11 °C Budapest

Orbán Viktor: eddig tartott a védekezés, most jön a támadás

2021. február 4. 10:45

Délelőtt 10 órakkor kezdődött a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara év eleji Gazdasági Évnyitó című rendezvénye, amelyen Parragh László MKIK elnök és Varga Mihály, miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter mellett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének megszólalására is sor került.

Orbán Viktor a gazdaságvédelmi akciótervről  és a gazdaság újraindítási akciótervről beszélt. Sportnyelven szólva előbbit a védekezésnek, utóbbit a támadásnak nevezte. Elmondta, hogy 2020 teljesen új korszakot nyitott meg:

A védekezés korszakát nyitotta meg Magyarországon.

A koronaválság viszont nagy gyomrost adott a gazdaságnak, mondta a miniszterelnök. Viszont még a válság nehéz pillanataiban is a magyar gazdaság nagy része működőképes maradt. A gazdaságvédelmi akcióterv soránhitelmorítóriumot vezetett be a kormány, bértámogatást nyújtott, mondta és kiemelte a SZÉP-kártya programot és az olcsó hiteleket, amelyekkel "bombázták" a vállalkozásokat.

Ha munka van, minden van

- mondta el Orbán Viktor, aki ismételten úgy ítélte a munka a legfontosabb.A munkanélküliség elleni versenyben Magyarország jól teljesített.

A nyitásról elmondta, hogy mivel januártól van vakcina Magyarországon, ez segíteni fog az élet újraindulásában. Február közepén terveznek online konzultációt indítani a nyitás kérdéseiről.Hiszen ha van vakcina, már van miről beszélni.

Ismertette a gazdaság újraindítási akcióterv ütemtervét is. Az első fázis január 1-jével elkezdődött és április 1-ig tart, a második április 1-től július 1-ig, és a harmadik fázis július 1-től októberig tart majd.Az első szakasz intézkedéseihez tartozik, hogy a kormány tegnap döntött egy új hitelkonstrukcióról. 10 évre 10 millió forint erejéig nyújtanak majd 0 százalékos hitelt a mikrovállalkozásoknak, három évig tartó moratóriummal.

A második szakaszban a középpontban a felsőoktatás fejlesztése áll majd, a harmadik ütem pedig a nagy fejlesztések időszaka lesz, mint a zöldenergia, körforgásos gazdaság, és digitális fejlesztések. A következő 8-10 évre szóló Agrár- és vidékfejlesztési program is bejelentésre kerül majd.

Orbán Viktor még megjegyezte, hogy egy új világgazdasági korszak kezdődött. A bezárt gyárak új telephelyeit keresik, ezért Magyarországnak versenyt kell futnia a külföldi vállalkozások behozásáért. Az autóiparban pedig meg akarjuk őrizni regionális pozíciónkat - mondta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Cikkünk frissül.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy bízik benne, hogy tavasz végére, nyár elejére túl lehet lendülni a válságon.

Folytatni kell a hazai tulajdonú vállalkozások erősítését az élelmiszeriparban, az építőiparban, a járműiparban és a védelem-, valamint űriparban is

- mondta, és azt is ismertette, hogy tisztában vannak azzal: a vállalkozások a beruházásokat visszafogták, a fogyasztási szokások átrendeződtek. Elmondása szerint azzal számolnak, hogy amikor újra "meglódul a gazdaság", munkaerőhiány lesz a szolgáltató szektorban. Emellett a lánctartozás mértékének növekedésére, a nem teljesülő hitelek arányának emelkedésére is számítanak.

Problémaként jelezte, hogy párhuzamosan nőhet a munkaerőhiány mellett a munkanélküliség mértéke is, a szektorok között hatalmas különbségek mutatkoznak ebben.

Varga Mihály pénzügyminiszter a koronavírus világjárvány gazdasági válságát a 1929-es nagy gazdasági világválsághoz hasonlította, amelynél véleménye szerint még pusztítóbb is ez a 2020-as válság, mivel múlt évben 3 hét alatt következett be, ami akkor 3 éven át tartott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem