Closeup of Bank Sign on Yellow Stone Background

Ezrek pénze lehet újra biztonságban: ismételten korlátozás nélkül működhet a magyar bank

2023. október 25. 20:15

A Polgári Bank közgyűlése nemrég elfogadta a bank 2022. évi éves beszámolóját, amelyet előzőleg a hitelintézet megválasztott könyvvizsgálója is auditált. Ennek nyomán az MNB feloldotta a bankkal szembeni – a kockázatvállalásra, osztalékfizetésre, illetve a követelésértékesítésre vonatkozó – átmeneti korlátozásait. A bank tőkehelyzetét, likviditását és egyéb főbb prudenciális mutatóit tekintve a jogszabályoknak megfelelően működik.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett határozatában megszüntette a Polgári Bank Zrt.-vel szembeni korábban elrendelt valamennyi korlátozását. A döntés oka, hogy elfogadták és közzétették a bank – könyvvizsgáló társaság által előzőleg auditált – 2022. évi éves beszámolóját.
Az MNB ezt megelőzően 2022 decembere óta négy határozatban kötelezte a Polgári Bankot a korlátozó intézkedések alapjául szolgáló hiányosságok pótlására, azaz (pénzügyi intézményi és IFRS minősítéssel rendelkező) auditor cég megválasztására a közgyűlés által; a könyvvizsgálóval való szerződés megkötésére; illetve a tavalyi éves jelentés elfogadására.

Az első, ezzel kapcsolatos határozatot 2022 decemberében adta ki a felügyelet. Ezt követően idén februárban hozott ismételten intézkedést ugyanezekkel a kötelezésekkel, s egyúttal osztalékfizetési tilalmat is elrendelt a hitelintézetnél. A harmadik felszólító felügyeleti határozat idén márciusban született, amely – az eddigi korlátozáson túl – a hiányosságok megszüntetéséig megtiltotta az ügyletenként/ügyfélcsoportonként az 50 millió forintot meghaladó mértékű kockázatvállalást a Polgári Bank számára, s pénzügyi helyzetének megőrzése érdekében megtiltotta a már meglévő vagy a jövőben keletkező követeléseinek értékesítését is.

Végül az MNB egy 2023. májusi határozatában ismételten kötelezte a bankot a megfelelő minősítéssel rendelkező könyvvizsgáló megválasztására, a könyvvizsgálatra irányuló szerződés megkötésére és ezzel kapcsolatba rendkívüli adatszolgáltatás megküldésére. Intézkedései keretében a felügyelet több lépésben, összességében 15 millió forint bírságot is kiszabott a hitelintézetre a jogsértő helyzet miatt.
Az MNB a jogszabályi lehetőségeivel élve – a betétesek védelme és a pénzügyi közvetőtrendszer stabil, zavartalan működése érdekében – először a hitelintézet helyzetének rendezésére törekedett, s ezt követően e közleménnyel összesítve számol be a nyilvánosságnak az eddig megtett intézkedéseiről.

Bár az MNB az elmúlt időszakban is állapított meg kisebb hiányosságokat a hitelintézet pénzforgalmi, illetve pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán, fontos hangsúlyozni, hogy a Polgári Bank tőkehelyzetét, likviditását és egyéb főbb prudenciális (üzleti megbízhatósági) mutatóit tekintve a jogszabályoknak megfelelően működik. A felügyelet legutóbbi átfogó vizsgálata során sem tárt fel a hitelintézet működése kapcsán rendszerszintű kockázatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem