11 °C Budapest

Szélerőművel tölteni a telefont? Itthon még a jövő zenéje

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 09:45

A szélenergia felhasználásában Németország adja a világ élvonalát, így nem meglepő, hogy Husum városában rendezték meg a szélenergiai világkiállítást. Az érdeklődők a valóban kis teljesítményt adó Rutland generátoroktól egy teljes háztartás ellátására alkalmas eszközökig, a szélerőművek széles skálájával ismerkedhettek meg - írja a Világgazdaság.

A Rutland által kifejlesztett Generator WG503 egy telefon vagy egy PDA feltöltéséhez szükséges energia előállítására alkalmas. Az ennél nagyobb erőművek hatékony működéséhez már 4-10 kilométer/órás szélerősségre van szükség, és az általuk okozott zaj miatt érdemes a háztól messzebb elhelyezni őket.

Az Alberta Egyetem mérnökei háztetőre szerelhető házi erőműveiket mutatták be, melyek naponta 24 kilowatt energiát tud előállítani 3 méteres átmérőjű rotorlapátjaikkal. A másik megoldást a függőleges, és gyorsan pörgő rotorok adják, melyek amellett, hogy évi 3400 kilowatt energiát termelnek, nem veszélyeztetik a madarakat sem.

Németország évi 5,6 milliárd forint értékben gyárt szélerőműveket, ezzel ő adja a globális piac 37 százalékát. Az elmúlt esztendőkben azonban a hazai piac telítődése miatt a szélerőművek többsége exportálásra került. 2006-ban 26 százalékkal, 74,2 millió megawattra nőtt a világ szélerőműveinek teljesítménye. De a Worldwatch Institute elemzői további fejlődés potenciált látnak Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban és Portugáliában, bár a legtöbb szélerőművet jelenleg az Egyesült Államok és Portugália telepíti.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szélerőművek által termelt energiamennyiség 2005-ről 2006-ra hazánkban is megháromszorozódott, az erőművek száma azonban még mindig elenyészőnek tekinthető a Nyugat-Európában jellemző mértékkel való összehasonlításban.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?