Zajos panelek: van megoldás!

Pénzcentrum
2008. szeptember 11. 10:00

A panelházak felújítása során az épületek külső hőszigetelése és az ablakok cseréje nemcsak energiatakarékossági szempontból fontos, hanem ezáltal a külső zajok beáramlása is csökken. A belső zajok viszont maradnak, ezek közül a lefolyó ejtővezetékek tudják a legnagyobb zajt csapni - írja a Napi Gazdaság.

A legtöbb panelházban a vécék mögött található strangban húzódnak az ejtővezetékek, melyek a szennyvizet továbbítják a csatornába. A strangot általában egy a padlótól a plafonig érő fémlemez borítja, amely miatt a földszinttől a legfelső emeletig áthallani a belső zajokat.
A zaj a fémborítás hangszigetelésével csökkenthető, a másik megoldás pedig a betonfödémen keresztül átvezetett csövek melletti nyílások purhabbal történő kifújása. A régi öblítőtartályok modernebbre való lecserélésével vízmegtakarítást érhetünk el, emellett a tartály és a fal közé hanggátló anyagot is beépíthetünk.

Az internetes fórumokon a paneltulajdonosok számos praktikus megoldást osztanak meg egymással, ilyen például a tartály kerettel való ellátása és nem a falra, hanem a padlóra és a plafonhoz való rögzítése. Ezzel a megoldással tovább csökkenthető a zavaró belső zajok egyik forrása.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?