Továbbra is csökkennek a nyugdíjpénztári vagyonok

Pénzcentrum
2009. július 30. 10:17

A Stabilitás Pénztárszövetség negyedéves elemezése szerint a nyugdíjpénztári vagyonok csökkenése ugyan nem állt meg ez év első negyedévében sem, de a pénz- és tőkepiaci tendenciát követve a csökkenés mértéke jelentősen elmaradt az előző negyedévihez képest. A Szövetség szerint - tekintve, hogy a pénz- és tőkepiac már az I. negyedév végére stabilizálódott - reális esély mutatkozik arra, hogy az elmúlt időszak nyugdíjpénztári veszteségei hosszú távon visszapótlódjanak majd.

Ez a folyamat egyértelműen látszik már a most még nem publikált, de már a pénztárak birtokában lévő II. negyedévi hozamadatokból, melyek vélhetően több évre visszamenőleg is az egyik legsikeresebb negyedévnek lesznek minősíthetők. A Szövetség egészségpénztárainak taglétszáma 5 %-kal növekedett az előző negyedévhez képest és 13,8 %-kal a tavalyi év ugyanezen időszakához mérten.

A Szövetség a pénztári szféra legnagyobb képviselőjeként a tagpénztárak adatainak felhasználásával 2009-től negyedévente szektorelemezésekkel tájékoztat a nyugdíj- és egészségpénztári vagyon és taglétszámok alakulásáról, a hazai pénztárak teljesítményéről. A Stabilitás Pénztárszövetség első alkalommal júliusban hozta nyilvánosságra a tagpénztárak 2009. I. negyedéves adataira vonatkozó átfogó elemzését.

A Szövetséghez tartozó magánnyugdíjpénztárak befektetési teljesítménye teljes mértékben a piaci tendenciákat tükrözték - az első negyedévben a magánnyugdíjpénztári befektetési teljesítmények az előző negyedévi teljesítményekhez képest javultak. A magánnyugdíjpénztári vagyon összesített piaci értéke jelentősen kisebb mértékben csökkent az előző negyedévihez képest. A negyedév legmeglepőbb jellemzője, hasonlóan az előző negyedévhez a hazai állampapírpiac gyenge teljesítménye, mely rendkívül nagy nyomást gyakorolt a nyugdíjpénztári portfóliók teljesítményére.

A pénztárak erős marketing tevékenységének köszönhetően a magánnyugdíjpénztárak esetében a pénztárt váltók száma csupán 1,5 %-kal haladta meg az elmúlt egy év negyedéves adatait, így a tagok csupán kis hányada realizálta a múlt év veszteségeit. Az összes taglétszámhoz viszonyítva a pénztárt váltók aránya 3,5%-ra emelkedett. 2009. I. negyedévében továbbra is elenyésző azon pénztártagok száma, akik a jogszabály adta lehetőségeket kihasználva úgy döntöttek, hogy a vegyes rendszerből visszalépnek a felosztó-kirovó rendszerbe.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében a választható portfóliós rendszert üzemeltető és az "egyportfóliós" modellt működtető pénztárak átlaghozama hasonlóan alakult. Az "egyportfóliós" modellt alkalmazó pénztárak hozama - tekintve, hogy itt a legmagasabb az állampapírok aránya - elmaradt az előző negyedévi teljesítménytől, míg a választható portfóliós rendszert működtető pénztárak hozama a 2008. IV. negyedévihez hasonlóan alakultak. Az önkéntes nyugdíjpénztárak az első negyedévben 14 Mrd forint nyugdíjszolgáltatásokkal kapcsolatos kifizetést teljesítettek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Szövetség egészségpénztárainak taglétszáma 5 %-kal növekedett az előző negyedévhez képest és 13,8 %-kal a tavalyi év ugyanezen időszakához mérten. Tekintve, hogy az év végén jelentősen megnövekednek a befizetések az év más időszakához képest az előző negyedévben az egy főre jutó tagdíjbevétel minden pénztártípusban magasabb volt a 2009. I. negyedévinél. A tagdíjból származó bevétel azonban 18,1%-os növekedést mutat 2008. és 2009. I. negyedéveket összehasonlítva. A taglétszám és a személyi jellegű kiadások kapcsán elmondható, hogy a független pénztáraknál a legmagasabb az egy tagra jutó személyi jellegű költség aránya. Ennek nyilvánvaló oka, hogy a banki, biztosítói és a munkáltatói pénztárak mögött álló intézmények részben tehermentesíteni tudják a pénztárakat az emberi erőforrást érintő költségek alól. Az előző negyedévhez képest nőtt az egyéni egészségpénztári számláról való költés összege, mely arra utal, hogy a tagok felhasználják egészségpénztári megtakarításaikat, hogy kíméljék a "családi kassza" egyéb forrásait.

Lehoczky László a Szövetség Egészségbiztosítási Tagozatának elnöke a múlt héten közzétett elemzés kapcsán elmondta: "Az új adótörvény hatására várhatóan az egészségpénztári tagok száma nem, de az általuk felhasználható összegek csökkennek majd, hiszen csak néhány munkáltató fogja magára vállalni a béren kívüli juttatások 25 %-os adóterhét. Az önkéntes pénztári tagság még így is megéri; a munkáltató kedvezményesen adózik a befizetések után és az egyéni adókedvezmény mértéke is változatlan marad, valamint az egészségpénztárral igénybe vehető szolgáltatások esetében jelentős kedvezményeket érvényesíthet a pénztártag, hiszen a pénztár nagybani vásárlóként kedvezőbb ajánlatokat érhet el."

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. december 10. 16:43
A FED igyekszik hűteni a befektetők várakozásait a kamatcsökkenések gyorsaságával kapcsolatban, mond...
MEDIA1  |  2023. december 10. 11:23
Úgy tűnik, megint csavartak egyet felfelé a propaganda szintjén, ugyanis a Bors című, Fidesz-közeli...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem