Még több Prémium Államkötvényt vásárolhatunk

Pénzcentrum
2013. január 7. 17:32

Idén január eleji döntésével 40 milliárdról 55 milliárd forintra emelte az Államadósság Kezelő Központ a jelenleg megvásárolható leghosszabb futamidejű és egyúttal legmagasabb kamatprémiumot kínáló inflációkövető kötvényének értékesítési keretösszegét. Az ÁKK közleménye szerint a 2017/I sorozatú Prémium Magyar Államkötvény nyilvános ajánlattételében eredetileg szereplő minden más feltétel változatlan, ami azt jelenti, hogy a referenciaként szolgáló infláció (5,5%) felett 4%-pontos kamatprémium továbbra is elérhető.

A papír értékesítési keretösszegének megemelése azt tükrözi, hogy a hosszú távú lakossági megtakarítást célzó kötvényből az eddigi keretösszeg lassan kimerülhet. Ez persze nem véletlen, hiszen a jelenleg megvásárolható forintalapú inflációkövető kötvények közül ez a papír kínálja a legmagasabb kamatprémiumot. Referenciaként a minden év januári év/év alapú, KSH által közzétett fogyasztói infláció szolgál. Ennek idén januári értékét még nem ismerjük, de a tavaly év eleji adóemelések kiesnek a bázisból, ami eleve lefelé nyomja az inflációt.

Az idén januártól életbe lépett lakossági 10%-pontos rezsiár-csökkentés csak a februári számlákban jelenik meg, így annak az inflációt lefelé nyomó hatása inkább a februári inflációs adatban jelentkezhet majd nagyobb részben. Az MNB friss inflációs jelentése idén januárra év/év alapon 3,7%-os inflációt vetít előre, így ha az előrejelzés helyt állónak bizonyul, akkor a következő kamatperiódusra 7,7%-os éves kamat lesz elérhető.

Megemelte a legnagyobb kamatú prémium kötvény keretét az ÁKK


Az ÁKK tavaly ősz óta értékesíti a 2015/L sorozatú papírt, amely az októberi éves infláció (6,0%) felett már "csak" 2,5%-pontos prémiumot kínál, így jelenleg az első kamatperiódusra a 8,5%-os kamat időarányos része érhető el. Az MNB friss inflációs jelentése idén októberre év/év alapon 3,3%-os inflációt vetít előre, így a következő kamatperiódusra 5,8%-os kamat adódna.

Megemelte a legnagyobb kamatú prémium kötvény keretét az ÁKK

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


A legfrissebb, elérhető adatok szerint a lakossági állampapírok állománya tavaly november végén 926 milliárd forintot tett ki, amelyből a különböző sorozatú inflációkövető kötvények volumene 240 milliárd forint körüli lehetett az általunk vezetett adatsor szerint.

 

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18