Sokmilliós szerencse:remekmű egy keret áráért

2010. december 2. 14:02

Egy férfi egy dél-angliai antik termékeket árusító boltban keresgélt, amikor rátalált egy harminc fontba (10 000 forint) kerülő tölgyfakeretes képre. Később a festményt egy aukción 48 000 fontért (16 millió forint) adta el.

A férfi nem is kép miatt vásárolta meg a műalkotást, számára a tölgyfakeret ért valamit. Az eredeti vízfestményt ki is vette a foglalatból és egy másikat helyezett bele. Az új tulajdonos álmában sem gondolta volna, hogy egy kisebb vagyont kaphat a kanadai indián totemet ábrázoló művészi alkotásért.

Az igazságra csak akkor derült fény, amikor a férfi utánanézett a festményen található névnek. A festő Walter J Phillips volt, akit mint kiderült Kanada egyik leghíresebb művészeként tartanak számon, és előző festményét 50 ezer fontért (16,5 millió forint) vették meg.

 

Walter Phillips: The Hoh-Hok Houseposts at Karlukwees című festménye

 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ezek után a Devonban élő (kilétét felfedni nem akaró) tulajdonos felvette a kapcsolatot a Bonhams aukciós házzal, majd a szakértők megállapították, hogy a kép az 1920-as években készült és körülbelül 10 ezer fontra (3,2 millió forint) becsülték az értékét. 

A festményt mindenképpen Észak-Amerikában szerették volna értékesíteni, mivel úgy gondolták, hogy ott ismert a festő, és ezáltal jobban eladható a kép. A későbbi, Torontó-i árverésen azonban majdnem ötszörös áron (48 000 fontért) talált gazdára a remekmű - a tulajdonos nem kis örömére. 


NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16