5 °C Budapest

Ezért ne rabolj el egy jegybankárt: tényleg nem tudjuk lemásolni a bankókat?

2016. augusztus 1. 17:32

Hétfőn ünnepelhetjük a forint bevezetésének 70. évfordulóját, ennek alkalmából az Index interjút készített a magyar bankjegyek tervezőjével, Vagyóczky Károllyal. A meste elárulta, hogy miért az ismert motívumok kerültek a pénzekre és arra is fény derült, miért nem éri meg elrabolni a jagybanki dolgozókat amiatt, hogy elárulják a bankjegyeken található biztonsági jeleket.

Augusztus 1-én lett 70 éves a forint, ennek alkalmából az Index Vagyóczky Károllyal készített interjút, aki a jelenleg forgalomban lévő magyar bankjegyeket tervezte. Első munkája még a régi ezer forintos volt, amelyen Bartók Béla szerepel, a legnehezebb munkája mégis a Szent istvánt ábrázoló tízezres volt.

Hogyan tervezik meg a pénzjegyeket?

Az előkészítő részben arról döntenek, hogy mennyibe fog kerülni a bankjegy gyártása, illetve a jegybankelnöknek két listát készítenek arról, hogy ki szerepelhet a bankón, az egyiken tudósok, írók, költők, zeneszerzők, a másikon pedig államférfiak, királyok és fejedelmek vannak. A listákból az MNB-elnök választja ki, hogy melyik történelmi személyiség kerüljön a pénzre. A bankjegyre kerülő motívumokról, színekről viszont a tervező dönt, illetve a fémcsík helyzetét és a hátoldalt is meghatározhatja. Persze előfordult, hogy a bizottságnak van ötlete egy motívumra, ezt a javaslatot Vagyóczky el is fogadta.

A pénzhamisítók dolgát egyébként nagyban megkönnyítette a színes fénymásolók elterjedése, viszont erre számos technológiával reagáltak, fémcsíkot, vízjeleket építettek a bankjegyekbe. Ilyenkor persze felmerülhet a kérdés, hogy ha elrabolják Vagyóczkyt, akkor akár a vízjelek titkaira is fény derülhet. Azonban nincs olyan, aki az összes, bankjegybe épített biztonsági jelölést ismeri. Persze minél feljebb van valaki a ranglétrán, annál több ilyen vízjelről és technikáról tud, azonban nincs senkinek sem betekintése az összesről. Emiatt viszont attól sem kell tartani, hogy valakit elraboljanak, és így reprodukálják a forintokat.

Ugyan a motívumok egy részét nyilvánosságra hozzák, azonban vannak olyan rejtett jelek, amiket nem közölnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legfontosabb a szöveg és a szám: a számot betűvel és számmal is ki kell írni. A szövegblokk azért fontos, mert az hitelesíti a bankjegyet, ott van a jegybankelnök aláírása. Utána jön a portré, amit azért csinálnak rézmetszéssel, mert ez teszi nehezen hamisíthatóvá a bankjegyet. A rézmetszés ugyanis a legnehezebben leutánozható grafikai eljárás. Ez azért is van, mert a legtöbb hamisítást általában valamilyen fotós eljárással csinálják, és a metszetnek van egy olyan tulajdonsága, hogy nagyon nehéz fotózni, mert a metszett vonalak sérülnek ilyenkor, és ezt könnyű észrevenni

- mondta Vagyóczky. A portrénak azon kívül, hogy van egy ideológiai tartalma (tehát, hogy például nem véletlenül Szent István kerül a pénzjegyre), van egy olyan funkciója is, hogy az arc karaktere nagyon sajátos, ezért aki ért hozzá, az gyorsan kiszúrja, ha a bankjegyen kicsit is eltér a portrén ábrázolt személy arckifejezése az eredetitől - tette hozzá a pénztervező mester.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?