Valóban ingyenes az ingyenes? Ezt tudja a 0 forintos bankszámla

Pénzcentrum
2011. november 7. 11:30

Legalapvetőbb pénzügyi döntés a bankszámla kiválasztása, nem mindegy mennyiért tartjuk a pénzünket a zsebünkben. Szombaton megjelent cikkünkben az alacsony keresetűek és a pénzintézetektől viszolygók bankját kerestük. Meg is találtuk a legolcsóbbat, ahol már 115 forintért kezelik pénzünket. Viszont ha a készpénz ellensége vagy és a sárga csekket is utoljára a papírgyűjtésen láttál, akkor más szempontokat is figyelembe kell venned a folyószámla kiválasztáskor. A legjobb bankot kerestük átlag kereset mellett és felett, azoknak, akik a reggeli fánkot is kártyával szeretnék kifizetni. 

Sokkal többet várhatunk el egy folyószámlától, mint amit előző cikkünkben feltételeztünk. Akkor 2 részletben levettük megérkező fizetésünket és azt sárga csekkben fizettük be a postán, ennyi volt az összes kapcsolatunk a bankunkkal. Most viszont egy az online és a lehető legtöbb kártyás fizetéshez passzoló díjcsomagot kerestük. Készpénzt se szívesen tart magánál az ember, nagyobb költekezéseknél sokkal biztonságosabb lehet a bankkártya, amihez gyakori sms értesítés passzol, ennek költségével is kalkuláltunk.

Megfelelő számlacsomaggal gyakran meglátogathatjuk az ATM-et, amennyiben valahol nem tudunk kártyával fizetni. Legalább 3 készpénzfelvétellel számoltunk, ebből egy idegen pénzintézet automatájából történik. Az átmulatott éjszakák után öröm megtalálni a farzsebben felejtett bankkártyánkat, ha ismerős az érzés, jól tudod, hogy igazán megnyugtató csak a banki sms értesítő lehet, ami minden egyes tranzakció után azonnal megérkezik. Ezzel az egyenleg is nyomon követhető és a biztonság is növelhető, havi 20 ilyen üzenettel számoltunk, ami nem sok egy addict kártyásnak. Ez a szám drasztikusan csökkenthető, a limitek módosításával!

Az összehasonlításba belevettük még a bankon kívüli és belüli utalásokat, kártyadíjat, készpénzfelvételnél is összehasonlítható az idegen és saját ATM esetén is. Nagyobb hálózattal rendelkező bankoknál kevésbé lehet jellemző, de sok esetben bosszantóan nehéz ATM-et találni. Az OTP ilyen szempontból nyerő lehet, hiszen 2000-nél is több készpénzkiadóval rendelkezik. Lássuk a díjakat!

 


A fenti táblázat tartalmazza azokat a díjakat, melyek normál használat mellett felmerülhetnek. A bankok által kínált csomagok 200 ezer forint feletti számlára való utalás esetén érvényesek. Ez persze bankonként eltérhet, legtöbb esetben 150, van ahol 120 ezer forintnál már elengedik legalább a számlavezetési díjat.


Összehasonlításunk nyertese a Citibank, havi 400 forintban itt már az sms értesítések és korlátlan idegen ATM-ből történő készpénzfelvétel is benne van. Amennyiben nem kérünk ilyen értesítést, akkor valóban ingyenes bankszámlává válik (a számlavezetés első évében sms értesítések ingyenesek). A második helyezett az Gránit bank, ahol 39 forinttal kerül többe ugyanez, bár itt csak 2 idegen készpénz felvét ingyenes a két sajáton túl. A harmadik az FHB Bank, ahol a teljes havi költség alapesetben 535 forint.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Spórolj a számládon!

A megfelelő kártya és limit meghatározásával sokat spórolhatsz. Ha nem feltétlenül vásárolsz online vagy külföldön alacsonyabb díjú bankkártya is megfelelhet. A limitek jó megválasztásával az sms értesítések száma és ezzel díja is minimalizálható. Idegen ATM-ből való készpénzfelvétel sem olcsó, próbáld megtervezni költekezésed.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?