8 °C Budapest

Ezért ne rabolj el egy jegybankárt: tényleg nem tudjuk lemásolni a bankókat?

2016. augusztus 1. 17:32

Hétfőn ünnepelhetjük a forint bevezetésének 70. évfordulóját, ennek alkalmából az Index interjút készített a magyar bankjegyek tervezőjével, Vagyóczky Károllyal. A meste elárulta, hogy miért az ismert motívumok kerültek a pénzekre és arra is fény derült, miért nem éri meg elrabolni a jagybanki dolgozókat amiatt, hogy elárulják a bankjegyeken található biztonsági jeleket.

Augusztus 1-én lett 70 éves a forint, ennek alkalmából az Index Vagyóczky Károllyal készített interjút, aki a jelenleg forgalomban lévő magyar bankjegyeket tervezte. Első munkája még a régi ezer forintos volt, amelyen Bartók Béla szerepel, a legnehezebb munkája mégis a Szent istvánt ábrázoló tízezres volt.

Hogyan tervezik meg a pénzjegyeket?

Az előkészítő részben arról döntenek, hogy mennyibe fog kerülni a bankjegy gyártása, illetve a jegybankelnöknek két listát készítenek arról, hogy ki szerepelhet a bankón, az egyiken tudósok, írók, költők, zeneszerzők, a másikon pedig államférfiak, királyok és fejedelmek vannak. A listákból az MNB-elnök választja ki, hogy melyik történelmi személyiség kerüljön a pénzre. A bankjegyre kerülő motívumokról, színekről viszont a tervező dönt, illetve a fémcsík helyzetét és a hátoldalt is meghatározhatja. Persze előfordult, hogy a bizottságnak van ötlete egy motívumra, ezt a javaslatot Vagyóczky el is fogadta.

A pénzhamisítók dolgát egyébként nagyban megkönnyítette a színes fénymásolók elterjedése, viszont erre számos technológiával reagáltak, fémcsíkot, vízjeleket építettek a bankjegyekbe. Ilyenkor persze felmerülhet a kérdés, hogy ha elrabolják Vagyóczkyt, akkor akár a vízjelek titkaira is fény derülhet. Azonban nincs olyan, aki az összes, bankjegybe épített biztonsági jelölést ismeri. Persze minél feljebb van valaki a ranglétrán, annál több ilyen vízjelről és technikáról tud, azonban nincs senkinek sem betekintése az összesről. Emiatt viszont attól sem kell tartani, hogy valakit elraboljanak, és így reprodukálják a forintokat.

Ugyan a motívumok egy részét nyilvánosságra hozzák, azonban vannak olyan rejtett jelek, amiket nem közölnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legfontosabb a szöveg és a szám: a számot betűvel és számmal is ki kell írni. A szövegblokk azért fontos, mert az hitelesíti a bankjegyet, ott van a jegybankelnök aláírása. Utána jön a portré, amit azért csinálnak rézmetszéssel, mert ez teszi nehezen hamisíthatóvá a bankjegyet. A rézmetszés ugyanis a legnehezebben leutánozható grafikai eljárás. Ez azért is van, mert a legtöbb hamisítást általában valamilyen fotós eljárással csinálják, és a metszetnek van egy olyan tulajdonsága, hogy nagyon nehéz fotózni, mert a metszett vonalak sérülnek ilyenkor, és ezt könnyű észrevenni

- mondta Vagyóczky. A portrénak azon kívül, hogy van egy ideológiai tartalma (tehát, hogy például nem véletlenül Szent István kerül a pénzjegyre), van egy olyan funkciója is, hogy az arc karaktere nagyon sajátos, ezért aki ért hozzá, az gyorsan kiszúrja, ha a bankjegyen kicsit is eltér a portrén ábrázolt személy arckifejezése az eredetitől - tette hozzá a pénztervező mester.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 12:20
Az 1% Club című nemzetközi formátum egy estés logikai vetélkedő lesz, amelyben a stúdióban és a képe...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm