Pálferi 4 nyugdíjparancsolata: misén ilyet sosem fogsz hallani

Pálferi 4 nyugdíjparancsolata: misén ilyet sosem fogsz hallani

Pénzcentrum
2016. október 27. 10:48

A gyerekkorunkban tanult öngondoskodási formák alapvetően határozzák meg azt, hogy milyen módon takarítunk meg felnőtt korban és mennyire leszünk rászorulva másokra. Ha azonban ezeket a viselkedési mintákat nem sajátítottuk el gyerekkorunkban, akkor sincs veszve minden, Pál Ferenc atya ugyanis elárulta, mi az a négy pont, ami mentén elkezdhetünk gondoskodni magunkról rövid és hosszú távon is.

Egy gyereknek két alapvető szükséglete van, az egyik a törődés, gondoskodás, a másik pedig a szabadság, önállóság

 - mondta Pál Ferenc, katolikus pap és mentálhigiénés szakember a Portfolio Öngondoskodás 2016 konferenciáján. A két gyerekkorban megkapott folyamatnak köszönhetően lehetünk képesek arra, hogy felnőttként is tudjunk gondoskodni magunkról.

Pénzügyi nyelvre ezt úgy lehetne lefordítani, hogy a gyerekkorban tapasztalt gondoskodási és önállósági normák alapján alakul ki felnőttkorra az öngondoskodás.

Ha ezeket nem sajátítjuk el, akkor az az érzés hatalmasodhat el az emberben, hogy tehetetlenek vagyunk és a világ folyásának rendjébe nincs beleszólásunk.

Ez az utóbbi viselkedési norma viszont ahhoz vezethet, hogy az életünk megvalósítását másoktól várjuk el,

ezt nevezik szaknyelven tanult tehetetlenségnek.

Ez egyébként nem is kicsit jellemző a magyar társadalomra, a magyarok többsége ugyanis az államtól várja a nyugdíjat annak ellenére, hogy tudják, erre nem számíthatnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan lehet változtatni a tanult tehetetlenségen?

Felnőttként nem könnyű leküzdeni a tanult tehetetlenséget, azonban nem lehetetlen. Ehhez egy négy lépésből álló folyamatra van szükség, amely lépéseket követve elérhetjük, hogy jól bánjunk magunkkal (is) és képesek legyünk az öngondoskodásra.

  • A folyamat egy élménnyel szokott kezdődni, mint például egy olyan esemény, amikor rászorulunk arra, hogy magunkat lássuk el. Azonban ez önmagában nem elég, ehhez kapcsolódóan szükség van a megvilágosodásra, a felismerésre is, vagyis, hogy rájöjjünk arra, hogy most nekünk kell lépnünk.
  • A második lépés az, hogy hogyan kell ezt megtenni. Mivel erről jellemzően nincs korábbi tapasztalatuk, ezért segítségre, útmutatásra van szükségünk.
  • A harmadik lépés szerint bátorításra van szükségünk, enélkül ugyanis nehéz egyedül belevágni az öngondoskodásba.
  • A negyedik és egyben utolsó lépés pedig az, hogy ünnepeljük meg azt, hogy sikeresen tudunk gondoskodni önmagunkról. Ha ezt elmulasztjuk, akkor elmarad annak az élménye, hogy jól döntöttünk, ennek köszönhetően pedig a következő öngondoskodással kapcsolatos kérdésben könnyen előfordulhat, hogy nem a takarékosság mellett döntünk.

A folyamat nem egyszerű, különösen, ha egyedül kell végigmenni rajta. Ha azonban ez sikerül, akkor kialakulhat a hosszú távú gondolkodás, ami az öngondoskodásra sarkal rövid és hosszú távon egyaránt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
Holdblog  |  2022. június 28. 17:08
Előző két videómban arról volt szó, hogy eresztenek le a hitek, pukkannak ki a buborékok, zuhan...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?