0 °C Budapest
Ezért ne rabolj el egy jegybankárt: tényleg nem tudjuk lemásolni a bankókat?

Ezért ne rabolj el egy jegybankárt: tényleg nem tudjuk lemásolni a bankókat?

2016. augusztus 1. 17:32

Hétfőn ünnepelhetjük a forint bevezetésének 70. évfordulóját, ennek alkalmából az Index interjút készített a magyar bankjegyek tervezőjével, Vagyóczky Károllyal. A meste elárulta, hogy miért az ismert motívumok kerültek a pénzekre és arra is fény derült, miért nem éri meg elrabolni a jagybanki dolgozókat amiatt, hogy elárulják a bankjegyeken található biztonsági jeleket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Augusztus 1-én lett 70 éves a forint, ennek alkalmából az Index Vagyóczky Károllyal készített interjút, aki a jelenleg forgalomban lévő magyar bankjegyeket tervezte. Első munkája még a régi ezer forintos volt, amelyen Bartók Béla szerepel, a legnehezebb munkája mégis a Szent istvánt ábrázoló tízezres volt.

Hogyan tervezik meg a pénzjegyeket?

Az előkészítő részben arról döntenek, hogy mennyibe fog kerülni a bankjegy gyártása, illetve a jegybankelnöknek két listát készítenek arról, hogy ki szerepelhet a bankón, az egyiken tudósok, írók, költők, zeneszerzők, a másikon pedig államférfiak, királyok és fejedelmek vannak. A listákból az MNB-elnök választja ki, hogy melyik történelmi személyiség kerüljön a pénzre. A bankjegyre kerülő motívumokról, színekről viszont a tervező dönt, illetve a fémcsík helyzetét és a hátoldalt is meghatározhatja. Persze előfordult, hogy a bizottságnak van ötlete egy motívumra, ezt a javaslatot Vagyóczky el is fogadta.

A pénzhamisítók dolgát egyébként nagyban megkönnyítette a színes fénymásolók elterjedése, viszont erre számos technológiával reagáltak, fémcsíkot, vízjeleket építettek a bankjegyekbe. Ilyenkor persze felmerülhet a kérdés, hogy ha elrabolják Vagyóczkyt, akkor akár a vízjelek titkaira is fény derülhet. Azonban nincs olyan, aki az összes, bankjegybe épített biztonsági jelölést ismeri. Persze minél feljebb van valaki a ranglétrán, annál több ilyen vízjelről és technikáról tud, azonban nincs senkinek sem betekintése az összesről. Emiatt viszont attól sem kell tartani, hogy valakit elraboljanak, és így reprodukálják a forintokat.

Ugyan a motívumok egy részét nyilvánosságra hozzák, azonban vannak olyan rejtett jelek, amiket nem közölnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legfontosabb a szöveg és a szám: a számot betűvel és számmal is ki kell írni. A szövegblokk azért fontos, mert az hitelesíti a bankjegyet, ott van a jegybankelnök aláírása. Utána jön a portré, amit azért csinálnak rézmetszéssel, mert ez teszi nehezen hamisíthatóvá a bankjegyet. A rézmetszés ugyanis a legnehezebben leutánozható grafikai eljárás. Ez azért is van, mert a legtöbb hamisítást általában valamilyen fotós eljárással csinálják, és a metszetnek van egy olyan tulajdonsága, hogy nagyon nehéz fotózni, mert a metszett vonalak sérülnek ilyenkor, és ezt könnyű észrevenni

- mondta Vagyóczky. A portrénak azon kívül, hogy van egy ideológiai tartalma (tehát, hogy például nem véletlenül Szent István kerül a pénzjegyre), van egy olyan funkciója is, hogy az arc karaktere nagyon sajátos, ezért aki ért hozzá, az gyorsan kiszúrja, ha a bankjegyen kicsit is eltér a portrén ábrázolt személy arckifejezése az eredetitől - tette hozzá a pénztervező mester.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20