11 °C Budapest
Ezzel tízezreket spórolhatsz a gyógyszereken

Ezzel tízezreket spórolhatsz a gyógyszereken

Pénzcentrum
2014. szeptember 11. 11:58

Az állami támogatás miatt sokunknak megéri egészségpénztárba tenni megspórolt forintjainkat, de nem mindenki tudja, hogy mennyi mindenre tudja felhasználni a befizetett összegeket. Pedig több mint egymillió egészségpénztár tag van Magyarországon, akik kis odafigyeléssel akár tízezreket is megtakaríthatnak évente.

Az egészségpénztárakkal (EP) kapcsolatban gyakran felmerül a kérdés, hogy miért jó az, hogy az állam meghatározza, hogy mire költhetem a pénzem, pedig okosan használva rengeteg pénzt takaríthatunk meg vele. Nem mindegy azonban, hogy mire használjuk fel a megtakarított összeget. Lényeges, hogy a pénztári befizetések után 20 százalékos adójóváírást kapunk, ráadásul egyéb kedvezményeket is nyújtanak a szolgáltatók, így több mint harminc százalékkal is olcsóbban juthatunk hozzá a szolgáltatásokhoz.

Erre érdemes költeni, ha egészségpénztárad van

Ugyan korlátozott, hogy mire költhetjük el a befizetéseket, viszont a kedvezményes felhasználások köre minden családban szükséges kiadásokra terjed ki. Ugyanis nem csak magunkra költhetjük a felhalmozott összeget, hanem közeli hozzátartozóinkat is megjelölhetjük kedvezményezettként, így nekik is vásárolhatunk a keretből, vagyis fizethetjük a mama gyógyszereit, vagy a magánkórházi ellátást. Kiemelt szerepe van az egészségpénztáraknak a különleges diétát igénylő betegségek, mivel a gyakran drága élelmiszereket kifizethetjük az egészségpénztári számlánk javára is. A lista hosszú, de nézzük meg, hogy pontosan mire használható fel a befizetés:

 • Egészségügyi szolgáltatás (pl: magánkórház)
 • Otthoni gondozás
 • Gyógytorna, gyógymasszázs, fizikoterápia
 • Látássérültek támogatása (vakvezető kutya, Braille könyv stb.)
 • Mozgáskorlátozottak és fogyatékosok életvitelét könnyítő szolgáltatások (lakás akadálymentesítése)
 • Szenvedélybetegségről való leszoktatás
 • Gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök
 • Rokkantság miatti fizetéskiesés pótlása
 • Gluténmentes élelmiszerek vásárlása
 • Egészségbiztosítás díjának fizetése

A fenti felsorolásban azokat a felhasználási módokat találjuk, amelyek a kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások körébe tartoznak.

A prevenciós, vagyis megelőző szolgáltatások használata esetén a befizetés után járó 20 százalékos jóváíráson túl további 10 százalékos személyi jövedelemadó (SZJA) jóváírásban részesülhetünk.

Ebbe a körbe a szűrővizsgálatok és az egészségmegőrző életmódterv készítése tartozik bele, vagyis ezekre érvényes a plusz 10 százalékos kedvezmény. A harmadik felhasználási lehetőség életmódjavító szolgáltatásokra költeni az egészségpénztári pénzt. Ezen a jogcímen költhetünk természetgyógyászatra, gyógyteákra, szájápolási termékekre, illetve korlátozottan sporteszközökre.

Így éri meg elkölteni a pénzt

Elsősorban a preventív szolgáltatásokra érdemes költeni a befizetett összegeket, hiszen így élhetünk plusz 10 százalékos SZJA jóváírással, vagyis ha saját befizetéssel számolunk, akkor 30 százalékos kedvezményt kapunk. Ha mégsem ilyen célra használjuk fel a pénz, akkor érdemes olyan szolgáltatót keresni, aki a pénztárunkkal szerződésben áll, mivel ezek gyakran kedvezményeket nyújtanak az EP tagoknak.

Van egy további lehetőség is az egészségpénztárak felhasználásakor, mégpedig, ha nem szeretnénk elkölteni a pénzünket, akkor megtakarítási lehetőségként is jó megoldás lehet. Lehetőségünk van a számlán lévő pénzt lekötni két évre, ami 10 százalékos hozammal kecsegtet, pontosabban a lekötött összeg 10 százalékát további SZJA jóváírásként kérhetjük. Ebben az esetben kiemelten érdemes figyelni, hogy az évi 150 ezer forintos kedvezmény maximumba beleférjünk, különösen, ha több évnyi felhalmozódott befizetést kötünk le.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hogy válasszunk pénztárat?

Magyarországon ma Összesen 28 egészségpénztár működik és több mint egymillió magyarnak van egészségpénztári számlája. Ugyan vannak olyan pénztárak, amelyek csak egy adott cég dolgozóinak befizetéseit kezelik, így ezek kiesnek akkor, ha nem ezeknél a vállalatoknál dolgozunk. Így is több mint 10 pénztár közül választhatunk, ha egészségpénztári megtakarítást szeretnénk indítani. Két szempontot kell elsősorban mérlegelni a pénztárunk kiválasztásánál:

 • A pénztárunk szerződésben álljon olyan szolgáltatókkal, akik elérhető közelségben vannak, így az adójóváíráson felül további szolgáltatói kedvezményeket kaphatunk.
 • A havi befizetéseinkkel összhangban álljanak a költségsávok, a szolgáltatók elvonásai ugyanis eltérő havi befizetés mellett a legkedvezőbbek

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?