Továbbra is csökkennek a nyugdíjpénztári vagyonok

Pénzcentrum
2009. július 30. 10:17

A Stabilitás Pénztárszövetség negyedéves elemezése szerint a nyugdíjpénztári vagyonok csökkenése ugyan nem állt meg ez év első negyedévében sem, de a pénz- és tőkepiaci tendenciát követve a csökkenés mértéke jelentősen elmaradt az előző negyedévihez képest. A Szövetség szerint - tekintve, hogy a pénz- és tőkepiac már az I. negyedév végére stabilizálódott - reális esély mutatkozik arra, hogy az elmúlt időszak nyugdíjpénztári veszteségei hosszú távon visszapótlódjanak majd.

Ez a folyamat egyértelműen látszik már a most még nem publikált, de már a pénztárak birtokában lévő II. negyedévi hozamadatokból, melyek vélhetően több évre visszamenőleg is az egyik legsikeresebb negyedévnek lesznek minősíthetők. A Szövetség egészségpénztárainak taglétszáma 5 %-kal növekedett az előző negyedévhez képest és 13,8 %-kal a tavalyi év ugyanezen időszakához mérten.

A Szövetség a pénztári szféra legnagyobb képviselőjeként a tagpénztárak adatainak felhasználásával 2009-től negyedévente szektorelemezésekkel tájékoztat a nyugdíj- és egészségpénztári vagyon és taglétszámok alakulásáról, a hazai pénztárak teljesítményéről. A Stabilitás Pénztárszövetség első alkalommal júliusban hozta nyilvánosságra a tagpénztárak 2009. I. negyedéves adataira vonatkozó átfogó elemzését.

A Szövetséghez tartozó magánnyugdíjpénztárak befektetési teljesítménye teljes mértékben a piaci tendenciákat tükrözték - az első negyedévben a magánnyugdíjpénztári befektetési teljesítmények az előző negyedévi teljesítményekhez képest javultak. A magánnyugdíjpénztári vagyon összesített piaci értéke jelentősen kisebb mértékben csökkent az előző negyedévihez képest. A negyedév legmeglepőbb jellemzője, hasonlóan az előző negyedévhez a hazai állampapírpiac gyenge teljesítménye, mely rendkívül nagy nyomást gyakorolt a nyugdíjpénztári portfóliók teljesítményére.

A pénztárak erős marketing tevékenységének köszönhetően a magánnyugdíjpénztárak esetében a pénztárt váltók száma csupán 1,5 %-kal haladta meg az elmúlt egy év negyedéves adatait, így a tagok csupán kis hányada realizálta a múlt év veszteségeit. Az összes taglétszámhoz viszonyítva a pénztárt váltók aránya 3,5%-ra emelkedett. 2009. I. negyedévében továbbra is elenyésző azon pénztártagok száma, akik a jogszabály adta lehetőségeket kihasználva úgy döntöttek, hogy a vegyes rendszerből visszalépnek a felosztó-kirovó rendszerbe.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében a választható portfóliós rendszert üzemeltető és az "egyportfóliós" modellt működtető pénztárak átlaghozama hasonlóan alakult. Az "egyportfóliós" modellt alkalmazó pénztárak hozama - tekintve, hogy itt a legmagasabb az állampapírok aránya - elmaradt az előző negyedévi teljesítménytől, míg a választható portfóliós rendszert működtető pénztárak hozama a 2008. IV. negyedévihez hasonlóan alakultak. Az önkéntes nyugdíjpénztárak az első negyedévben 14 Mrd forint nyugdíjszolgáltatásokkal kapcsolatos kifizetést teljesítettek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Szövetség egészségpénztárainak taglétszáma 5 %-kal növekedett az előző negyedévhez képest és 13,8 %-kal a tavalyi év ugyanezen időszakához mérten. Tekintve, hogy az év végén jelentősen megnövekednek a befizetések az év más időszakához képest az előző negyedévben az egy főre jutó tagdíjbevétel minden pénztártípusban magasabb volt a 2009. I. negyedévinél. A tagdíjból származó bevétel azonban 18,1%-os növekedést mutat 2008. és 2009. I. negyedéveket összehasonlítva. A taglétszám és a személyi jellegű kiadások kapcsán elmondható, hogy a független pénztáraknál a legmagasabb az egy tagra jutó személyi jellegű költség aránya. Ennek nyilvánvaló oka, hogy a banki, biztosítói és a munkáltatói pénztárak mögött álló intézmények részben tehermentesíteni tudják a pénztárakat az emberi erőforrást érintő költségek alól. Az előző negyedévhez képest nőtt az egyéni egészségpénztári számláról való költés összege, mely arra utal, hogy a tagok felhasználják egészségpénztári megtakarításaikat, hogy kíméljék a "családi kassza" egyéb forrásait.

Lehoczky László a Szövetség Egészségbiztosítási Tagozatának elnöke a múlt héten közzétett elemzés kapcsán elmondta: "Az új adótörvény hatására várhatóan az egészségpénztári tagok száma nem, de az általuk felhasználható összegek csökkennek majd, hiszen csak néhány munkáltató fogja magára vállalni a béren kívüli juttatások 25 %-os adóterhét. Az önkéntes pénztári tagság még így is megéri; a munkáltató kedvezményesen adózik a befizetések után és az egyéni adókedvezmény mértéke is változatlan marad, valamint az egészségpénztárral igénybe vehető szolgáltatások esetében jelentős kedvezményeket érvényesíthet a pénztártag, hiszen a pénztár nagybani vásárlóként kedvezőbb ajánlatokat érhet el."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 2. 22:36
A 444 információi szerint hozzávetlegesen 3 milliárd forintba kerül az államnak, hogy átveszi a korm...
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?