19 °C Budapest

Lebukott a "kazánház": 28 milliárdot csaltak ki ügyfeleikből!

2009. július 9. 11:02

Az amerikai hatóságok tegnap letartóztatták a Sky Capital brókercég hat egykori vezetőjét, akik 140 millió dollárral (28 milliárd forint) rövidítették meg ügyfeleiket, ebből finanszírozva magánrepülőiket, luxus hoteleiket, de még luxus kurváikat is.

Büntető eljárást indítottak a cég alapítója, Ross Mandell, elnöke, Stephen Shea és négy brókere ellen, akiket túlzott kereskedéssel gyanúsítanak. A nyomozóhatóságok szerint a cégnél dolgozó brókereknek, az úgynevezett "no net sales" policy értelmében tilos volt úgy eladási megbízást teljesíteniük, hogy közben ne kötnének egy vételi ügyletet is.

A vádemelésre három évvel azután került sor, hogy az FBI kivonult a Sky Wall Street-i irodaházába.

Az egykor a londoni tőzsdén is jegyzett brókercég a részvénypiaci átverés egyik legtipikusabb formáját, az úgynevezett "boiler room"-ot - magyarul kazánház - alkalmazták ügyfeleik átejtésére. A szélhámosok irreális hozamot ígérve, minél nagyobb összegek befektetésére igyekeznek rávenni hiszékeny ügyfeleiket.

Általában olyan papírokat ajánlanak, amik alacsony forgalmúak, és az elemzések sem készülnek róluk, de a szélhámosok azt állítják, bennfentes információk állnak birtokukban, miszerint a részvény árfolyama szárnyalni fog.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A céljuk általában az, hogy minél több ügyletet megkössenek, így a tranzakcióért járó jutalékot maximalizálják.

Ha a vádak igaznak bizonyulnak, akár 25 év börtönre is ítélhetik őket, valamint 5 millió dollár pénzbüntetésre. Mandellnek egyébként volt már hasonló ügye, 1995-ben egyszer már eltiltották a kereskedéstől, továbbá elismerte azt is, hogy kokain, illetve alkoholfüggősében szenved.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55