16 °C Budapest

Még több Prémium Államkötvényt vásárolhatunk

Pénzcentrum
2013. január 7. 17:32

Idén január eleji döntésével 40 milliárdról 55 milliárd forintra emelte az Államadósság Kezelő Központ a jelenleg megvásárolható leghosszabb futamidejű és egyúttal legmagasabb kamatprémiumot kínáló inflációkövető kötvényének értékesítési keretösszegét. Az ÁKK közleménye szerint a 2017/I sorozatú Prémium Magyar Államkötvény nyilvános ajánlattételében eredetileg szereplő minden más feltétel változatlan, ami azt jelenti, hogy a referenciaként szolgáló infláció (5,5%) felett 4%-pontos kamatprémium továbbra is elérhető.

A papír értékesítési keretösszegének megemelése azt tükrözi, hogy a hosszú távú lakossági megtakarítást célzó kötvényből az eddigi keretösszeg lassan kimerülhet. Ez persze nem véletlen, hiszen a jelenleg megvásárolható forintalapú inflációkövető kötvények közül ez a papír kínálja a legmagasabb kamatprémiumot. Referenciaként a minden év januári év/év alapú, KSH által közzétett fogyasztói infláció szolgál. Ennek idén januári értékét még nem ismerjük, de a tavaly év eleji adóemelések kiesnek a bázisból, ami eleve lefelé nyomja az inflációt.

Az idén januártól életbe lépett lakossági 10%-pontos rezsiár-csökkentés csak a februári számlákban jelenik meg, így annak az inflációt lefelé nyomó hatása inkább a februári inflációs adatban jelentkezhet majd nagyobb részben. Az MNB friss inflációs jelentése idén januárra év/év alapon 3,7%-os inflációt vetít előre, így ha az előrejelzés helyt állónak bizonyul, akkor a következő kamatperiódusra 7,7%-os éves kamat lesz elérhető.

Megemelte a legnagyobb kamatú prémium kötvény keretét az ÁKK


Az ÁKK tavaly ősz óta értékesíti a 2015/L sorozatú papírt, amely az októberi éves infláció (6,0%) felett már "csak" 2,5%-pontos prémiumot kínál, így jelenleg az első kamatperiódusra a 8,5%-os kamat időarányos része érhető el. Az MNB friss inflációs jelentése idén októberre év/év alapon 3,3%-os inflációt vetít előre, így a következő kamatperiódusra 5,8%-os kamat adódna.

Megemelte a legnagyobb kamatú prémium kötvény keretét az ÁKK

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A legfrissebb, elérhető adatok szerint a lakossági állampapírok állománya tavaly november végén 926 milliárd forintot tett ki, amelyből a különböző sorozatú inflációkövető kötvények volumene 240 milliárd forint körüli lehetett az általunk vezetett adatsor szerint.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 15:39
Hazai kommunikációért és országmárkázásért felelős kormánybiztosként az ő dolga lesz a médiával való...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?