külső zajok beáramlása is csökken. A belső zajok viszont maradnak, ezek közül a lefolyó ejtővezetékek tudják a legnagyobb zajt csapni - írja a Napi Gazdaság.

A legtöbb panelházban a vécék mögött található strangban húzódnak az ejtővezetékek, melyek a szennyvizet továbbítják a csatornába. A strangot általában egy a padlótól a plafonig érő fémlemez borítja, amely miatt a földszinttől a legfelső emeletig áthallani a belső zajokat.
A zaj a fémborítás hangszigetelésével csökkenthető, a másik megoldás pedig a betonfödémen keresztül átvezetett csövek melletti nyílások purhabbal történő kifújása. A régi öblítőtartályok modernebbre való lecserélésével vízmegtakarítást érhetünk el, emellett a tartály és a fal közé hanggátló anyagot is beépíthetünk.

Az internetes fórumokon a paneltulajdonosok számos praktikus megoldást osztanak meg egymással, ilyen például a tartály kerettel való ellátása és nem a falra, hanem a padlóra és a plafonhoz való rögzítése. Ezzel a megoldással tovább csökkenthető a zavaró belső zajok egyik forrása.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?