11 °C Budapest
Újdonságok a befektetéseknél: friss részletek az új kötvényekről

Újdonságok a befektetéseknél: friss részletek az új kötvényekről

2020. február 24. 17:30

Új részleteket derültek ki az idén érkező kötvényekről! A nyugdíjkötvénnyel már nem csak a nyugdíjkorhatár után lesz elérhető a megtakarításunk, folynak a tárgyalások a zöldkötvényről a Távol-Keleti befektetőkkel, míg a Szuperállampapír állományát 3 éven belül megtripláznák - derült ki egy friss interjúból Varga Mihály pénzügyminiszterrel.

A Szuperállampapírról, nyugdíjkötvényről és a zöldkötvényről kérdezte a pénzügyminisztert a Mfor.hu és a Privátbankár.hu. A minisztert először a Magyar Állampapír Pluszról kérdezték az újságírók. Varga Mihály elmondta, hogy jómaga is majdnem 13,5 millió forint megtakarítással rendelkezik a Szuperállampapírban, és ma ez a talán legbiztonságosabb befektetés a piacon. Mindemellett ugyan a piaci körülmények folyamatosan változnak, jelenleg nem terveznek módosításokat az állampapír feltételeiben.

Az interjúban szó esett még a Szuperállampapír céljairól is, miszerint a jelenlegi 3600 milliárd forintos állomány bővülését tervezik 11 ezer milliárdra. Ezt az állományszintet már 2023 előtt megvalósulni látják. Elsődleges szempont, hogy a bővítéssel a gazdaság versenyképességét tovább javítsák, és a növekedés alapjait megerősítsék a megtakarítások növelésén keresztül.

Ha többen takarítanak meg, az a bankoknak is jó, és úgy tűnik ebben a lakosság is partner

- jegyezte meg Varga Mihály. A tavaly kivezetett állampapírokról is beszélt a pénzügyminiszter:

A szűkítés lehetőség, nem cél, a futamidő hosszabbítása ellenben az.

Elmondta: minél több olyan papírt szeretnének eladni, amelyeknek hosszabb a futamideje, másrészt továbbra sincsen szó devizakötvény kibocsátásról, alapvetően a hazai piacon akarnak papírokat eladni. Tájékoztatása szerint továbbra is több eszközt használva a három hónapostól a hosszabb futamidőkig sokféle állampapír lesz elérhető.

Mit tudtunk meg a nyugdíjkötvényről és a zöldkötvényről?
Már korábban hallani lehetett a nyugdíjkötvényről, a beszélgetésből megtudtuk, hogy a nyugdíjcélú megtakarítók számára olyan vonzó papírt fognak kínálni, amely kamatozását és hozamát tekintve akár a MÁP Plusszal szemben is versenyképes lehet.

Már az utolsó simítások zajlanak az indítás előtt, ebben az évben megtörténik a kibocsátás

- fűzte hozzá a miniszter. Azokra az aggodalmakra reagálva, miszerint a nyugdíjkötvény el fogja szívni a magánnyugdíj-pénztáraktól a forrást, a pénzügyminiszter elmondta:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Magánszemélyeknek tervezzük a nyugdíjkötvényt, nem intézményeknek.

Olyan konstrukciót szeretnének bevezetni, amelyik annál kedvezőbb feltételekhez juttatja a vásárlót, minél fiatalabb korban, minél hamarabb vásárol be a papírba. Kedvező hozamot, kedvező kamatozást, kellő rugalmasságot akarnak biztosítani, ami lehetővé teszi, hogy bármikor ki lehessen egészíteni a megtakarítást, az ügyfél igényétől függően.

A kondíciókkal kapcsolatban megtudhattuk, hogy bár még javában zajlanak az egyeztetések, de jelenállás szerint minimum 10 év után már hozzáférhetünk a megtakarításunkhoz részben vagy egészben, akár még a nyugdíjkorhatár kivárása előtt.

A zöldkötvényről pedig jelenleg két piacon tárgyalnak, Japánban és Kínában. Az előbbi esetében nagyobb érdeklődés tapasztalható: Japánban több szereplő is jelentkezett partnernek a kibocsátáshoz. Ebben az évben várhatóan el fog indulni, az év közepére pedig meglesznek azok a keretek, amelyek alapján el lehet dönteni, mekkora összegben bocsátanak ki ilyen papírt. Három-ötéves futamidejű kibocsátásban gondolkodnak, az innen befolyó összeg pedig célzottan klímavédelmi beruházásokat fog finanszírozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18